Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Cafetéria – 2017


2017. január 01-től új szabályok lépnek életbe a béren kívüli juttatások kapcsán.

A juttatásokat terhelő közterhek alapjának illetve mértékének meghatározása nem változik, azonban a kedvezményes adózású juttatások köre alaposan leszűkül.

A közterheket a juttatások értékének 1,18-szorosa után kell megfizetni.

- Béren kívüli juttatások esetén az alapot 15% személyi jövedelemadó és 14% EHO terheli, melyet a munkáltatónak kell megfizetnie, így a teljes közteher 34,22%.

- Az egyes meghatározott juttatások esetén az alapot 15% személyi jövedelemadó és 22% EHO terheli, így a teljes közteher ebben az esetben 43,66%.

Az idei évre jellemző kétlépcsős éves keretösszeg megszűnik, a béren kívüli juttatások 200.000Ft-os keretösszegét eltörlik, marad az évi 450.000Ft-os rekreációs keretösszeg, mellyel a munkáltatók gazdálkodhatnak. (A közszféra dolgozói ezzel szemben csupán 200.000Ft-os keretösszeggel rendelkezhetnek.)

• Béren kívüli juttatások

A legfontosabb változás a béren kívüli juttatások esetén, az ezen adózás alá eső juttatások körének erőteljes leszűkülése, illetve a készpénzben fizethető juttatás megjelenése.

2017-re csupán a SZÉP kártyák maradtak meg a béren kívüli juttatások között, valamint az évi 100.000Ft összegben adható készpénz juttatás.

Ezen 4 juttatási tétellel lehet kitölteni az éves 450.000Ft-os keretösszeget. A SZÉP kártyák éves keretösszege 2016-hoz képest nem változik:

- SZÉP szállás: évi 225.000Ft

- SZÉP vendéglátás: évi 150.000Ft

- SZÉP rekreáció: évi 75.000Ft

Ezen éves keretösszegek átlépése esetén a juttatások keretösszegen felüli mértéke egyes meghatározott juttatásként adózik.

A készpénzben adható juttatás évi 100.000Ft összegig béren kívüli juttatásként adózik, a felette adott rész azonban jogviszonyos jövedelmeként.

• Egyes meghatározott juttatások

A legfontosabb változás, hogy azok a juttatások, amik 2016-ban még béren kívüli juttatásnak minősültek 2017-ben viszont már nem, azok egyes meghatározott juttatásként viselkednek a továbbiakban.

Az SZJA törvény 2017. január 1-től hatályos tervezete nem nevesíti azokat a juttatásokat, amelyek 2016-ban még béren kívüli juttatásnak minősültek. Így az eddig hozzájuk kapcsolódó összeghatárok figyelmen kívül hagyásával egyes meghatározott juttatásként beépíthetők a cafetéria rendszerbe.

• Adómentes juttatások

Az adómentesen adható juttatások köre a 2016. évhez képest bővül.

Előtérbe kerülnek a mobilitást és foglalkoztatást elősegítő juttatások.

A bölcsődei mellett adómentes lesz az óvodai támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás (a munkásszállás is), megemelkedik az elszámolható üzemanyagköltség összege 15Ft/km összegre.

Továbbra is adómentesen adható majd a lakáscélú támogatás.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések