- Kulcs-Ügyvitel Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/kulcsugyvitel -

Verziótájékoztató: 2022. augusztus 30.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám: 22.04.1177.9760

Megjelenési dátum: 2022. augusztus 30.

Felhős frissítés dátuma: 2022. szeptember 1.

Frissítve: 2022. október 10.

Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

ÚJ! – KATA adózási forma törvényi változásaival kapcsolatos fejlesztések»

KATA adózási forma törvényi változásaival kapcsolatos fejlesztések

2022. szeptember 1-jén hatályukat vesztik a kisadózó vállalkozások tételes adójának (a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény – régi KATA) szabályai. Aktuális szoftver verziónkba beépítésre kerültek olyan funkciók, amelyekkel megkönnyítjük azon felhasználóink munkáját, akik továbbra is a KATA adózási formát választják. Az új beállítások elvégzése nem kötelező, de segítségükkel minimalizálható a hibázási lehetőség.

Abban az esetben ha cége Kisadózó beállítással rendelkezik (Karbantartás / Rendszer beállítások / Cégadatok menüpontban tekinthető meg), az aktuális program verzió első indításkor minden felhasználó számára egy tájékoztató üzenetet küld, miszerint ha ezentúl a KATA adózási formát kívánja választani, célszerű egy új beállítást eszközölni. Ez szintén a Karbantartás / Rendszer beállítások / Cégadatok menüpontban érhető el és akkor válik aktiválhatóvá, ha a Kisadózó opció is bejelölt: Számlázás tiltása nem magánszemélyeknek

Szamlazas_tiltasa_KATA

Az új beállítás nem minősül kötelezőnek, például a kivételt képző tevékenységi körökkel rendelkezők miatt, ők továbbra is állíthatnak ki számlát vállalkozások irányába.

A funkció aktiválásának hatására kimenő számla mentésekor a program figyelmeztető üzenetet küld, hogy a vevő nem magánszemély és cég számára kiállított számla esetén a KATA adóalanyiság alól ki fog kerülni. 2022.09.01 előtti teljesítési dátum esetén az üzenet nem ugrik fel.

Szamlazas_tiltasa_KATA_2

A hibázás lehetőségét elkerülendő, célszerű ellenőrizni, hogy a vevő törzs megfelelően legyen paraméterezve. Az ügyfél adatlapon a „Magánszemély” jelölő aktiválásával állítható be (az Ügyfélkezelés / Ügyfelek menüpontban).

A fenti működés érvényes a kimenő számla importra és a számla letöltés szinkronra is. A szoftver nem fogja berögzíteni azokat a bizonylatokat, amelyek nem magánszemélynek kerültek kiállításra, ha aktiválva van az új lehetőség.