Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató – 2012. szeptember


Megjelenési dátum: 2012. szeptember 03.

A frissítő verzióiban megjelenő újdonságok az Önök hatékony ügyvitelének egyre szélesebb körben történő kiszolgálását segítik.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Számfejtési folyamat, és 08-as bevallás felgyűjtési idejének optimalizálása »
Csoportos hóvégi számfejtés szűrőablakának feltételbővítése »
Új oszloppal bővült a Bér-Excelimporter »
Közfoglalkoztatottak szabadság elszámolása »
Veszélyeztetett terhesség idejére járó táppénz ellátás (9-es kód) jelölése, elszámolása »
Terhesség- szülés miatti keresőképtelenség (6-os kód) elszámolása »
2 órás munkarend, augusztus hónap módosítása »
ÚJ adatszolgáltatás: 12T1044D (Adatszolgáltatások/ APEH felé) »
Új KPE-260 (Segélyezési pénztárnapló) nyomtatvány formátum »
Megváltozott munkaképességű vállalkozók után érvényesíthető adókedvezmény elszámolása és adatszolgáltatás »

Számfejtési folyamat, és 08-as bevallás felgyűjtési idejének optimalizálása

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Örömmel tájékoztatjuk Felhasználóinkat, hogy a Kulcs Bér 2012–es program szeptemberi verziójától lényegesen felgyorsult a hóvégi csoportos számfejtés (Light verzióban nem elérhető funkció), az egyéni számfejtések folyamata, illetve a 08-as bevallás felgyűjtésének ideje is optimalizálásra került. A jelenlegi verziótól a csoportos számfejtés ideje átlagosan 65 %-kal csökkent. A számfejtési folyamatok gyorsítása mellett az elkészített csoportos, és egyéni számfejtések mentésének ideje is optimalizálásra került.

Csoportos hóvégi számfejtés szűrőablakának feltételbővítése

Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Jelenlegi verziónktól új szűrési feltétellel bővült az Elszámolások / Hóvégi csoportos számfejtés szűrőablaka, amely lehetővé teszi a „hónapban még nem számfejtett” státusz megadását. Ez az új opció a hóvégi egyéni számfejtés opciónál is megtalálható.

Új oszloppal bővült a Bér-Excelimporter

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhetõ funkció

A szeptemberi verziót követően számos munkavállalói adat megadása mellett a Bér-Excelimporterrel a „Telephely” megadására, importálására is lehetőség nyílik. Ennek megfelelően az importerhez tartozó dokumentáció is frissítésre került.

Közfoglalkoztatottak szabadság elszámolása

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhetõ funkció

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény hatálybalépésével a 2011. évi CVI. törvény 2§ (4a)-(4e) bekezdésekkel egészült ki 2012. 07. 01. hatállyal a közfoglalkoztatottakat megillető, szabadság, betegszabadság megállapításával, valamint elszámolásával kapcsolatban.
Az új programverzió teljes körűen lekezeli a fenti változásokat.

Veszélyeztetett terhesség idejére járó táppénz ellátás (9-es kód) jelölése, elszámolása

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Az új verzióban elérhetőek a 9-es kóddal ellátott Veszélyeztetett terhesség jellegű táppénz ellátás elszámolására létrehozott új jelenlét jogcímek (Jelenlét adatok/ Eg. bizt. ellátás – Táppénz szekció):
- Veszélyeztetett terhesség 60%
- Veszélyeztetett terhesség 50%
Ezekhez kapcsolódóan új alapértelmezett jövedelem jogcímeket is biztosítunk programunkban:
- Veszélyeztetett terhességi ellátás 60%
- Veszélyeztetett terhességi ellátás 50%
Az ellátás számítására az általános betegségi táppénz számítási szabályok vonatkoznak azzal az eltéréssel, hogy nem előzi meg betegszabadság.

Csak Prémium verzió:
Az új jogcímek vonatkozásában a már megszokott módon elkészíthető a táppénz számfejtés.
Az alábbi adatszolgáltatásokra automatikusan felgyűjtésre kerül a Veszélyeztetett terhesség idejére folyósított ellátás:
- Segélyezési pénztárnapló (KPE-260)
- Táppénz fizetési jegyzék (KPE-240)
- Társadalombiztosítási Kifizető helyek által folyósított ellátások (EB-12)
- Havi- és negyedéves statisztikai jelentés

Terhesség- szülés miatti keresőképtelenség (6-os kód) elszámolása

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Az új verzió letöltését követően lehetőség nyílik a 6-os számú kóddal megállapított Terhesség- szülés miatti keresőképtelenség idejére folyósított ellátás elszámolására.
A „6”-os számú kódot, csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha a munkavállaló terhességi-gyermekágyi segélyre nem jogosult, e tényről a kifizetőhely tájékoztatja a keresőképtelenség elbírálására jogosult orvost. A 6-os kóddal történő keresőképtelen állományba vétel esetén a munkáltatót táppénz hozzájárulási kötelezettség nem terheli.
Az ellátás elszámolása az alábbi új jelenlét jogcím rögzítésével történik (Jelenlét adatok/ Eg. bizt. ellátás – Táppénz szekció):
- Terhesség- szülés miatti keresőképtelenség 50%
Ezekhez kapcsolódóan új alapértelmezett jövedelem jogcímet is biztosítunk programunkban:
- Terhesség- szülés miatti keresőképt. 50% kif. helyi

Csak Prémium verzió:
Az új jogcím vonatkozásában a már megszokott módon elkészíthető a táppénz számfejtés.
Az alábbi adatszolgáltatásokra automatikusan felgyűjtésre kerül a számfejtett ellátás:
- Segélyezési pénztárnapló (KPE-260)
- Táppénz fizetési jegyzék (KPE-240)
- Társadalombiztosítási Kifizető helyek által folyósított ellátások (EB-12)
- Havi- és negyedéves statisztikai jelentés

2 órás munkarend , augusztus hónap módosítása

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

Programunkban a „2 órás” megnevezésű alapértelmezett munkarend augusztusi hónapja módosításra került, így felhívjuk Felhasználóink figyelmét, amennyiben augusztus hónapban számfejtettek a fenti munkarendben foglalkoztatott munkavállalót, – abban az esetben ha augusztus hónap még nem lezárt állapotú – , futtassanak ismételt számfejtést annak érdekében hogy a munkarendbeli változások érvényesüljenek a számfejtésben.

ÚJ adatszolgáltatás: 12T1044D (Adatszolgáltatások/ APEH felé)

Kompakt és Prémium verzióban elérhetõ funkció

Programunk jelen verziótól kezdődően lehetőséget biztosít az Art. 16§ (11) bekezdése alapján iskolaszövetkezet biztosítottnak nem minősülő határozott idejű munkaviszony keretében személyesen közreműködő tagjáról történő 12T1044D Bejelentő és Változás bejelentő lap előállítására. Az új bevallás megtalálható az Adatszolgáltatások/Apeh felé menüpontban.

 

Az adatszolgáltatás azon dolgozók adatairól készül, akik foglalkozási viszonya 15-ös alkalmazás minőség kóddal (szövetkezeti tag, munkaviszony) azonosított, valamint nincs hozzárendelve, hogy „Bizt. köt. alá tartozó”. A program ennek megfelelően az alábbi új foglalkozási viszonyokkal egészült ki:
- Iskolaszöv. tag (munkaviszony) részmunkaidős
- Iskolaszöv. tag (munkaviszony) teljes munkaidős
- Iskolaszöv. tag (megbízás)
A fenti foglalkozási viszonyok eléréséhez a „Törzskarbantartás/ Közös törzsek/ Foglalkozási viszonyok” menüpontban található „Alapértelmezések betöltése” funkció használata szükséges.

 

Az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó új adatrögzítési lehetőség a Diákigazolvány számának felvitele, amelyre a „Dolgozók/ Személyi alapadatok/ Igazolványok, engedélyek” szekcióban van lehetőség.
Amennyiben Önök a korábbiakban a fent említett foglalkozási viszony beállítással készítettek 12T1041-es adatszolgáltatást az érintett időszakra történő ismételt 12T1041-es adatgyűjtésben ezen dolgozók adati felgyűjtésre kerülnek automatikusan „Törölt” státusszal.

Új KPE-260 (Segélyezési pénztárnapló) nyomtatvány formátum

Prémium verzióban elérhető funkció

Jelen verziótól kezdődően biztosítja programunk az OEP részére küldendő KPE-260 nyomtatvány megváltozott formátumban történő nyomtatását. A nyomtatvány a „Nyomtatványok/OEP/Segélyezési pénztárnapló” pontban érhető el.

Megváltozott munkaképességű vállalkozók után érvényesíthető adókedvezmény elszámolása és adatszolgáltatás

Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

2012. július 1-től részkedvezmény illeti meg a szociális hozzájárulási adóból:
a) az egyéni vállalkozót is a saját maga után fizetendő adóból, valamint,
b) a közkereseti társaságot, a betéti társaságot, a korlátolt felelősségű társaságot, a közös vállalatot, az egyesülést, a szabadalmi ügyvivő irodát, a szabadalmi ügyvivői társaságot az ügyvédi irodát, a végrehajtói irodát, az egyéni céget is a tagjával fennálló adófizetési kötelezettséget eredményező jogviszonyára tekintettel terhelő adóból.
A kedvezmény akkor illeti meg, ha az egyéni vállalkozó, iletve a tag 2011. december 31-én I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy ha az egyéni vállalkozó, illetve a tag rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű.
A részkedvezmény mértéke 27 százalék, melyet az egyéni vállalkozó az adóelőleg megállapítási időszakra saját maga után megállapított adóalap, de legfeljebb a minimálbér kétszerese alapján számít ki.”

A verzió frissítést követően lehetőség nyílik a rehabilitációs kedvezményre való jogosultság időszakának rögzítésére a „Dolgozók/ Jogviszonyok/ Jogviszony alapadatai/ Kedvezményes foglalkoztatás” szekcióban.

A jogosultsági időszak felrögzítését követően, automatikusan érvényesítésre kerül a kedvezmény az elszámolás során, valamint a 1208-as illetve 1258-as adatszolgáltatásra felgyűjtésre kerülnek a szükséges adatok.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések