Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2016. október (v2148)


Megjelenési dátum: 2016. október 26.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

Kilépés utáni számfejtés – új beállítási lehetőség
Kutatás-fejlesztési tevékenység kapcsán érvényesíthető SZOCHO kedvezmény megjelenítése a nyomtatványokon szervezeti egységekre bontás esetén
Bér-excelimporter bővítése iskolai végzettség adatokkal
A TEMPO Egészségpénztár számlaszáma megváltozott
Cafetéria visszavonás kezelése
Ügyfélkód megjelenítése a programban
Kulcs-Bér Európa



Kilépés utáni számfejtés – új beállítási lehetőség

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

Bővítésre került a kilépés utáni számfejtés készítése funkció. Eddig arra volt lehetőség, hogy a kilépést követő hónapban készítsünk a dolgozónak kilépés utáni számfejtés keretében utólagos elszámolást.

A jelen verziótól ez már a kilépés hónapjában is megtehető.

Amennyiben a dolgozó jogiszonyát megszüntetjük, elkészítjük a kilépő számfejtését, elutaljuk a bérét és még ugyanabban a hónapban szükséges utólagos elszámolást is készíteni, akkor ezt meg tudjuk tenni az elszámolás hónapjának jelölésével és az elszámolni kívánt jövedelemjogcím megadásával.

A kilépést követő számfejtés készítéséhez fel kell oldani a lezárt hónapot a Karbantartás/Hónapok karbantartása menüpontban.

A dolgozó adatlapján a Jogviszony alapadatok menüpontban jelölni kell az elszámolással érintett hónapot:

Kilépés utáni számfejtés a kilépés hónapjában

Ezt követően a Jövedelmek, juttatások menüben fel kell venni az elszámolni kívánt jövedelmet:

Kilépés utáni számfejtés - jövedelem jogcím rögzítés

Az egyéb jövedelmek ablakban a számfejtés sorszámát hóvégi számfejtésre állítja a program, így a kilépés utáni utalás is megoldott.

Az utalások pontban a hóvégi átutalás lehetőséget kell választani, így felgyűjtésre kerül az összeg.


Kutatás-fejlesztési tevékenység kapcsán érvényesíthető SZOCHO kedvezmény megjelenítése a nyomtatványokon szervezeti egységekre bontás esetén

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

2016. szeptemberi verziónkban elérhetővé tettük a kutatás-fejlesztési tevékenység kapcsán érvényesíthető SZOCHO kedvezmény kezelését.

Akkor türelmüket kértük, mert a bérösszesítő szervezeti egységekre illetve telephelyekre történő lekérdezése nem volt megoldva a kedvezmény érvényesítése mellett.

A jelen verzióban már nem okoz problémát a helyes megjelenítés. Az adott szervezeti egységen munkaviszonyban elért jövedelmek alapján arányosítja a program az egyes szervezeti egységekre jutó SZOCHO kedvezmény összegét, így kerül kalkulálásra az egyes szervezeti egységekre eső fizetendő SZOCHO.


Bér-excelimporter bővítése iskolai végzettség adatokkal

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A bér-excelimporter bővítésre került a bejelentéshez szükséges iskolai végzettséghez kapcsolódó adatokkal.

A mintatáblázatban a jogviszonyos mezők elé kerültek az új adatok rögzítésére szolgáló oszlopok.

Ezek:

- iskola neve

- bizonyítvány száma

- szakképesítés

- megszerzés dátuma

Az első két adat csak együttesen olvasható be, a szakképzettség és a megszerzés dátuma nem kötelező adat.


A TEMPO Egészségpénztár számlaszáma megváltozott

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A TEMPO egészségpénztár számlaszáma megváltozott, ennek megfelelően a törzsadatok módosításra kerültek.

A módosítások érvényesítése érdekében, kérjük, legyenek kedvesek a Törzskarbantartások/Önkéntes egészségpénztárak menüpontban visszatölteni az alapértelmezett beállításokat!

Az alapértelmezések visszatöltése hiányában a számlaszám frissítése nem történik meg.


Cafetéria visszavonás kezelése

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A programban a jelen verziótól megoldottá vált a cafetéria elemek visszavonásának kezelése.

Amennyiben mínuszos előjellel számfejtünk egy cafetéria elemet, a program visszavonja az egyébként fizetendő kifizetői SZJA-ból és EHO-ból a mínuszos előjellel számfejtett cafetéria elem közterheit.

Amennyiben nincs olyan közteher elem, amelyből a visszavonást meg lehet tenni, a program addig göngyöli az összeget, míg nem keletkezik olyan közteher elem, melyből visszavonható.

Az egyenleget a 08-as bevallás felgyűjtésekor a 01-es lapon követhetjük nyomon.


Ügyfélkód megjelenítése a programban

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Új verziónkban a program információs sávjában illetve a Súgó/Névjegy menüben megjelenítjük az ügyfélkódot.

Ügyfélazonosító

Ennek segítségével Ügyfélszolgálatunk könnyebben beazonosítja Ügyfeleinket, így a telefonbeszélgetés során gyorsabban tudunk a probléma megoldásával foglalkozni.


Kulcs-Bér Európa

Kulcs-Bér Európa verzióban elérhető funkciók

Előzetesen szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy következő verziókiadásunkkal egyidőben új termékként bevezetjük a Kulcs-Bér Európa programot.

A Kulcs-Bér Európa, egyaránt megoldást kínál azon cégek számára, akik külföldi kiküldetés keretében vagy külföldi telephelyen foglalkoztatnak munkavállalókat, illetve, ahol külföldiek foglakoztatása során szükséges, hogy angol vagy német nyelven tájékoztatást adjanak, legyen szó fizetési jegyzékről, nyilatkozatokról, vagy akár jelentések készítéséről.

A külföldi telephelyen történő foglalkoztatottak száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett, ahogy ez az alábbi statisztikai kimutatásból is jól látható. A külföldi foglakoztatás szerteágazó szabályozása miatt, jelentős adminisztrációs terhet ró a munkáltatókra, amelyet szeretnénk csökkenteni, ezért döntöttünk a Kulcs-Bér Európa program megvalósítása mellett.

Külföldi telephelyen foglalkoztatottak statisztikája

„A foglalkoztatottak az előző év I. negyedévéhez viszonyított 145 ezres létszámnövekedéséből a nők 51,5 ezer, a férfiak pedig 93,5 ezer fővel részesültek. A nemek közötti különbség részben azzal függ össze, hogy nagyobb mértékben nőtt a közfoglalkoztatás keretében dolgozó férfiak létszáma, és a versenyszférában is a férfi dominancia jellemezte területek voltak a fő létszámfelvevők. A létszámnövekedés 2/3-a a hazai elsődleges munkaerőpiacon működő szervezeti körre jutott, a fennmaradó egyharmadon 2:1 arányban osztozott a közfoglalkoztatás, illetve a külföldi telephelyen történő munkavállalás.”
Forrás: Statisztikai Tükör 2016. június

A külföldi foglakoztatás történhet kiküldetés keretében, legfeljebb 12 hónapig, amely időszak további 12 hónappal meghosszabbítható. Ebben az esetben a munkavállaló Magyarországon marad biztosított, tehát a munkaszerződésben meghatározott alapbére alapján kell a járulékalapot képező jövedelmet megállapítani. Általánosságban elmondható, hogy a jövedelme külföldön adóköteles, ez alól a szabály alól kivétel az OECD kettősadózás elkerüléséről szóló egyezményei alapján, ha a kiküldetésben végzett munka nem haladja meg a 183 napot.

A különböző egyezmények és országok közti megállapodások jövedelemtípusonként is meghatározhatják, hogy egy adott jövedelem hol adóköteles, így előfordulhat, hogy a munkavállalónak hazai, valamint külföldi adóköteles jövedelme is keletkezik.

Előzetes felméréseink alapján, azt tapasztaltuk, hogy a cégeknek jelenleg nem áll rendelkezésükre olyan nyilvántartási és elszámoló rendszer, amelyben a Magyarországon fizetendő járulék alapot külön tudná kezelni a külföldön adóköteles jövedelmektől. A Kulcs-Bér Európa erre kíván megoldást nyújtani, ezáltal a munkáltatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy egy számfejtésen belül kezelje a munkavállaló járulék alapját, abban az esetben is, ha az nem eredményez kifizetendő jövedelmet, ugyanakkor az adatszolgáltatásokhoz szükséges külföldi jövedelmek nyilvántartására is megoldást nyújt.

A program egyaránt lehetőséget biztosít a forintban és a devizában elszámolt/kifizetett jövedelmek nyilvántartására, ezzel is tovább egyszerűsítve a külföldi foglalkoztatással járó adminisztrációt.

Amennyiben a magyar munkáltató külföldi telephelyén történik a munkavégzés fontos lehet a bérköltségek megoszlásának nyilvántartása is, amelyhez szintén segítséget nyújt a Kulcs-Bér Európa.

Innen pedig már csak egy lépés az automatikus főkönyvi feladás, amellyel a könyvelésbe át tudják adni a telephelyek bérköltségeit, anélkül, hogy különböző nyilvántartásokból kézzel kellene az adatokat összesíteni és lekönyvelni.

A Web-es alkalmazások megkönnyítik a szabadságok nyilvántartását földrajzi helytől függetlenül, így az adatok a lehető leggyorsabban a bérszámfejtő rendelkezésére állhatnak a hóvégi számfejtések elkészítéséhez.

Azon túl, hogy egyre több cég foglalkoztatja külföldön munkavállalóit, hazánkban is egyre több külföldi anyanyelvű munkavállalóval találkozhatunk, akiket a magyarországi jogszabályoknak megfelelően szükséges tájékoztatnunk.

Azon cégek számára is segítséget kívánunk nyújtani, akik ezzel a helyzettel szembesülnek, ezért a Kulcs-Bér Európa tartalmazza a bérjegyzéket, valamint valamennyi munkavállalói nyilatkozatot német és angol nyelven is. A Web-Jelenlét, Web-Szabadság tervező, és az Elektronikus bérjegyzék kiküldési lehetőségünk szintén elérhető az említett két idegen nyelven, igyekezve ezzel könnyíteni a cégen belüli kommunikációt, valamint a bérszámfejtés menetét.

Természetesen gondoltunk arra is, hogy a cég menedzsmentje számára is szükséges lehet idegen nyelvű kimutatások készítése, így a bérösszesítőt, valamint az analitikus lekérdezéseket is elérhetővé tettük angol, valamint német nyelven. A program felhasználói felülete természetesen továbbra is magyar, így a felhasználó számára nem okoz nehézséget a lekérdezések összeállítása.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések