A mentés automatizálása – script-fájl készítése

Az Adatmentő varázsló alkalmazásával könnyedén és gyorsan, néhány egyszerű lépésben elvégezhető a mentés. A varázsló azonban lehetőséget biztosít a mentési folyamat bizonyos fokú automatizálására. Ennek megoldására egy ún. script-fájlt hozhatunk létre. Az automatizáláson túlmenően a script-fájl használatával lehetősége van mentés készítésére azoknak a felhasználóknak is, akik nem rendelkeznek a rendszergazdai jelszóval.


Lehetőségünk van korlátlan számú script-fájl létrehozására, más-más mentési beállításokkal (főleg több év könyvelése esetén, ill. akkor, ha számítógépünk/hálózatunk több tárolójára végzünk mentéseket).
A script-fájl a varázsló előző képernyőin megadott mentési paramétereket tárolja, így azt, hogy az aktuális mentésre hány céget jelöltünk ki, és hová kérjük a mentési állomány létrehozását. Így például két cég könyvelése esetén lehet egy-egy script-fájlunk a két cég külön-külön történő mentésére, ill. egy harmadik, mindkét cég egyszerre történő mentésére. Start menü / Programok / Kulcs-Soft / Karbantartás / Adatmentő és visszatöltő segédprogram indítása.
Az Adatmentő varázslóban az utolsó ablakon kattintunk a Script és ütemezés gombra.

Script készítése és ütemezés

Hatására az alábbi kép jelenik meg a rendszergazdaként dolgozó felhasználó képernyőjén:

Mentés automatizálása

A script-fájl nevének és helyének megadása:
A mappa ikonra kattintva válassza ki a mentés helyét (pl.: C:/Program Files/Common Files/Kulcs-Soft), majd adjon annak egy nevet (Pl.: kszmentes.ini), majd kattinton a “Script készítése” gombra.

Lehetőség van az így beállított mentés futtatásának üzemezésére is.
Ennek lépései:

  1. A Ütemezés kiválasztása
  2. Módosítók beállítása
  3. Futtatás kezdő időpontjának megadása (dátum / idő)
  4. Feladat nevének megadása
  5. Rendszergazda adatai (nem kötelező, - de így akkor is elkészül a mentés, ha  a munkatársaknak nincs jogosultsága a gépen)
  6. Ütemezés
  7. Tesztelés (Időpont módosítok nélkül a egy percen belül  elindít egy adatmentést)

Keresőszavak: Mentés autómatizálás, automatizált, automatikus mentés, autómatikus mentés, automata mentés, autómata mentés, ütemezett mentés, időzített mentés, autómentés, backup, adatmentés autómatizálása, automentés. autómentés, auto save, autosave