Az Excelimporterrel történő importálás előtt célszerű biztonsági mentést készíteni az adatokról.

Az importálandó fájl formátumának xls-nek kell lennie, felépítése kötött. A fejlécnek az A1 cellában kell kezdődnie, és az oszlopok között nem lehet üres oszlop. Az adatoknak közvetlenül a fejléc alatti (B) sorban kell kezdődnie. Az adatok formátumát itt találja.

Az Excelimporter 2 feladatra képes. Új adatot lehet vele beimportálni a programba, vagy a programban tárolt adatokat lehet vele módosítani.

Új adat importálása az adatbázisba:

Ügyfélimportálásnál az alábbi adatokat kötelező megadni:
•   Ügyfélkód
•   Megnevezés

További megadható adatok:
Irányítószám ¦ Város ¦ Utca ¦ Telefon ¦ Fax ¦ Ügyintéző ¦ Ország ¦ Web ¦ Email ¦ Bankszámlaszám ¦ Adószám ¦ Fizetési mód ¦ Fizetés esedékessége ¦ Felvitel dátuma ¦ Első csoport ¦ Második csoport ¦ Harmadik csoport ¦ Megjegyzés ¦ Használandó ár ¦ Vevői főkönyvi szám ¦ Szállítói főkönyvi szám ¦ Kapcsolat forrása ¦ Létszám ¦ Éves bevétel ¦ Alapítás éve ¦ Elégedettség ¦ Tevékenységi kör ¦ Cégforma ¦ Hírlevelet fogad ¦ Alapértelmezett kapcsolattartó
Olyan oszlopokat nem lehet importálni, amik a felsorolásban nem szerepelnek, de az Ügyfél adatainál megtalálható. Amennyiben ilyen adatok importálására is szüksége van, kérje az Ügyfélszolgálat segítségét az adatbevitelhez.

Az importálás menete:
A számítógépén talál a C:\Program Files\Common Files\Kulcs-Soft mappában egy ugyfellista.xls fájlt. Ez alapján készítsen egy excel táblázatot, amely a mintafájlban található fejléceket tartalmazza, ezt kell feltölteni az Ön adataival. Fontos, hogy a táblázatban nem lehet két azonos Ügyfélkód. Az excel dokumentumot mentse xls (Office 2003) formátumba. Ezt követően nyissa meg a készletnyilvántartó vagy számla programot, és válassza a Karbantartás menüpontban az Excelimporter futtatása lehetőséget.

excelimporter2.JPG

Amikor a program elindul, mindenképp töltse ki, hogy melyik cég melyik évébe szeretné az adatait importálni, valamint az üzemmódnál, hogy milyen feladatot szeretne végezni. Jelen esetben Ügyfélimportálás.

ugyfelimp.jpg

Az indításra kattintva tallózza ki a korábban elkészített xls fájlt, majd kattintson a megnyitásra, ezzel már kezdődik is az import. Amennyiben a következő képernyőn hibaüzenetet kap, hibás az xls fájl, vagy a gépre nincs telepítve Microsoft Excel program (más táblázatkezelő, a művelethez nem használható), ha pedig elkészítette az állományt de nem látja azon a helyen ahová mentette, győződjön meg róla, hogy biztosan .xls a fájl kiterjesztése és nem .xlsx. Xlsx esetén nyissa meg excelben a fájlt és mentse el másként, megadva a fájltípusnál hogy Excel 97-2003 fájlformátumot használjon.

Abban az esetben ha minden megfelelő, elindul az importálás első szakasza, az ellenőrzés. Ennek során a program megvizsgálja a fájl tartalmát, a mezők formátumát, és azt hogy mely mezők léteznek. Ezt követően, abban az esetben ha nem szerepelt minden oszlop a táblázatban, tájékoztató üzenetet kap, hogy mely oszlopok nem kerülnek importálásra. Ezt követően elkezd futni a tényleges importálás. Amikor ez véget ér, nyissa meg a programban és az ügyféltörzsben ellenőrizze az importált adatokat.

A programban tárolt adatok módosítása Excelimporter segítségével:

Ezt a megoldást alkalmazva, az ügyfél adataiban a ügyfélkód kivételével minden adatot módosíthat, ami excelimporterrel importálható. Az Excelimporter a sorokat ügyfélkód alapján azonosítja az importálandó adatokat ez alapján, ha az ügyfélkód még nem szerepel törzsadatbázisban, akkor azt a sort új ügyfélként beszúrja, amennyiben szerepel az ügyfelek között az adott tétel értékeit felülírja az importált értékekkel, így megváltoztatható például a csoportja, stb… az ügyfélnek.

Lépései:
•   Lépjen be az ügyféltörzsbe, és készítse el a listát azokról az ügyfelekről akiknek adatait módosítani szeretné.
•   Kattintson a nyomtatásra, állítsa be a nyomtatás helyénél: Excel fájlba majd az oszlopok fülön, hogy milyen oszlopokat szeretne módosítani. Az ügyfélkódnak mindenképp szerepelnie kell a listában. 
•   Kattintson a nyomtatásra és mentse el az excel táblázatot.
•   Nyissa meg a táblázatot és alakítsa a mintaállomány szerinti formátumra  (Az első sorban a fejléc megnevezésének kell lennie, a következő sorban pedig az adatoknak kell kezdődnie. Amennyiben az oszlop megnevezései nem egyeznek a mintaállományban szereplő oszlopnevekkel, azokat is írja át a kívánt szövegre), valamint módosítsa a táblázat adatait az ügyféltörzs változásaival.
•   Végezze el az importálást az Excelimporter segítségével, mintha új adatot importálna.  

Keresőszavak: excelimporter, ügyféltörzs  importálás, ügyféltörzs bevitel, ügyféltörzs módosítás, ügyfél bevitel, adatbázis módosítás, adatok módosítása gyorsan, importálás, Excel, import, inport, excelinport, excellinport, excellimport, ügyféllista import, ügyfélimportálás, excellimporter