- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Gyakran ismételt kérdések – 2024. évnyitás

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Gyakran ismételt kérdések,Kettős könyvelés,Könyvelő csomagok (Start, Vállalati, Prémium),LIGHT,LIGHT,Nincs kategorizálva,PLUSZ,PLUSZ,Tárgyi eszköz

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




Kérdése merült fel a 2024-es évnyitással kapcsolatban? Íme néhány gyakran feltett kérdés, melyek segítséget nyújthatnak Önnek.

Hogyan álljak neki az évnyitásnak? Hogyan tudom megnyitni a 2024-es évet?» [1]
Évnyitás során a program kér termékszámot? Miért kell megadnom, és honnan tudom lekérdezni, hogy mi a termékszámom?» [2]
Az újonnan létrehozott évben újra fel kell vinnem a számlatükröt, rögzítenem kell az ügyfeleket és meg kell adnom a beállításokat? » [3]
Mi a teendő akkor, ha már megnyitottam az új évet, azonban utólag vettem észre, hogy nem vettem át a törzs adatokat?» [4]
Az áfakulcsok és az áfagyűjtők beállításánál mi a dolgom évnyitás után?» [5]
A bank és a pénztár egyenlegét hogyan tudom megnyitni, ha még a teljes nyitást nem szeretném elindítani?» [6]
Szeretném a számláim mellett a bankkivonatomat és a pénztáramat is elkezdeni könyvelni a 2024-es évben, a teljes nyitást még nem tudom elvégezni, viszont a bankban/pénztárban könyvelni kell tavalyi (2023-as) számlák kiegyenlítését. Ezen számlák kiegyenlítése/összepontozása hogyan történik meg? Nem lehetne, hogy azokat már most átnyithassam a 2024-es évre?» [7]
Szeretném átértékelni a kintlévőséges devizás vevő és szállító számláim, valamint a devizabankom és/vagy a valutapénztáram. Mit kell tennem?» [8]
Elindítottam a nyitási folyamatot, de az elindítást követően felugrott egy Nyitás megnevezésű ablak, melyben piros háttérszínnel jelennek meg bizonyos adatok. Mit kell tennem?» [9]
Sajnos a folyószámla nyitását újból el kell végeznem, mert még 2023-ra kellett rögzítenem pár tételt. Megtehetem ezt? Ha igen, hogyan?» [10]
Az új gazdasági évet létrehoztam, majd elindítottam a Zárás/Nyitás menüponton belül a Nyitás opciót, de azt a hibaüzenetet kaptam, hogy „Nincs átvezetendő egyenleg az eszköz- és a forrásszámlákon!”. Miért nem tudok nyitni?» [11]
Van egy bizonylatom, melynek teljesítési dátuma a 2024-es évet érinti, de a számla elszámolási időszakos és az elszámolási időszak záró dátuma 2023-as. Hogy rögzítsem a számlát?» [12]
Át szeretném nyitni a következő gazdasági évre a teljes 1-4 számlaosztályt. Hogy fogjak hozzá?» [13]
Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a Zárási folyamatokat jól végeztem el?» [14]
Átnyitottam az adatokat az új gazdasági évbe, a 491-es Nyitómérlegszámla viszont egyenleggel rendelkezik. Hol keressem a hibát?» [15]
A Tárgyi eszköz programban nem tudom létrehozni a 2024-es évet, mit rontok el?» [16]

Hogyan álljak neki az évnyitásnak? Hol tudom létrehozni a 2024-es gazdasági évet?

Az első és legfontosabb, hogy évnyitás előtt készítsen egy mentést az Adatmentő varázsló futtatásával. [17]

Évet nyitni a Karbantartás/Cégek/Évek/ Új menüpontban lehet. Az új év létrehozásakor fontos, hogy bejelölésre kerüljön a Törzsadatok átvétele egy másik cégből opció, melynek hatására a bejelölt törzsadatok másolásra kerülnek az új évbe. (Ha az új adatbázis-évet az előző pénzügyi év törzsadatainak átvételével hoztuk létre (számlatükör, beállítások, ügyféltörzs stb.), kevesebb egyeztetést kell jóváhagynunk a nyitás folyamata közben.)

A Karbantartás/Cégváltás menüpont segítségével lehet átlépni az újonnan létrehozott évbe.

Az új év nyitásáról bővebben az alábbi tudásbázis bejegyzésben [18]olvashat.

Évnyitás során a program kér termékszámot? Miért kell megadnom, és honnan tudom lekérdezni, hogy mi a termékszámom?

Amennyiben a program évnyitás közben termékszámot kér Öntől, akkor nem jó helyről lett elindítva az új év létrehozása. Az új gazdasági év megnyitása a Karbantartás/Cégek/Évek/Új menüpontból indítható, és ebben az esetben a termékszám már automatikusan ki lesz töltve.

Az újonnan létrehozott évben újra fel kell vinnem a számlatükröt, rögzítenem kell az ügyfeleket és meg kell adnom a beállításokat?

Abban az esetben ha a 2023-as év törzsadatait szeretnénk átvenni a 2024-es évbe, akkor az évnyitás közben bepipálva kell maradjon a „Törzsadatok átvétele másik cégből” opció, majd megadható a cég neve illetve annak éve, ahonnan a törzs adatokat másolni szeretnénk. Amennyiben nem minden adatot szeretnénk átvenni, akkor vegyük ki a pipát az átvenni nem kívánt adatokból. Fontos, hogy ha a számlatükröt nem szeretnénk átnyitni a 2024-es évbe, akkor olyan adatokat sem tudunk átvenni, amihez tartozik főkönyvi szám. (például: áfakulcs, ügyfelek, naplók, egyéb beállítások)

Mi a teendő akkor, ha már megnyitottam az új évet, azonban utólag vettem észre, hogy nem vettem át a törzs adatokat?

Ebben az esetben törölni kell az új évet. Érdemes teljesen kilépni a programból (egycéges verzió esetén először egy másik évbe lépjünk be és utána lépjünk ki). A program indítása során arra kell figyelni, hogy egy másik évbe/cégbe lépjünk, ne abba amit törölni szeretnénk. Ezután a Karbantartás/Cégek/Évek/Töröl menüpont segítségével tudjuk törölni az évet, majd pedig a törzsadatok átvételével jól létrehozni.

FONTOS! Az új év törlésével minden adat amit már esetleg manuálisan rögzítettünk az új évbe, elveszik, ezért legyünk körültekintőek amikor ezt a műveletet végezzük el.

Az áfakulcsok és az áfagyűjtők beállításánál mi a dolgom évnyitás után?

Az új év nyitása után a Beállítások/Alapbeállítások/Áfa menüpontban az Áfa gyűjtők átvételét kell elindítani az új nyomtatvány kiválasztása után. Ebben az esetben azokhoz az áfakulcsokhoz amelyeknek ugyanaz a kódja, áfakulcsa, azonosítója az új évben ahhoz automatikusan hozzá rendeli a program az előző gazdasági évben beállított áfa gyűjtőket. A továbbiakban manuális összerendelésre nincs szükség.

Áfa gyűjtők átvétele [19]

A bank és a pénztár egyenlegét hogyan tudom megnyitni, ha még a teljes nyitást nem szeretném elindítani?

A programban lehetőség van a Pénztári és Banki adatok nyitására a Teljes nyitástól függetlenül. A Pénztári naplók nyitása (Zárás és Nyitás/Nyitás/Pénzügyi naplók nyitása) a Bank és Pénztár típusú naplók nyitását végzi el automatikusan. Azoknak a főkönyvi számoknak az egyenlege kerül nyitásra amelyek a Beállítások/Törzskarbantartások/Naplók menüpontban banki vagy pénztári naplótípussal lettek létrehozva. Fontos, hogy devizabank/pénztár nyitása előtt értékeljünk át amennyiben erre szükség van. Erről a program figyelmeztető üzenetet is küld a nyitás során.

A pontos működésről a Bank nyitóegyenlegének rögzítése [20] és a Pénztár nyitóegyenlegének rögzítése [21] bejegyzésekben olvashat.

Szeretném a számláim mellett a bankkivonatomat és a pénztáramat is elkezdeni könyvelni a 2024-es évben, a teljes nyitást még nem tudom elvégezni, viszont a bankban/pénztárban könyvelni kell tavalyi (2023-as) számlák kiegyenlítését. Ezen számlák kiegyenlítése/összepontozása hogyan történik meg? Nem lehetne, hogy azokat már most átnyithassam a 2024-es évre?

A programban lehetőség van arra, hogy megnyissuk a folyószámla analitikát (a vevőink és szállítóink kintlévőségeit). Ezt a Zárás és Nyitás/Nyitás/Csak a folyószámla analitika nyitása menüpontból indíthatjuk a 2023-as évből. A nyitás során a program egyeztetni fogja a két év törzsadatait (Ügyféltörzs, naplók, főkönyvi számok stb.) Az egyeztetés után a Nyitó és Nyitó pénzügyi (Nyitó pü.) és a Vegyes naplóba nyitja át a tételeket.

Csak a folyószámla analitika nyitásáról bővebben az alábbi tudásbázis bejegyzésben [22]olvashat.

Szeretném átértékelni a kintlévőséges devizás vevő és szállító számláim, valamint a devizabankom és/vagy a valutapénztáram. Mit kell tennem?

Folyószámla analitika nyitása előtt javasolt a devizás számlák átértékelését elvégeztetni a programmal. Erre a Könyvelés/Devizás számlák/Átértékelés könyvelése menüpontban van lehetőség. Fontos tudni, hogy ez a művelet nem visszavonható, így a funkció futtatása előtt mindenképp javasolt biztonsági mentés készítése. Az átértékelést kézzel is elvégezhetjük a Szállító vagy Vevő naplóban „árfolyam diff.” fizetési mód kiválasztásával. A program automatikusan csak a Vevő és Szállító számlákat értékeli át. A devizabank és valutapénztár átértékelését kézi rögzítéssel lehet megtenni. Az átértékelés összegét a könyvelés alapvalutájában egy Vegyes napló segítségével lehet lerögzíteni.

Átértékelésről bővebben az alábbi tudásbázis bejegyzésben [23]olvashat.

Elindítottam a nyitási folyamatot, de az elindítást követően felugrott egy Nyitás megnevezésű ablak, melyben piros háttérszínnel jelennek meg bizonyos adatok. Mit kell tennem?

A törzsadatok egyeztetésére a folyószámla analitika nyitásakor, a pénzügyi naplók nyitásakor, illetve a teljes nyitás indításakor is szükség lehet. A törzsadatok egyeztetése a számlatükröt, a partnertörzset, az áfa-kulcsokat és a könyvelési naplókat érintheti. A program a Nyitás feliratú ablakban piros háttérszínnel jelöli a problémás adatokat. A nyitás folytatásához a problémás tételeket meg kell szüntetni, melyre több lehetőségünk is van:

  • Létrehozzuk az új évben is a problémás adatot
  • Helyettesítő adatot használunk

A törzsadatok egyeztetéséről bővebb információt az alábbi tudásbázis bejegyzésben [24] olvashat.

Sajnos a folyószámla nyitását újból el kell végeznem, mert még 2023-ra kellett rögzítenem pár tételt. Megtehetem ezt? Ha igen, hogyan?

A Folyószámla analitika nyitása (valamint a Teljes zárás és nyitás) többször is megismételhető a nyitó tételek duplikációja nélkül.

Amennyiben a programban már történt nyitás (akár folyószámla analitika nyitás-, pénzügyi naplók nyitása vagy teljes nyitás), és utólag szükségessé válik pár bizonylat rögzítése még az előző gazdasági éveben, akkor az utólag érkezett bizonylatok könyvelése után a záró-, és nyitó naplók törlése nélkül újból elindítható a nyitás automatikusan.

A program az újbóli nyitás eredményeképpen csak azokat a bizonylatokat nyitja meg amelyek az utolsó nyitás után kerültek rögzítésre vagy módosításra.

Az új gazdasági évet létrehoztam, majd elindítottam a Zárás/Nyitás menüponton belül a Nyitás opciót, de azt a hibaüzenetet kaptam, hogy „Nincs átvezetendő egyenleg az eszköz- és a forrásszámlákon!”. Miért nem tudok nyitni?

Ezen üzenet csak abban az esetben érkezik, ha a Nyitást az újonnan létrehozott évből indítjuk, ahol még nincsenek könyvelési tételeink.
A nyitást minden esetben abból az évből kell indítanunk, mely évnek az adatait át szeretnénk vezetni egy következő évbe (Jelen esetben a 2023-ból).

Van egy bizonylatom, melynek teljesítési dátuma a 2024-es gazdasági évet érinti, de a számla elszámolási időszakos és az elszámolási időszak záró dátuma 2023-as. Hogy rögzítsem a számlát?

A folyamatos teljesítésű számlát mindig abba a gazdasági évbe kell rögzítenünk, melyet az elszámolási időszak záró dátuma érint, hiszen ezen számlák esetén ez a dátum jelenti a számviteli teljesítést. A teljesítési dátum az Áfa teljesítést takarja. Az Áfa értéke, mivel az 2024-es évet érinti nem a 2023-as évbe, hanem a nyitás során a következő évbe fog automatikusan könyvelésre kerülni. (Erről a számla rögzítésekor a program üzenetet küld).

Át szeretném nyitni a következő gazdasági évre a teljes 1-4 számlaosztályt. Hogy fogjak hozzá?

A zárás és nyitás lépései az alábbiak:

  1. A Zárás és Nyitás/Átvezetések menüpontban az 5-ös számlaosztályban lévő költségeinket át kell vezetnünk a 8-as számlaosztályba.
  2. A Zárás és Nyitás/Automata kivezetések/8-9-es számlaosztály kivezetése menüpontra kattintva összevezetésre kerülnek a 8-as és 9-es számlaosztályba könyvelt tételeink
  3. A Zárás és Nyitás/Automata kivezetések/Adózott eredmény kivezetése menüpontra kattintva a program kivezeti az adózott eredményt a 419-es eredmény számlára.
  4. A Zárás és Nyitás/Nyitás/Teljes nyitás indítása menüpont elindításával átnyithatjuk a teljes 1-4 számlaosztály egyenlegeit a következő évre.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a Zárási folyamatokat jól végeztem-e el?

Amennyiben a Főkönyvi kivonat lekérdezésekor bejelölésre kerül a Záróval (eredmény) és a Záróval (mérleg) opció, akkor a Főkönyvi kivonat Egyenleg oszlopában végig 0 értéket kell látnunk. Amennyiben valamilyen főkönyvi szám a fenti szűrőfeltételek mellett mégis tartalmaz egyenleget, úgy azon főkönyvi szám nem került megfelelően lezárásra és ellenőrzés szükséges.

Átnyitottam az adatokat az új gazdasági évbe, a 491-es Nyitómérlegszámla viszont egyenleggel rendelkezik. Hol keressem a hibát?

1. Át kell lépni a korábbi gazdasági évbe és ellenőrizni kell, hogy a Zárás helyesen megtörtént-e.

2. Ellenőrizni kell továbbá, hogy az előző évbe véletlenül rögzítettünk-e időszakon kívüli tételt. (Könyvelés Plusz programverziót használó felhasználók a Könyvelt adatok ellenőrzése funkció alkalmazásával egy kattintással ellenőrizhetik.)

3. Meg kell vizsgálni, hogy az előző évi eredmény átnyílt-e az új gazdasági évbe.

4. Ellenőrizni érdemes továbbá, hogy a Vevő/Szállító naplós főkönyvi számra rögzítettünk-e vegyes naplós tételt. Amennyiben igen, úgy azt a program nem fogja automatikusan átnyitni, így azt kézzel kell pótolnunk a következő évben. (Könyvelés Plusz programverziót használó felhasználók a Könyvelt adatok ellenőrzése funkció alkalmazásával egy kattintással ellenőrizhetik.)

5. A fentieket követően az eltérés okára nem derül fény, úgy  egyeztetni kell főkönyvi számonként a záró főkönyvet az új évben a nyitó főkönyvvel.

A Tárgyi eszköz programban nem tudom létrehozni a 2024-es évet, mit rontok el?

A Tárgyi eszköz program egy folyamatos nyilvántartású szoftver, melyben évek létrehozása nem lehetséges.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyakran_ismetelt_kerdesek/ címen.

URLs in this post:

[1] Hogyan álljak neki az évnyitásnak? Hogyan tudom megnyitni a 2024-es évet?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#1

[2] Évnyitás során a program kér termékszámot? Miért kell megadnom, és honnan tudom lekérdezni, hogy mi a termékszámom?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#2

[3] Az újonnan létrehozott évben újra fel kell vinnem a számlatükröt, rögzítenem kell az ügyfeleket és meg kell adnom a beállításokat? »: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#3

[4] Mi a teendő akkor, ha már megnyitottam az új évet, azonban utólag vettem észre, hogy nem vettem át a törzs adatokat?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#4

[5] Az áfakulcsok és az áfagyűjtők beállításánál mi a dolgom évnyitás után?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#5

[6] A bank és a pénztár egyenlegét hogyan tudom megnyitni, ha még a teljes nyitást nem szeretném elindítani?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#6

[7] Szeretném a számláim mellett a bankkivonatomat és a pénztáramat is elkezdeni könyvelni a 2024-es évben, a teljes nyitást még nem tudom elvégezni, viszont a bankban/pénztárban könyvelni kell tavalyi (2023-as) számlák kiegyenlítését. Ezen számlák kiegyenlítése/összepontozása hogyan történik meg? Nem lehetne, hogy azokat már most átnyithassam a 2024-es évre?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#7

[8] Szeretném átértékelni a kintlévőséges devizás vevő és szállító számláim, valamint a devizabankom és/vagy a valutapénztáram. Mit kell tennem?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#8

[9] Elindítottam a nyitási folyamatot, de az elindítást követően felugrott egy Nyitás megnevezésű ablak, melyben piros háttérszínnel jelennek meg bizonyos adatok. Mit kell tennem?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#9

[10] Sajnos a folyószámla nyitását újból el kell végeznem, mert még 2023-ra kellett rögzítenem pár tételt. Megtehetem ezt? Ha igen, hogyan?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#10

[11] Az új gazdasági évet létrehoztam, majd elindítottam a Zárás/Nyitás menüponton belül a Nyitás opciót, de azt a hibaüzenetet kaptam, hogy „Nincs átvezetendő egyenleg az eszköz- és a forrásszámlákon!”. Miért nem tudok nyitni?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#11

[12] Van egy bizonylatom, melynek teljesítési dátuma a 2024-es évet érinti, de a számla elszámolási időszakos és az elszámolási időszak záró dátuma 2023-as. Hogy rögzítsem a számlát?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#12

[13] Át szeretném nyitni a következő gazdasági évre a teljes 1-4 számlaosztályt. Hogy fogjak hozzá?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#13

[14] Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a Zárási folyamatokat jól végeztem el?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#14

[15] Átnyitottam az adatokat az új gazdasági évbe, a 491-es Nyitómérlegszámla viszont egyenleggel rendelkezik. Hol keressem a hibát?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#15

[16] A Tárgyi eszköz programban nem tudom létrehozni a 2024-es évet, mit rontok el?»: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/20622/gyik-proba-proba#16

[17] Adatmentő varázsló futtatásával.: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=3631

[18] tudásbázis bejegyzésben : http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/592/evvaltas-konyvelo-program

[19] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2020/01/Áfa-gyűjtők-átvétele3.jpg

[20] Bank nyitóegyenlegének rögzítése: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/1271/bank-nyitoegyenlegenek-rogzitese-konyvelo-program

[21] Pénztár nyitóegyenlegének rögzítése: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/1250/penztar-nyitoegyenlegenek-rogzitese-konyvelo-program

[22] tudásbázis bejegyzésben : http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/13495/zaras-es-nyitas-csak-a-folyoszamla-analitika-nyitasa-konyvelo-program

[23] tudásbázis bejegyzésben : http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/266/atertekeles-konyvelese-konyvelo-program

[24] tudásbázis bejegyzésben: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/13748/zaras-es-nyitas-torzsadatok-egyeztetese-konyvelo-program

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.