Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2016. december/6


16M29 – Munkáltatói adómegállapítás a 2016. évi személyi jövedelemadó megállapításához

Programunkban lehetőséget biztosítunk a munkáltatói személyi jövedelemadó megállapítás elkészítésére.

Az Adatszolgáltatások/NAV felé menüpontból indítható az M29-es nyomtatvány.

A menüpontot indítva figyelmeztető ablak ugrik fel, mely az egyedileg létrehozott jövedelem jogcímek paraméterezésére vonatkozik:

Figyelmeztető üzenet

  • A Beállítások gombra kattintva a program a Beállítások/Számfejtés/M29 menüpontba navigál, itt tudjuk beállítani az adatszolgáltatás megfelelő soraira az egyénileg felvett jövedelem jogcímeket.
    A gyári jövedelem jogcímek természetesen be vannak állítva az adatszolgáltatásra, így ezekkel nincs különösebb teendőnk.
  • A figyelmeztetés képernyőjén a Tovább gombra kattintva az általános szűrőablak felületére jutunk, ahol le tudjuk szűrni azokat a dolgozókat, akikre szeretnénk összeállítani a bevallást. Ezt követően a bevallás összeállító felületére jutunk. Amennyiben ismételten belépünk az M29 menüpontba a figyelmeztetés ismét fel fog ugrani.
  • A Tovább és ne figyelmeztessen többé gombra kattintva a bevallás összeállító felületére jutunk, a menüpont ismételt indításakor nem jelenik meg többé a figyelmeztetés.

A figyelmeztetést követően az általános szűrőablak jelenik meg. Itt ki tudjuk válogatni, kik azok a dolgozók, akiknek az adatait szeretnénk felgyűjteni az adatszolgáltatásra. Be tudjuk állítani, hogy csak a 2016. december 31-én alkalmazásban álló dolgozók adatait gyűjtse fel a program:

M29_szűrőablak

A szűrőablakon megadott feltételeknek megfelelően megjeleníti a program a kiválasztott dolgozókat:

M29_önadózó mód csoportos beállítása

Itt lehetőségünk van csoportosan módosítani a személyi jövedelemadó bevallási módját. A program csak azokra a dolgozókra állítja össze az M29-es nyomtatványt, akik nem önadózók.

Fontos tudnivaló : A felgyűjtött adatok mentésére lehetőséget ad a program. Amennyiben egyszer már összeállítottuk az M29-es nyomtatványt és elmentettük azt, az ismételt felgyűjtés során a program alapértelmezetten a korábban már mentett bevallást nyitja meg.

Ismételt felgyűjtés esetén, amennyiben az előző felgyűjtéshez képest módosított adatokat szeretnénk megjeleníteni, ki kell venni a pipát a Mentett felgyűjtés visszatöltése opcióból:

M29_mentett felgyűjtés visszatöltése

Ezen a felületen tudjuk visszaolvasni a már mentett 16M29-es nyomtatvány adatait.

A program ekkor kilistázza a dolgozókat, megjeleníti, hogy kinél áll fenn adótartozás, illetve ki élhet adóvisszatérítéssel. Csak a nem 0-ás sorok opciót választva csak azok a dolgozók kerülnek megjelenítésre, akik esetén adótöbblet illetve adóhiány áll fenn. Ez a lista egyébként a 2017. évi programban is elérhető az Adatszolgáltatások/NAV felé/Előző  évi SZJA elszámolás menüpontban.

A Tovább gomb megnyomásával a program megjeleníti a nyomtatványra felgyűjtött adatokat, melyek a felületen ellenőrizhetők, módosíthatók:

M29_felgyűjtő felület

A Tovább gombbal eljutunk az adatlap mentéséig. A program elkészíti az .imp állományt, melyet közvetlenül a programból, vagy az ÁNYK Szervíz/Egyedi importálás menüpontján keresztül nyithatunk meg.

Amennyiben az adatszolgáltatásban szereplő valamely dolgozó esetén adó- vagy adóalap kedvezmény kerül megjelenítésre, a program figyelmeztető üzenetet küld ezen kedvezmények felgyűjtésével kapcsolatban:

M29_figyelmeztetés adó- és adóalap kedvezménnyel kapcsolatban

Figyelem! Felhívjuk Felhasználóink figyelmét, hogy a 16M29 igazoláson az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezmény (16M29M-01-01 lap) 22. sor, az összevont adóalapot csökkentő első házas kedvezmény (16M29M-01-01 lap) 20. sor valamint az adóalap adóját csökkentő adókedvezmények részletezése szekcióban (16M29M-01-02 lap) 45. sor (súlyos fogyatékos kedvezmény) mezőibe az adóévi jogosultsági összegeket kell felgyűjteni.

Súlyos fogyatékos kedvezmény:

A programban számfejtett hónapok vonatkozásában súlyos fogyatékos kedvezmény esetén annyiszor 5.550 forint kerül felgyűjtésre a 16M29-01-02 lap 45.sorára, ahány hónapban az „Adószámítási adatok és kedvezmények” pontban felrögzítésre került a súlyos fogyatékos kedvezmény. Év közbeni belépő esetében a fentieken kívül a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába rögzített súlyos fogyatékos kedvezmény az intervallumként megadott időszak hónapjai és a súlyos fogyatékos kedvezmény havi összege (5.550 forint) szorzataként kerül felgyűjtésre a 16M29-01-02 lap 45. sorára.

Családi adókedvezmény:

16M29-01-01. lap 22. sor b oszlop: A kitöltési útmutató leírásának megfelelően, ide a családi kedvezményre jogosultak által a törvény szerint együttesen érvényesíthető összeget kell feltüntetni. A Kulcs-Bér programból a felrögzített eltartottak adatai alapján kalkulált összeg kerül feltöltésre ebbe a sorba.

16M29-01-01. lap 23. sor: Más jogosult személy által jogszerűen érvényesített családi kedvezmény összegét kell feltüntetni. (Ez az adat a 24. sor helyes kalkulálásához szükséges.)

16M29-01-01. lap 24. sor: Ebben a mezőben kell felgyűjteni az adózó által az év során érvényesített családi járulékkedvezmény összegét. A programból ez a következő módon kerül meghatározásra: azon hónapok számfejtett járulékkedvezmény adatait összesíti a program, melyeknél jelölésre került az „Adószámítási adatok és kedvezmények” pontban a családi járulékkedvezmény igénybevétele. Év közbeni belépő esetében a fentieken kívül a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába rögzített családi járulékkedvezmény összege is felgyűjtésre kerül.

16M29-01-01. lap 25. sor: Ez a sor tartalmazza a jogosult személyek által együttesen még érvényesíthető családi kedvezmény összegét. (22.sor- (23.sor b + 24.sor b)

16M29-01-01. lap 26. sor: Azt az összeget kell feltüntetni a 22. sorból, amelyet a bevallást benyújtó személy kíván érvényesíteni.

16M29-01-01. lap 27. sor: Ez a sor tartalmazza az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezmény összegét.

16M29-01-01. lap 28. sor: Abban az esetben kerül feltöltésre, ha van még érvényesíthető családi kedvezménye a bevallást benyújtó személynek. A 16M29-01-01. lap 28. sorban csak akkor kerül feltüntetésre az év folyamán járulékkedvezmény érvényesítése szempontjából figyelembe vehető egészségbiztosítási- valamint nyugdíjjárulék összege, ha ez a sor kitöltött.

Kérjük, feltétlenül ellenőrizze a fenti sorokat, különös tekintettel a 16M29-01-01 lap 26. sorára,  mivel a családi adókedvezmény sor adatát befolyásolhatja a kedvezmény megosztása, a kedvezményhez  kapcsolódó jövedelemkorlát valamint az év közbeni belépést megelőző időszak tényleges jogosultsága,  amelyek a felgyűjtött összeg módosításának szükségességét eredményezhetik!

Első házasok adóalap kedvezménye:

Első házas kedvezmény érvényesítése esetén az Adószámítási adatok és kedvezmények menüben megadott érvényesíteni kívánt összeget gyűjti fel a program azon hónapok vonatkozásában, mikor a kedvezmény számfejtésre került.

Évközi belépés esetén a program a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába berögzített első házas kedvezmény összegét is felgyűjti. Maximum azonban az év során igénybe vehető 400.020Ft összeget.

A beolvasás menete az ÁNYK (AbevJava) keretprogramba: Az ÁNYK (AbevJava) programot megnyitva első lépésként a Szerviz/Csoportos importálás pontjában a „Hozzáad”> gombra kell kattintani. Ekkor megjelenik a kiválasztott import file típusú (*.imp) állományok listája, amelyből a megfelelőt ki kell választani (CTRL+A billentyűkombinációval az összes fájl kijelölhető), majd aktiválni kell a Megnyitás funkcióval. Ezt követően az Indítás gombra kattintva megtörténik a kiválasztott állomány importálása. Az állomány ezt követően az Adatok/Nyomtatvány megnyitása pontban szerkesztésre is megnyitható.

 

2016. évi SZJA különbözetek elszámolása a 2017 –es programban

Light, Kompakt, Prémium és Európa verzióban elérhető funkció

Kompakt, Prémium és Európa verzió:

A Kulcs-Bér programban az Adatszolgáltatások/NAV felé/Előző évi SZJA elszámolás menüpont alatt megjeleníthető egy lista, mely az előző évi SZJA elszámolással kapcsolatos adatokat tartalmazza. A lista éves adókötelezettség és levont adóelőleg adatai manuálisan módosíthatóak, vagy korábban elkészített 16M29 nyomtatvány alapján automatikusan feltölthetőek.

Az ÁNYK programban már elkészített, mentett 16M29 nyomtatvány az „ÁNYK mentett nyomtatvány megnyitása” gomb segítségével tölthető be.

Előző évi SZJA elszámolás_nyomtatvány beolvasása

A nyomtatványból beolvasásra kerülnek a magánszemélyenkénti éves adókötelezettségek, éves levont adóelőlegek és az ezek alapján számított adótöbblet és adóhátralék adatok. A beolvasott adatok a listában új soron jelennek meg, melyeket rögzíteni a Mentés gomb aktiválásával lehet.

A lista nyomtatása gombbal nyomtathatja ki az SZJA többlet/hátralék magánszemélyenkénti részletező listáját. A lista elkészítésére a program alapértelmezett sémát is biztosít.

A listában szereplő összegek mentését követően az előző évi adóelszámolással kapcsolatos adatok a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok / Adószámítási adatok pontban jelennek meg, melyek itt szintén módosíthatók.

Előző évi SZJA elszámolás_dolgozoi adatlapon

További lehetőség, hogy e menüpont lehetőséget ad az SZJA többlet/hátralék elszámolásához kapcsolódó jövedelem/levonás magánszemélyenkénti csoportos rögzítésére is. Amennyiben Ön ezt a lehetőséget igénybe kívánja venni, a csoportos rögzítés során figyelembe venni kívánt magánszemélyek bejelölését követően aktiválja a „Jövedelmek, levonások csoportos rögzítése” funkciót.

A funkció aktiválását követően a csoportos módszerrel rögzített SZJA többlet/hátralék automatikusan megjelenik a kijelölt magánszemély(ek)hez tartozó Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok almenüpont „Jövedelmek, juttatások”, illetve „Levonások” pontjában.

Amennyiben nem kíván élni ezzel a lehetőséggel, abban az esetben az SZJA többletet/hiányt manuálisan kell rögzíteni a Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok almenüpont Jövedelmek, juttatások, illetve Levonások pontjában.

Az előző évi SZJA különbözetek számfejtést követően a 1708-07 lapra kerülnek felgyűjtésre. (Alapértelmezetten a 1708 bevallás paraméterező képernyőjén az 439-440.sorokhoz az „Előző évi adótartozás” levonás jogcím hozzá van rendelve).

Előző évi SZJA elszámolás_felgyűjtés a 08-ra

Figyelem! Amennyiben Ön használja a közteher-utalás funkciót, abban az esetben az előző évi SZJA különbözeteket a megfelelő adónemhez manuálisan kell rögzítenie a korrekció mezőbe.

Light verzió:

A 2016. évi éves adókötelezettség és levont adóelőleg összegek a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adószámítási adatok pontban rögzíthetők, a hátralék és többlet adatok automatikusan számolódnak. A magánszemély(ek) SZJA többlete/hátraléka a Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok almenüpont „Jövedelmek, juttatások”, illetve „Levonások” pontjában rögzíthetők.

Programunk ehhez alapértelmezetten biztosítja az „Előző évi különadó visszatérítés” jövedelem jogcímet, valamint az „Előző évi  adótartozás” levonás jogcímet. Az előzőekben felsorolt pontokban rögzített adatok a számfejtést követően felgyűjtésre kerülnek a  1708-07 lapra. (Alapértelmezetten a 1708 bevallás paraméterező képernyőjén az 439-440.sorokhoz az „Előző évi adótartozás” levonás jogcím hozzá van rendelve).


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések