A kintlevőségek minimalizálása minden cég legfontosabb törekvései közt szerepel. A hitelkeret modulj lehetőséget biztosít arra, hogy a nem fizető, vagy későn fizető ügyfeleinkről pontos képet kapjunk és az értékesítés során figyelmeztessen a program, amennyiben pénzügyileg rendezetlen tételek vannak.

1.

A vásárlási limit figyelés működéséhez szükséges alapbeállításokat a Karbantartás / Beállítások menüpont Cégfüggő beállítások / Egyéb / Vásárlási limit és kintlévőség korlát pontban adhatjuk meg.

Vásárlási limit beállítások a cégfüggő beállításokban

Kiválaszthatjuk, hogy melyik bizonylatok (számlák és/vagy szállítólevelek) összegeit vegye figyelembe a program a beállított vásárlási keret összegének eléréséhez. Beállíthatjuk, hogy kintlevőséggel rendelkező ügyfélnek ne készülhessen halasztott kiegyenlítésű bizonylat (ahol a fizetési módnál az “Azonnali kiegyenlítés” nincs bejelölve). Ezeken felül a múltbéli tartozások (kiválasztott előző év adatai) is megjelölhetőek a beállított limitbe történő beszámításra. Ez utóbbi opció beállítása esetén le kell futtatni a kiválasztott előző évből történő adatátemelést az Aktualizálás gomb segítségével.

2.

Az egyes ügyfelek adatlapján állítható be, a számukra érvényes vásárlási korlát összege.

Vásárlási limit beállítása az ügyfél adatlapján

3.

Amennyiben egy ügyfél a kiállított számlák és/vagy szállítólevelek alapján (ez az elspő pontban kiválasztott opcióktól függ) eléri az adatlapján beállított hitelkeret összegét, a program figyelmeztető üzenetet küld.

A bizonylatkiállítás korlátozásának feloldására nyújt lehetőséget az, hogy adhatunk jogosultságot egyes programfelhasználóknak arra vonatkozóan, hogy engedélyezhessék a bizonylat kiállítását hitelkeret túllépés esetén is.

A programban rögzített felhasználókhoz jogosultsági szinten megadható, hogy a modul csak figyelmeztetést adjon limit túllépés esetén, vagy blokkolja ezen esetekben a számlázásokat. A beállítás a Karbantartás /Adatbiztonsági beállítások / Engedélyek fülön a Számla menüpontban végezhető el.

- Kintlévőég korlát felülbírálása (Számlák beállítás)
- Vásárlási limit felülbírálása (Számlák beállítás)
- Vásárlási limit módosítása (Ügyfél beállítás)

Hitelkeret és vásárlási limit kezeléshez kapcsolódó jogosultsági beállítások

4.

A számlák kiállítása közben megjelenítésre kerül a fejléc adatok alatt, hogy pilanatnyilag hogy állnak a kintlevőség és a beállított vásárlási limit adatok az adott ügyfél tekintetében.

Vásárlási limit információk a számlakiállítás közben

5.

Amennyiben az adott bizonylat kiállítása, a vásárlási limit kezelés beállításai alapján akadályba ütközik, figyelmeztető üzenet jelenik meg. Az adott felhasználó a figyelmeztetés során felülbírálhatja a korlátozást, ha erre a jogosultsági beállítások alapján van lehetősége.

Figyelmeztető üzenet

Hitelkeret túllépés - üzenet