Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2016. szeptember (v2130)


Megjelenési dátum: 2016. szeptember 21.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

Szociális szövetkezeti tagok kezelésének szélesebb körűvé tétele
Kutatás-fejlesztési tevékenység kapcsán érvényesíthető SZOCHO kedvezmény kezelése
Természetbeni juttatások átvételi listáján az azonos nevű dolgozók kezelése
Analitikus bérköltség összesítő szűrése szervezeti egységre
Főkönyvi feladási listában új kerekítési különbözet sor
Jelenlét jogcímes lista lekérdezése számfejtés előtt
Új beállítási lehetőség a jövedelem jogcímek adatlapján – költségtérítés
Jelenlét főkönyvi felosztás importálása



Szociális szövetkezeti tagok kezelésének szélesebb körűvé tétele

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

2013. novembere óta elérhető programunkban a szociális szövetkezeti tagok számfejtését lehetővé tevő foglalkozási viszony.

A jelen verzióban ezen jogviszonyok számfejtéshez nyújtunk további segítséget.

1. Új rögzítő felület került kialakításra a dolgozók adatlapján a Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás menüpontban:

Szociális szövetkezeti tagok előzmény adatainak rögzítése

Ebben a mezőben időintervallumra tudjuk rögzíteni a szociális szövetkezeti tagok ebben a foglalkozási viszonyban töltött időszakát napra pontosan. Ennek azért van jelentősége, mert a szociális szövetkezeti tagok után a munkáltatók csak egyszer és csak négy év intervallumban vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatási járulék után érvényesíthető állami támogatást. Az előzmény adatok rögzítésével a program képessé válik az állami támogatás feltételeinek figyelésére.

Az előzmények közé rögzített adatokat a program úgy tekinti, hogy ezen időszakok viszonylatában a szociális szövetkezeti tag után más cég már érvényesítette az egészségügyi szolgáltatási járulékból érvényesíthető állami támogatást.

A program ezek alapján, valamint a programban a taghoz jogviszonyként berögzített adatok alapján figyeli a négy éves időtartamot napra pontosan, hogy a kedvezmény mérték lépéseket is kezelni tudja.

A rögzítés során párhuzamos időszakok is rögzíthetők, a program ezen esetben csak egyszer számol a kedvezmény igénybevételével.

A fejlesztést megelőzően a program csak az aktuálisan kezelt jogviszony időtartamával tudott számolni, ennek megfelelően érvényesítette a kedvezményt.

2. A szociális szövetkezeti tagok részére év végén illetve a jogviszony megszűnésekor igazolást kell kiállítani a megfizetett egészségügyi járulék összegéről illetve a kedvezményként érvényesített állami támogatás összegéről.

Az igazolás a Nyomtatványok/Bérügyi/Kilépés nyomtatványai menüpontból érhető el.


Kutatás-fejlesztési tevékenység kapcsán érvényesíthető SZOCHO kedvezmény kezelése

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A jelen verzió letöltésével lehetőséget biztosítunk programunkban a kutatás-fejlesztési tevékenység kapcsán a fizetendő szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető kedvezmény rögzítésére és kezelésére.

A kedvezmény igénybevételének feltételeiről és a kedvezmény mértékéről a 2011. évi CLVI.tv.462/H.§-a rendelkezik.

A 08-as bevallás összeállítása során, az „Adózót terhelő – magánszemélyhez nem köthető – egyéb kötelezettségek” ablakon került kialakításra egy új rögzítő rész:

Kutatás-fejlesztési tevékenység kedvezményének jelölése a 08-as bevallásban

A kedvezményekkel csökkentett SZOCHO adó mértékét a program a számfejtések alapján gyűjti fel. Ez kizárólag a munkaviszonyban állók a foglalkoztatás elősegítő kedvezmények érvényesítését követően számított SZOCHO adóját tartalmazza. Munkaviszonynak a program azokat a foglalkozási viszonyokat tekinti, amelyek esetén a NYENYI jogviszony kód 20-as, munkaviszony.

Az érvényesítendő kedvezmény mezőbe tudjuk rögzíteni az igénybe vehető SZOCHO kedvezmény összegét. Az igénybe venni kívánt kedvezmény összege nem lehet nagyobb, mint a munkaviszonyosok után fizetendő SZOCHO.

A kedvezmény mértékét a 08-as bevallástól függetlenül el tudjuk menteni. A mentést követően a kedvezmény érvényesül a bérösszesítők, a közterhek és a főkönyvi feladás gyűjtésekor is.

A bérösszesítő szervezeti egységekre történő felgyűjtése esetén a helyes megjelenítés még kidolgozás alatt van. A megvalósításig szíves türelmüket kérnénk! Amennyiben cégösszesenre illetve dolgozókra egyénileg kérik le a bérösszesítőt, a megjelenítés helyes.


Természetbeni juttatások átvételi listáján az azonos nevű dolgozók kezelése

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkció

A természetbeni juttatások átvételi listájának kezelését megnehezítette, hogy a dolgozók nevén kívül más azonosító nem szerepelt rajta. Problémát ez akkor okozhatott, ha azonos nevű dolgozók álltak foglalkoztatásban a cégnél.

Ennek kezelése érdekében a listára frissítést követően felgyűjtésre kerül a dolgozók adóazonosító jele is:

Természetbeni juttatások átvételi listája


Analitikus bérköltség összesítő szűrése szervezeti egységre

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

Az általános bérösszesítőhöz hasonlóan az analitikus bérköltség összesítő esetén is megoldottá válik a hóközi változások érvényesítése a lekért adatok összeállítása során.

A nyomtatvány szűrőablakára ennek megfelelően új szűrési lehetőség került:

Analitikus bérköltség összesítő szűrése hóközi változással

Alapértelmezetten a nyomtatvány bontás nélkül kerül összeállításra. Amennyiben a bontást érvényesíteni szeretnénk, ki kell választani, mely területre szeretnénk érvényesíteni: szervezeti egység, telephely, költséghely.

Bontás esetén a program a lekérdezett adatokat a megadott kategóriák szerint csoportosítja, minden a kategóriában szereplő tétel adata külön, cégösszesen adattal együtt megjelenik.

Például, ha szervezeti egységek szerinti bontást kérünk, a szervezeti egységek adatai külön-külön összesítésre és megjelenítésre kerülnek, valamint kapunk egy cégösszesítő adatokat tartalmazó listát is. Ezen elrendezés alapján az egyes dolgozók adatai azon szervezeti egységben jelennek meg, amelybe a lekért intervallum utolsó napján be voltak sorolva.

Amennyiben jelölésre kerül a hóközi változások érvényesítés jelölőnégyzet, a dolgozók adatai minden szervezeti egység tekintetében meg fognak jelenni, amely szervezeti egységekben a megadott intervallumban adatuk keletkezett.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a dolgozó az adott időszakban két szervezeti egységben is dolgozott, akkor az első esetben csak azon adatai jelennek meg, ahol a lekérdezés intervallumának utolsó napján dolgozott, a második esetben viszont mindkét szervezeti egységhez tartozó adatai megjelennek időarányos bontásban.


Főkönyvi feladási listában új kerekítési különbözet sor

Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A 2016. júniusi verzióban már kialakításra került egy új feladási típushoz tartozó főkönyvi szám rögzítési lehetőség, a béren kívüli juttatásokat terhelő EHO kerekítési különbözetének elszámolására.

A jelen verzióban ezt a lehetőséget kialakítottuk a béren kívüli juttatásokat terhelő kifizetői személyi jövedelemadó kerekítési különbözetének elszámolása érdekében is:

Béren kívüli juttatások SZJA kerekítési különbözetének elszámolása a főkönyvben

A béren kívüli juttatások esetén kerekítési különbözet keletkezhet a dolgozói egyéni számfejtések és a munkáltató által fizetendő közterhek összege között.

A probléma a főkönyvi feladás során mutatkozhat. Ez a lista ugyanis a dolgozói számfejtéseken alapul, de a munkáltató által fizetendő összegeket kell, hogy mutassa.

A dolgozók egyéni számfejtései és a munkáltató által fizetendő összeg között mutatkozó különbségek automatikusan felgyűjtésre kerülnek, mint kerekítési különbözet. A főkönyvi feladásba az itt megadott alapértelmezett főkönyvi számokkal kerülnek. Amennyiben a kerekítési különbözet negatív előjelű, a tartozik-követel főkönyvi számok felcserélésre kerülnek.


Jelenlét jogcímes lista lekérdezése számfejtés előtt

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A legfrissebb verzióval elérhetővé tettük a jelenlét jogcímes lista lekérésének lehetőségét számfejtéssel nem rendelkező időszakokra.

Ez a megoldás segítséget nyújt a rögzített jelenlét adatok ellenőrzésére a számfejtést megelőzően.

A szűrőablakon meg tudjuk határozni, hogy milyen állapottal rendelkező jelenlét adatokat szeretnénk listázni: számfejtéssel rendelkezőket, számfejtéssel nem rendelkezőket vagy vegyesen:

Jelenlét jogcímes lista szűrése a számfejtés állapota szerint

Amennyiben a számfejtéssel rendelkező jelenlét adatokat listázzuk, a program az egyes jelenlétek mellett feltünteti a számfejtett összegeket is:

Jelenlét jogcímes lista szűrése - számfejtett adatokkal

Amennyiben a rögzített jelenlét adatokat szeretnénk listázni, akkor a program listázza azokat a jelenléteket is, melyek nincsenek számfejtéssel lefedve, ekkor a jelenlétek mellett az ellenérték oszlop üresen marad:

Jelenlét jogcímes lista szűrése - rögzített adatokkal

Amennyiben vegyesen kérjük le az adatokat, minden az időszakra vonatkozó jelenlét adat listázásra kerül, a megjegyzés mezőben pedig feltüntei a program, hogy a listázott adatok közül melyek azok, amelyek számfejtéssel nem lefedettek:

Jelenlét jogcímes lista szűrése - vegyes adatokkal


Új beállítási lehetőség a jövedelem jogcímek adatlapján – költségtérítés

Kulcs-Bér Kompakt, Prémium verzióban elérhető funkciók

A frissítésel új nyomtatvány szerinti csoportosítás kategória került kialakításra, ez a költségtérítés:

Nyomtatvány szerinti csoportosítás kategóriák a jövedelem jogcímek adatlapján

Az új kategória létrehozásának célja, hogy a költségtérítésként jelentkező jövedelem jogcímek ne kerüljenek beszámításra a nettó bérbe (mint az Egyéb kategória tagjai), de ne természetbeni juttatásként jelenjenek meg (mint a természetbeni juttatás kategória tagjai) ugyanakkor a kifizetendő összegben szerepeljenek.

A helyközi bérlettérítés jövedelem jogcímek esetén a gyári beállításokat ennek megfelelően módosítottuk. Az egyéb jövedelem jogcímek esetén Ügyfeleink meg tudják tenni az átállítást, amennyiben szükségesnek érzik.

A költségtérítés kategóriába sorolt jövedelem jogcímek az alábbi nyomtatványokon is külön kerülnek megjelenításre:

- fizetési jegyzék

- általános bérösszesítő

- analitikus bérösszesítő

- összevont bérkarton

- analitikus bérköltség összesítő

- bérköltség szerkezeti bontásban


Jelenlét főkönyvi felosztás importálása

Kulcs-Bér Prémium verzióban elérhető funkciók

A programban a dolgozók adatlapján a jelenlét adatok ablakban a frissítést megelőzően is ki lehetett választani a főkönyvi felosztás nézetet:

Jelenlét adatok főkönyvi felosztása a jelenlét adatoknál

Ezen a felületen volt rá lehetőség, hogy az adott napi jelenléteket óraszámok alapján megbontsuk részlegszámra, munkaszámra illetve másodlagos főkönyvi számra.

A frissítést követően a programban lehetőséget biztosítunk ezen felosztási adatok importálására.

A Beállítások/Importálások beállításai/Jelenlét főkönyvi felosztás importálása menüpontban találjuk az import állomány beállításának felületét:

Jelenlét főkönyvi felosztás a menürendszerben

Az Új gombra kattintva tudunk új import sablont felvenni:

Jelenlét főkönyvi felosztás import sablon beállítása

A jelenlét kategóriáknál ki tudjuk választani, hogy az adott sablonban milyen típusú jelenlétek felosztását szeretnénk importálni. Ebben az esetben az import állománynak csak dolgozói azonosítót, dátumot, óraszámot és részlegszámot, munkaszámot illetve másodlagos főkönyvi számot kell tartalmaznia.

Amennyiben itt a sablon beállítás fejlécében nem választunk ki jelenlét kategóriát, akkor az import állományban kell megadni, hogy milyen jelenlét kategória óraszámát osztjuk fel. Felosztani a jelenlét kategória legördülő menüjében található jelenléteket lehet.

Az import sablon létrehozását követően az összerendeléshez szükséges adatokat kell megadni:

Jelenlét adatok felosztása - összerendelések

A jelenlét kategóriák ablakban azt tudjuk megadni, hogy az import táblázatban található azonosítók mely Kulcs-Bérben található jelenlét kategóriának felelnek meg.

Ez alatt a részleg-, munka-, és másodlagos főkönyvi számok esetén tudjuk beállítani, hogy a program mely azonosító adatukat vegye figyelemebe az import táblával való megfeleltetés során.

Az állományi adatok ablakban az import táblázat oszlopait feleltetjük meg az importálható adatokkal:

Jelenlét adatok felosztása - állományi adatok

Ezt követően a felosztásokat tartalmazó import tábla az Elszámolás/Jelenlét adatok kezelése/Jelenlét adatok főkönyvi felosztásának importálása menüpontban olvasható be:

Jelenlét adatok felosztása - adatok beolvasása

A beolvasást követően a program ellenőrzi az adatok helyességét, amennyiben problémát talál azt az első oszlopban jelzi, a megjegyzés mezőben pedig részletezi.

Probléma esetén lehetőségünk van a hibás sorok kihagyásra, vagy javítást követően az ismételt beolvasásra.

Az ismételt beolvasás esetén figyelembe kell venni, hogy a korábban rögzített adatok felülírásra kerülnek.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések