PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Átértékelés könyvelése – Könyvelő program


Devizás számláink átértékelését a Könyvelés / Devizás számlák / Átértékelés könyvelése futtatásával könyveltethetjük automatikusan.

A programfunkció a devizás kintlévőséges (vevő és szállító) számlákat megadott időközönként (általában évente egyszer, év végén) átértékeli az aktuális árfolyamra és az így keletkező árfolyam különbözetet automatikusan könyveli le. A pénztárban, illetve a bankban lévő valuta- és devizakészlet átértékelését a szoftver nem könyveli automatikusan, az átértékelés kézzel könyvelhető a vegyes naplóban.

Figyelem!

Az átértékelés vissza nem vonható művelet. A programfunkció használata előtt célszerű adatmentést készíteni az állomány aktuális állapotáról.

Az átértékelésből adódó árfolyam-nyereség és -veszteség főkönyvi számait beállíthatja az alapbeállítások között adhatjuk meg. Ha ez véletlenül elmaradt, az átértékelés könyvelése előtt a szoftver rákérdez az adatokra, így utólagosan is beállíthatjuk.

Ha a törzsadatok között még nem rögzítettük a december 31-ei árfolyamot, a megjelenő képernyőn vihetjük fel az adatot.

A szűrőfeltételek oldalon szűkítési feltételeket adhatunk meg azokra a még ki nem egyenlített devizás vevői, illetve szállítói számlákra vonatkozóan, amelyek átértékelését automatikusan könyveltetni szeretnénk. Szűkítés nélkül is lekérhetjük a listát, az OK gomb megnyomásával.

A megjelenő listában egérkattintással jelölhetjük ki átértékelésre tételeinket. Több számla kijelöléséhez a Windowsban megszokott többszörös kijelölési módszereket használhatjuk: SHIFT billentyűvel egymást követő számlákat jelölhetünk ki, a CTRL billentyű használatával több, egymástól távol eső számla is kijelölhető.

Az átértékelést a Művelet menüből futtathatjuk, itt három lehetőség közül választhatunk:

» Összes számla átértékelése: a szoftver kijelöléstől függetlenül átértékeli az összes  devizás kintlévőséges számlát,
» Kijelölt számla átértékelése: a szoftver az aktuális kijelölt (egyetlen) devizás kintlévőséges számlát értékeli át,
» Kijelölt számlák átértékelése: a szoftver az összes kijelölt devizás kintlévőséges számla átértékelését lekönyveli automatikusan.

A valutapénztárban és / vagy a devizabankban lévő valuta-, illetve devizakészlet átértékelését kézileg könyvelhetjük, vegyes naplóban az alábbiak szerint:

Árfolyam-nyereség esetén:

T 3821 Valutapénztár számla – K 9764 Átértékelés árfolyam-nyeresége
T 3861 Deviza bankszámla – K 9764 Átértékelés árfolyam-nyeresége

Árfolyam-veszteség esetén:

T 8764 Átértékelés árfolyam-vesztesége – K 3821 Valutapénztár számla
T 8764 Átértékelés árfolyam-vesztesége – K 3861 Deviza bankszámla

Régebbi programverziók használata esetén az automatikus évnyitás futtatása után tapasztalhatjuk, hogy az érintett főkönyvi számokon, a nyitó naplóban forintos és devizás tételek is találhatóak. Viszont mivel a banki és pénztári főkönyvi számokon csak egyféle valutában vagy devizában könyvelhetünk, az átértékelést tartalmazó nyitó naplók utólagos módosítása nem lehetséges, erről a program figyelmeztető üzenetet is küld:

Az ilyen tételek módosítása úgy történhet, ha először a forintos tételeket törli a nyitó naplóból, ezt követően a szoftver már engedélyezni fogja az azonos naplószámon szereplő többi tétel módosítását.

Figyelem!

A forintos tétel törlése után a devizás nyitó árfolyamát kell módosítanunk, úgy, hogy forint-összegben se jelentkezzen eltérés az átértékelések összegeivel. Ehhez keressük meg a devizás nyitó tételt, kattintsunk duplán a sorára és az összeg felett módosítsuk az árfolyamot. A mezőket az <Enter> billentyű háromszori lenyomásával frissíthetjük, bizonylatunk módosításait a Könyvel gomb megnyomásával véglegesíthetjük.

 Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések