- Kulcs-Ügyvitel Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/kulcsugyvitel -

Verziótájékoztató: 2021. június 01.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám: 21.05.1161.9352

Megjelenési dátum: 2021. június 01.

Frissítve: 2021. július 07.

Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

ÚJ! – Tanúsítvány csere»
ÚJ! – Ügyfélhez tartozó alapértelmezett pénznem megadási lehetősége»
ÚJ! – Ügyfél lista export Kulcs-Autó import formátumban»
ÚJ! – Környezetvédelmi termékdíj változások»
ÚJ! – Számla pdf-ek hitelesítése saját tanúsítvánnyal»
ÚJ! – EDI szállítólevél kezelés»
ÚJ! – Kulcs Sales+ modul»

Tanúsítvány csere

Az új verzióban az Ügyviteli szoftverekben alkalmazott digitális aláírás frissítésére volt szükség cégünk nevének megváltozása okán. A kezdeti időszakban előfordulhat, hogy az operációs rendszer „Windows Defender SmartScreen” alkalmazása még nem ismeri fel emiatt programjainkat és letöltéskor, illetve telepítéskor megakadályozza az automatikus futtatást.

Amennyiben letöltéskor blokkoló üzenetet ad a böngésző (Ms Edge) a KS_Telepito.exe fájlra, akkor a „Keep” menüpont választása után a „Keep anyway” paranccsal a letöltött telepítő futtatható állapotba kerül.

Defender_0

Defender_00

A telepítés indítása után a „Microsoft Defender SmartScreen” ablakban a További információk részre kattintva az ablak alsó részén megjelenik a „Futtatás mindenképpen” gomb. A parancs végrehajtása után a telepítési folyamat a megszokott módon folytatható.

Defender_1

Defender_2

Ügyfélhez tartozó alapértelmezett pénznem megadási lehetősége

Az ügyfelek adatlapján megadhatóvá vált az alapértelmezett pénznem (a Törzsadatok / Pénzügy / Pénznem elemei közül választható). Az új adat megjelenik az ügyfelek listáján, illetve szűréseket is lehetőség van indítani arra vonatkozóan, hogy mely partnereink tartoznak egy adott devizanem alá.

Ügyfél alapértelmezett pénznem

Amennyiben megadásra kerül, akkor az összes bizonylattípus esetén érvényesül a feltétel (kétféle működés a szerint, hogy több devizát képes kezelni a bizonylat, vagy sem).

Bejövő számla, illetve bejövő szállítólevél esetén, ha olyan szállító kerül kiválasztásra, ahol az alapértelmezett pénznem eltér a bizonylat pénznemétől, akkor a program ajánlást tesz, hogy lecserélje-e az ügyfélnél beállítottra. Ügyfél alapértelmezett pénznem 3

„Igen” esetén megtörténik a csere, a „Nem” opciót választva felülbírálható az ügyfélnél beállított érték (nem szigorú feltétel, célja a figyelmeztetés).

Egyéb bizonylattípusok esetén a különböző devizanemekhez külön tömbök rögzítése szükséges, így a program nem tudja automatikusan elvégezi a cserét. Ilyenkor csak figyelmeztetést küld, miszerint eltérő beállítást talált, de a rögzítés ebben az esetben is folytatható (természetesen a bizonylattömbön szereplő pénznemnek megfelelően)

Ügyfél alapértelmezett pénznem 2

Az alábbi bizonylattípusokra érvényesül nevesítve: Előleg számla, Árajánlat, Szállítói rendelés, Számla, Vevői rendelés, Díjbekérő, Raktári bevét, Raktári kivét, Szállítólevél, Bejövő számla, Bejövő előleg számla, Bejövő szállítólevél

Ügyfél lista export Kulcs-Autó import formátumban

A fejlesztésnek köszönhetően az ügyfél lista kiegészítésre került egy új export gombbal: Kulcs-Autó export.

Az új funkcióval olyan export fájl állítható elő a partner törzsből, ami a Kulcs-Autó szoftver import formátumának egy az egyben megfelel.

Ügyfél export K-A formátumban

Környezetvédelmi termékdíj változások

A környezetvédelmi termékdíj módosításának értelmében új termékdíj elemek kerültek a szoftverbe.

Ügyletkód módosítások

Új elemek:

Ügyletkód – Megnevezés

87 – ha a termékdíj megfizetésre került és regenerálás útján történő anyagában hasznosítás következtében visszaigénylésre kerül a Ktdt. 25. § (2) bekezdése alapján

88 – ha a termékdíj megfizetésre került és egyéb újrafeldolgozás útján történő anyagában hasznosítás következtében visszaigénylésre kerül a Ktdt. 25. § (2) bekezdése alapján

Ezt leszámítva megnevezés módosítások is történtek, méghozzá a 8, 9, 10, 11, 12, 13, 61, illetve 62-es ügyletkódok tekintetében.

Törlésre került Ügyletkódok

A 86-os kód (ehelyett 87 és 88 választható)

1L – a termékdíj nem kerül megfizetésre a Ktdt. 3. § (9) bekezdés e) pontja alapján
3L – a termékdíj nem kerül megfizetésre a Ktdt. 3. § (9) bekezdés e) pontja alapján
5L – a termékdíj nem kerül megfizetésre a Ktdt. 3. § (9) bekezdés e) pontja alapján

Ügylet azonosító módosítások

Új elemek:

Azonosító – Megnevezés

602 – I.csoport: Motor- és sebességváltó-olajok

603 – II.csoport: Ipari olajok (az emulziók kivételével)

604 – III.csoport: Ipari olajok (emulziók)

171 – Nagygépek (bármely külső méret meghaladja az 50 cm-t)

172 – Újrafelhasználásra vagy újbóli felhasználásra előkészítést követően létrejött nagygépek (bármely külső méret meghaladja az 50 cm-t)

X – Műanyag hordtasak a nagyon könnyű műanyag hordtasak kivételével

N – Nagyon könnyű műanyag hordtasak

CSK / KT kódok 2-3 karakterében megnevezés módosítás

18-as kód: „megújuló nyersanyagból előállított biológiailag lebomló biopolimer” helyett „biológiailag lebomló műanyag”

Hulladékgazdálkodással kapcsolatos módosítások

Új elemek:

Kód – Megnevezés

4 – a belföldön keletkező, de külföldön, az Európai Unión kívül kezelt hulladék esetén

Számla pdf-ek hitelesítése saját tanúsítvánnyal

Az elektronikus számlázási metódusok új funkciójaként megvalósításra került az E-szignó általi hitelesítési típus. Ehhez a Karbantartás / Rendszer beállítások / E-számla menüponton belül hitelesítési típusként a „Saját tanúsítvány használata automatikus helyi hitelesítéssel” opciót kell választani.

E-szignó

Az E-szignótól kapott segédprogram feltelepítése után meg kell adni az elérési útvonalát, valamint a hozzá kapott termékszámot, illetve az aláíró kulcshoz tartozó felhasználói adatokat. Megfelelő paraméterezés után az elkészült számla PDF-et a külső segédprogram ellátja a szükséges tanúsítvánnyal.

A funkció igénybe vételével kapcsolatban további részletekről az alábbi elérhetőségen tájékozódhat.

EDI szállítólevél kezelés

Amennyiben a Karbantartás / Rendszer beállítások / EDI beállításokban aktív az EDI kezelés opció, úgy az új verzió lehetőséget biztosít a szállítólevelekből történő EDI állományok készítésére.

EDI kezelés

Hasonlóan a számlákhoz, itt is szükséges, hogy az ügyfelek adatlapján kitöltésre kerüljön az EDI kód, EDI idegen kód, illetve a címnek „e-számla cím” típusúnak kell lennie. A termék adatlapon szintén meg kell adni a hozzá tartozó EDI ügyfél, EDI cím, illetve EDI kód adatokat. Ellenkező esetben a szállítólevélből történő „Mentés és EDI” opció nem fogja elkészíteni a szükséges bizonylatot.

EDI szállítólevél

Sikeres rögzítés esetén a szállítólevél listán „EDI szállítólevél” jelölővel ellátva jelenik meg a bizonylat (erre szűrni is lehetséges). Valamint a Rendszer beállításban megadott útvonalra el is készülnek a szükséges fájlok (XML + pdf a szállítólevél képpel).

EDI fájlok

XML struktúra minta:

EDI formátum

Kulcs Sales+ modul

Az új Online Sales + modulunkkal most lehetősége van Kulcs-Ügyvitel programját összekötni a Kulcs-Üzlet online értékesítési rendszerünkkel.

Új modulunk többek között segítségére lehet abban, hogy a területi képviselők/értékesítők munkájáról valós idejű információt kapjon a cég vezetése.

Az aktuális verzió telepítését követően a program indításakor felugrik egy részletes tájékoztató új Sales+ modulunk 30 napos ingyenes aktiválásáról. A próbaidőszakos elérés kikapcsolható a Karbantartás / Rendszerbeállítások / Általános / Kulcs-Ügyvitel modulok próbaidőszak karbantartása menüpontban.

A modul részletes leírása az alábbi linken érhető el, az igénybe vételével kapcsolatban pedig további részletekről az alábbi elérhetőségen tájékozódhat.