Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Jogviszonyok összekapcsolása


Abban az esetben, ha a dolgozó többször létesít jogviszonyt ugyanazon munkáltatónál, ugyanazon munkakörben és a két jogviszony között kevesebb mint 30 nap telik el, akkor a két jogviszonyban töltött időszakot biztosításban töltött idő szempontjából folyamatosnak kell tekinteni.

Ennek jelölése a programban a következő:

1. Az aktuális jogviszony előzménye a tárgyévet megelőző időszakra esik

Ebben az esetben a dolgozó adatlapján a Munkaügyi alapadatok/Előző munkahelyek szekcióban fel kell venni a tárgyévet megelőző évre vonatkozó jogviszonyt. A jogviszony típusa Jelenlegi munkahely legyen.

A program így folyamatosnak tekinti a biztosításban töltött időt a két jogviszony fennállása alatt, a két jogviszony között eltelt időt pedig kieső időként kezeli.

Amennyiben a dolgozónak a tárgyévben több jogviszonya került már rögzítésre, akkor az előző munkahelyek szekcióban az előzmény adat rögzítésekor a program rákérdez, hogy melyik tárgyévi jogviszonyhoz kapcsolódik az előzmény:

Jogviszony választás az előzmény adatoknál

 

Amennyiben a dolgozónak csak egy jogviszonya van a tárgyévben, az előzmény adat rögzítésekor a program nem adja fel a fent látható jogviszony választót, hiszen ebben az esetben értelem szerűen ahhoz az egyetlen élő jogviszonyhoz kapcsolja az előzményt.

2. Az aktuális jogviszony előzménye a tárgyév időszakára esik

Ebben az esetben az új, tárgyévi jogviszony rögzítésekor kell megadni az előzménynek számító jogviszonyt.

A dolgozó adatlapján a jogviszony felvételekor a sorszámos jogviszony soron állva tudjuk megadni, mely tárgyévi jogviszonya képezi a jelenlegi jogviszony előzményét:

Jogviszony választás a dolgozó jogviszony adatainál

Amennyiben a dolgozónak szerepel a munkaügyi alapadatok menüpontban is berögzített előzménye, akkor az új tárgyévi jogviszony rögzítésekor felugrik a jogviszony választó ablak, melyben az előző munkahelyek szekcióban felrögzített jogviszonyt lehet hozzákapcsolni valamelyik tárgyévi jogviszonyhoz:

Jogviszony választás a dolgozó jogviszony adatainál előző jogviszony megadása

Fontos hangsúlyozni, hogy a jogviszonyok egymáshoz kapcsolásának csak pénzellátás számfejtése esetén van jelentősége.

A program figyeli a két jogviszony között eltelt időt, így az egymáshoz kapcsolt jogviszonyokat a program nem tekinti folyamatosnak, amennyiben több mint 30 nap telt el közöttük.

A program nem figyeli azonban, hogy a két jogviszony egymáshoz kapcsolásának egyéb törvényi feltételei fennállnak-e, így kérjük fokozott körültekintéssel járjanak el a jogviszony kapcsolás során!

 

 

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések