Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2017. március (v2219)


Megjelenési dátum: 2017. március 29.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

Nagypéntek munkaszüneti nap
Járuléklevonás ledolgozott nap hiányában
Munkaidőkeret elszámolás ledolgozott nap hiányában
Egy órára eső távolléti díj megjelenítése a fizetési jegyzéken
Munkaidőkeret elszámolás munkaszüneti nap díjazása esetén
Új utalási file formátum
Termékszám megjelenítésének módosítása
Adatszolgáltatások megjegyzés mezőjének töltése



Nagypéntek munkaszüneti nap
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

2017. április 14-edikét, nagypénteket munkaszüneti nappá nyilvánították.

Ennek megfelelően a programban is módosításra kerültek a munkarendek.

A frissítés minden munkarendben beállítja a nagypénteket munkaszüneti napra, ahol a húsvét hétfő is munkaszüneti napként szerepel. A módosítás tehát az egyedileg felvett munkarendek esetén is megtörténik.

Fontos! A munkarendek módosítása nem jelenti a jelenlét adatok módosítását. Abban az esetben, ha a dolgozóknál már feltöltésre került az áprilisi jelenlétadatos táblázat, akkor ezt módosítani szükséges a módosult munkarendnek megfelelően! Ez elvégezhető egyénileg a dolgozó jelenlét adatainál állva a jobb felső sarokban található Feltölt gomb megnyomásával, vagy csoportosan az Elszámolás/Jelenlét adatok kezelése/Jelenlét adatok feltöltése menüpontban. Itt a csoportos műveleteket választva a kijelölt dolgozókra csoportosan tudjuk feltölteni a munkarend szerinti jelenlét adatokat:

Jelenlétadat feltöltés

A módosítás kihatással van a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozók számfejtésére is. A frissítés minden olyan munkaidőkeretet átszámol, ahol áprilisban nincs számfejtés, a munkaidőkeret időszakába az április 14. beleesik és ez a nap munkaszüneti napként van jelölve.

Azokban az esetekben, mikor a munkaidőkeretben teljesítendő óraszámot nem a programmal számoltatták, hanem kézzel adták meg, a frissítést követően ismét szükségessé válhat az óraszám módosítása, mert a frissítés ezen esetekben is a törvényi szabályozásnak megfelelő óraszámot állítja be a dolgozókhoz.


Járuléklevonás ledolgozott nap hiányában
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A jelen verzió futtatását követően megoldottá válik a programban annak a kilépőnek a helyes számfejtése, akinek a jogviszony megszűnésének hónapjában nem volt ledolgozható napja.

Amennyiben a dolgozónak a hónap első napjaiban szűnt meg a jogviszonya, és a megszűnés napjáig a munkarendje csak pihenőnapot tartalmazott, akkor a program csak személyi jövedelemadót vont a dolgozótól, járulékokat nem. Ezt a problémát úgy lehetett megoldani, hogy a dolgozó munkarendjében legalább egy napot ledolgozhatóra kellett állítani, a jelenlét adataiban viszont ugyanezt a napot pihenőre.

A frissítést követően ezekre a munkarend és jelenlétadat módosításokra nem lesz szükség. Manuális beavatkozás nélkül, a program helyesen számolja a járulékokat is a személyi jövedelemadó levonás mellett.


Munkaidőkeret elszámolás ledolgozott nap hiányában
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A legfrissebb verzióban megoldottá válik azon munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozók számfejtése, akiknek van olyan hónapjuk, amely csak pihenőidőt tartalmaz.

A jelen verziót megelőzően ezen esetekben a program nem számolta el a dolgozó hónapra eső bérét, így azt manuálisan kellett felvenni az egyéb jövedelmek közé.

A frissítés futtatását követően erre a manuális beavatkozásra nincs szükség, a program abban az esetben is helyesen állapítja meg a dolgozót adott hónapban megillető bért, ha nincs ledolgozott ideje.


Egy órára eső távolléti díj megjelenítése a fizetési jegyzéken
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A törvényi előírásoknak való szigorúbb megfelelés érdekében bővítésre került a fizetési jegyzéken megjelenített adatok köre.

A programban ennek érdekében új opció került kialakításra a Beállítások/Számfejtés beállításai/Nyomtatványok beállításai menüpontban:

Távolléti díj megjelenítése a fizetési jegyzéken

Az opció jelöltsége esetén a fizetési jegyzéken megjelenítésre kerül a távolléti díj egy órára eső összege:

Távolléti díj megjelenítése a fizetési jegyzéken

Az adat akkor is megjelenítésre kerül, ha az adott hónapban nem történt távolléti díj számfejtés.

Előfordulhat, hogy egy hónapon belül eltérő távolléti díjjal kell számfejteni a dolgozó távollétét – pl.: hóközi bérváltozás esetén – ebben az esetben mindig a hónap utolsó napján érvényes távolléti díj összege kerül megjelenítésre.


Munkaidőkeret elszámolás munkaszüneti nap  díjazása esetén
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A legfrissebb verzióban módosításra került a munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállaló hónapra jutó bérének megállapítása, amennyiben munkaszüneti napra távolléti díjat is számfejtünk részére.

A verzióban megoldásra került, hogy amennyiben a munkarendben munkaszüneti nap került beállításra, melyhez óraadat is tartozik (nem pihenőnapra eső munkaszüneti nap esetén), akkor ennek a napnak távolléti díjjal történő elszámolásához nem azt az óraszámot veszi alapul a program, ami a munkarend óraadatos táblázatában beállításra került, hanem azt ami a munkaidőkeret elszámolásához használt napi órakeret.

Ennek köszönhetően nem fordulhat elő olyan eset, hogy a dolgozó számfejtett törzsbére magasabb legyen, mint a szerződésben rögzített alapbére.

Példa:

A dolgozó heti 32 órás részmunkaidős, 5/2-től eltérő munkarendben dolgozik, napi 8 órát. Havi bére 250.000Ft. A munkaszüneti napra alapbért számolnak el részére. Többhavi munkaidőkeretben foglalkoztatjuk, a március nem elszámolási hónap.

2017. márciusában 22 ledolgozható nap és 1 munkaszüneti nap van az általános munkarend szerint. A dolgozó heti 32 órás, így a munkaidőkeret óraszámának számításához napi 6,4 órát kell alapul venni. Ennek értelmében a dolgozónak 140,8 órát kell ledolgoznia a hónapban.

A dolgozó dolgozik 17 napot, ami 136 órának felel meg.

A frissítést megelőzően a program 8 órára számolt távolléti díjat a dolgozónak munkaszüneti napra, mert a munkarendje szerint a ledolgozható napi óraszáma 8 volt, és ezt az óraszámot használta a munkaszüneti napi távolléti díj meghatározásához is.

Így a dolgozó törzsbére kiegészítésre került 6,4 órával, mert így kapta volna meg a havi bérét és kapott még 8 órára munkaszüneti napra távolléti díjat. A program a munkaidőkeret bérkiegészítést kompenzálta a 8 óra munkaszüneti napi távolléti díjjal, így 1,6 órával több időre adott törzsbért.

A frissítésben az került megoldásra hogy munkaidőkeretes dolgozó esetén, amennyiben a munkaszüneti napot távollét díjjal díjazzák, akkor az ennek számításához használt óraszám, a munkaidőkeret számításához használt óraszám legyen. Így elkerülhető, hogy magasabb összegű törzsbér kerüljön megállapításra, mint az alapbér.


Új utalási file formátum
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Új utalási file formátum került kialakításra GIRO egyedi kezdeményező azonosítóval (.121) néven.

A file szerkezete megegyezik a sima GIRO (.121) formátumban összeállított file szerkezetével, a különbség csupán abban jelentkezik, hogy az utalási file fejlécében a kezdeményező azonosító nem kerül automatikusan generálásra, hanem azt az adatot emeli be, amit a bérprogram Beállítás/Átutalások beállításai menüjében az UGIRO azonosító mezőben megadunk:

UGIRO azonosító

Ezt az utalási formátumot várja el többek között a Gránit Bank is.


Termékszám megjelenítésének módosítása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A legújabb verzióban módosításra került a programban a termékszám megjelenítésének módja.

A frissítést megelőzően a bérprogramhoz rendelt termékszámot a program minden felhasználója láthatta.

A frissítés futtatását követően csak a rendszergazda felhasználóval bejelentkezve válik láthatóvá a termékszám, minden más felhasználó számára csillagokkal kerül feltöltésre a termékszám mező.

Ennek köszönhetően az Ügyfélportálra való bejelentkezés módja is változik, amennyiben nem rendszergazda felhasználóval kattintunk az Ügyfélportál gombra.

Ebben az esetben a belépéshez meg kell adni a termékszámot.

Ügyfélportál

Ezzel a megoldással igyekszünk Ügyfeleink adatainak még nagyobb biztonságot teremteni.


Adatszolgáltatások megjegyzés mezőjének töltése
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A NAV felé küldendő változásbejelentők (T1041, T1042E, T1044D) esetén lehetőségünk van megjegyzést fűzni az adatszolgáltatáshoz. Ezt a megjegyzést a program eddig is töltötte, de csak azzal az információval, hogy a Kulcs-Bér programból történik az adatok érkeztetése.

A frissítést követően a megjegyzést azon dolgozók nevével töltjük fel, akik a változásbejelentőben szerepelnek.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések