- Kulcs-Ügyvitel Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/kulcsugyvitel -

Verziótájékoztató: 2021. február 1.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám: 21.02.1153.9215

Megjelenési dátum: 2021. február 01.

Frissítve: 2021. április 06.

Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

ÚJ! – NAV – Online Számla 3.0»
ÚJ! – SZAMLAZO bejelentés megszüntetése»
ÚJ! – PTGSZLAH és PTGSZLAA bevallások megszüntetése»
ÚJ! – Távnyomtatás letöltési dátumának beállítási lehetősége»
ÚJ! – 2021 intrastat funkciók kiegészítése»
ÚJ! – Mezők karakterszámának bővítése»
ÚJ! – Szerviz modul funkcióbővítés I – Állapotjelentés küldés új lehetőségei»
ÚJ! – Szerviz modul funkcióbővítés II – Ráfordítás kezelés»
ÚJ! – Raktári bevét -> Vevői rendelés bizonylatkapcsolat»
ÚJ! – Munkalap -> Raktári bevét bizonylatkapcsolat»
ÚJ! – Felvásárlási jegy – FELIR szám kezelése»

NAV – Online Számla 3.0

A 2020. január 4.-én életbe lépett 17/2020. (XII. 30.) módosító PM rendelet alapján szükségessé vált számlázó programunk frissítése a NAV 3.0 rendszerének támogatásához. Az átállás teljesen automatikus, az új funkciókat a fejlécben megjelölt programverzió keretei között valósítottunk meg.

A 2020.03.31-ig tartó időszakra a NAV szankciómentes türelmi időt hirdetett (részletek).

2021. április 1.-től viszont már egyetlen olyan adatszolgáltatás köteles bizonylatot sem fogad be a NAV Online Számla rendszere, amely az eddig az időpontig használható 2.0 verziószámú rendszer alapján készül(t). Kiemelten fontos tehát a Kulcs Számlázó szoftverek frissítése! A „régi” adatszolgáltatásokkal kapcsolatos helyesbítések / érvénytelenítések is csak a 3.0 verzióval tudnak felkerülni az Online Számla rendszerbe.

Kiemelten fontos tehát a Kulcs Számlázó szoftverek frissítése!

Részletes leírásunk az alábbi linken található!

Amennyiben a fent megnevezett verzió nem kerül frissítésre, az adatszolgáltatások beküldései nem történnek meg, nem fogadja be őket a NAV rendszere. Ebben az esetben továbbra is van lehetőség az Online Számla rendszerében „kézi” feltöltéssel teljesíteni a kötelezettséget. Célszerű tehát az új frissítéseket időben megtenni, nemcsak a törvényi megfelelőség miatt, hanem a plusz adminisztrációs terhek elkerülése érdekében is.

SZAMLAZO bejelentés megszüntetése

A 17/2020. (XII. 30.) PM rendelet alapján a számlázó programok bejelentési kötelezettsége megszűnt 2021.01.04-től.

Szoftverünkből a bejelentés funkciót egyelőre nem távolítottuk el, annak érdekében, ha bármi oknál fogva (akár visszamenőleg) szükségessé válna. Az állomány lekérésekor a program figyelmeztető üzenet küld:

SZAMLAZO

PTGSZLAH és PTGSZLAA bevallások megszüntetése

A 17/2020. (XII. 30.) PM rendelet alapján a számlázó programok PTGSZLAH és PTGSZLAA bevallási kötelezettségei megszűntek 2021.01.04-től.

Fontos, hogy a bevallást a 2021.01.01 – 2021.01.04 közötti időszakra be kell nyújtani!

Szoftverünkből a funkciót egyelőre nem távolítottuk el, annak érdekében, ha bármi oknál fogva szükségessé válna. Az állomány lekérésekor a program figyelmeztető üzenet küld:

megszunt PTGSZLAH

A 2. és 3. pontokról a rendelet az alábbi linken érhető el.

Távnyomtatás letöltési dátumának beállítási lehetősége

A Karbantartás / Rendszerbeállítások / Általános menüpontban megadhatóvá vált, hogy a távnyomtatással kiküldésre kerülő bizonylatok mennyi ideig kerülhessenek letöltésre parterünk által. A beállítás a már kiküldött bizonylatokra nem érvényes, csak az újonnan kiállításra kerülőkre.

Távnyomtatási határidő megadása

Nem javasolt túl alacsony értékre állítani, mert a partnerek nem fogják tudni időben kinyomtatni a bizonylatot. A túl magas korlát sem szerencsés, mert ebben az esetben azt kockáztatjuk, hogy például a fizetési határidő után kerül ügyfelünkhöz a bizonylat.

2021 intrastat funkciók kiegészítése

A Brexit következményeként a KSH leírása alapján a GB kód nem használatos 2021.01.01-től, mert az Egyesült Királyság a vámúnión kívülre került. Több partnerünk jelezte, hogy az ügyfél törzset nem tudta minden esetben átállítani, így beépítésre került egy kényelmi funkció, melynek köszönhetően próbáljuk a hibás adatszolgáltatások számát minimalizálni. Amennyiben a GB kód van használatban, bizonylat mentésekor a következő üzenetet küldi a szoftver:

Intrastat_Brexit

Technikai módosítás: Szoftverünk korábban a TENEV mezőben kitöltötte a feladási fájlban a termék nevét, amivel egész eddig nem volt probléma, a KSH új rendszere azonban vizsgálatot tesz rá. Amennyiben a KN/TESZOR (VTSZ) szám alapján nincs teljes egyezőség a KSH-nál szereplő terméknévvel, úgy hibaként jelöli meg. Annak érdekében, hogy a beolvasásban ne kelljen módosításokat eszközölni, kivettük a TENEV mező feltöltését. Ennek köszönhetően megfelelő KN/TESZOR (VTSZ) számmal az azonosítás után az ottani megnevezéssel kerül kitöltésre a termék név.

Mezők karakterszámának bővítése

Az új verzióval az alábbi mezőkben megadható karakterek száma bővítésre került:

1-Projektek tárgy mezője 200 karakterre
2-Szerződések tárgy mezője 200 karakterre
3-Ügyfél kapcsolatok tárgy mezője 200 megadható karakterre növekedett

Szerviz modul funkcióbővítés I – Állapotjelentés küldés új lehetőségei

Korábban megvalósításra került szoftverünkben az állapotjelentés küldésének lehetősége bizonylat mentésekor. Erről részletesebben az alábbi linken olvashat.

A funkciót tovább fejlesztettük és az új verzióban megpróbáltuk hatékonyabbá tenni a működését szerviz modulunkban.

A bizonylatrögzítő felületre felkerült a munkalap felelősei mellé egy gyors indító ikon, amelyről egy kattintás segítségével állapotjelentés küldhető az adott munkatársnak, valamint ezelőtt a munkalap tartalma is mentésre kerül annak érdekében hogy a friss állapot kerüljön küldésre.

Állapotjelentés küldése

A felső ikonsorról indított „Mentés és bezárás állapotjelentéssel” funkció is kiegészítésre került. Korábban az összes e-mail címmel rendelkező munkatárs közül kellett választani állapotjelentés küldése előtt, a fejlesztéssel automatikusan kiválaszthatóvá váltak az alsó blokkban található „Érintettek”.

Mentés és állapotjelentés küldése 2

Szerviz modul funkcióbővítés II – Ráfordításkezelés megvalósítása

Az új funkció csak szerviz, illetve extra naptár modul együttes használata esetén érhető el.

Az aktiváláshoz első lépésben engedélyezni kell a Karbantartás / Rendszerbeállítások / Munkalap menüpontban található „Ráfordítások megjelenítése a munkalapokon” jelölővel.

Ráfordításkezelés bekapcsolása

Ezután megjelenik két új beállítási lehetőség a munkalap bizonylatszerkesztő felületén, melyekhez első lépésben törzsadatok rögzítése szükséges.

Munkafolyamat törzsadat

A tetszőleges munkafolyamat megnevezés felosztása / rögzítése után beállíthatóvá válik, hogy az adott munkatárs mennyi időt foglalkozott a kiválasztott folyamattal.

Ráfordítás rögzítése

Dátumkezelés működése

Abban az esetben, ha az aktuális napi dátum kerül kiválasztásra, akkor a program a munkalap mentésekor lévő kezdő dátumtól állítja be a ráfordítást a mennyiség alapján megfelelő befejező dátumig. Amennyiben jövő, vagy múltbéli időpontra történik a ráfordítás rögzítése (napot tekintve), akkor az adott mennyiség lekérdezhetővé válik a beállított dátumra, viszont a kezdő -és vég dátumok mindkét esetben: 0:00:00 – 0:00:00

A mentés után a munkalapon található „Ráfordítások” fülön látható, melyik munkatárs

Ráfordítás a munkalapon

Naptári bejegyzés rögzítése

A ráfordítás kezelés szorosan összefügg a naptári bejegyzés kezelésével. A fenti módszerrel csak ráfordítás sorok készülnek, de lehetőség van ezekből naptári bejegyzést is készíteni. A munkalapon található ráfordítás sort megnyitva egy naptári bejegyzés rögzítő felület kerül megjelenítésre.

Naptári bejegyzés

Mentésre elkészül egy naptári bejegyzés is az adott időpontra.

Naptári bejegyzés ráfordítás alapján

Ráfordítások lekérdezése

A Naptári események lekérdező listájának szűrésében elérhetővé vált a munkafolyamatra való szűrési lehetőség.

Munkafolyamat szűrése

Hatására az adott munkafolyamatra rögzített munkalapokról és ráfordítási időkről tájékozódhat.

Munkafolyamat naptári események listáján

Raktári bevét -> Vevői rendelés bizonylatkapcsolat

A fejlesztésnek köszönhetően lehetővé vált a Raktári bevét bizonylatokból történő Vevői rendelés rögzítési lehetősége. A funkció a Raktári bevétek listájáról indítható.

Raktári bevétből vevői rendelés

A bizonylatok között nincs „valódi” kapcsolat, ami azt jelenti, hogy egy raktári bevét bizonylatból korlátlan számú rendelés rögzítése indítható, illetve sem a vevői rendelés, sem a bevét kapcsolódó bizonylatai közé nem kerül be a forrás bizonylatszáma.

Több bevétből is ki lehet állítani egy vevői rendelést, függetlenül attól, hogy a bevétek devizaneme azonos. Tétel göngyölés nincs, ami azt jelenti, hogy ha a két bevéten ugyanaz a termék szerepel, akkor a vevői rendelésen nem összevontan jelenik meg a termék, hanem egy-egy külön soron.

Mivel bevét oldalon a partner szállító típusú, míg a rendelésen vevő, ezért a bizonylatkapcsolattal nem kerül átadásra. A részleg -és munkaszám, valamint a beállított projekt viszont átkerül.

Sztornó és sztornózott állapot esetén a tételek nem átvihetők, emiatt a kapcsolat is tiltásra került. Ilyenkor az alábbi üzenetet küldi a szoftver:

Teljesíthető tétel nélkül

Munkalap -> Raktári bevét bizonylatkapcsolat

A fejlesztésnek köszönhetően lehetővé vált a Munkalapokból történő Raktári bevét rögzítési lehetőség, amennyiben a munkalapra „készletmozgató” tulajdonsággal került fel a termék. A funkció a munkalapok listájáról indítható.

Munkalapból raktári bevét

A bizonylatok között nincs „valódi” kapcsolat, ami azt jelenti, hogy egy munkalapból korlátlan számú raktári bevét rögzítése indítható, illetve sem a raktári bevét, sem a munkalap kapcsolódó bizonylatai közé nem kerül be a forrás bizonylatszáma.

Több munkalapból is ki lehet állítani egy raktári bevétet. Tétel göngyölés nincs, ami azt jelenti, hogy ha a két munkalapon ugyanaz a termék szerepel, akkor a raktári bevéten nem összevontan jelenik meg a termék, hanem egy-egy külön soron.

Mivel munkalap oldalon a partner vevő típusú (vagyis kimenő bizonylatról beszélünk), míg a raktári bevéten szállító, ezért a bizonylatkapcsolattal nem kerül átadásra. A részleg -és munkaszám, valamint a beállított projekt viszont átkerül (többszörös kijelölésben mindig az első munkalapról).

Felvásárlási jegy – FELIR szám kezelése

Az Ügyfél adatlap őstermelőkre vonatkozó beállítási lehetőségeinél bevezetésre került egy új adat tárolási lehetősége: FELIR szám

Őstermelő FELIR szám

Az őstermelői igazolványok használatáról szóló 436/2015.(XII.18.) kormányrendelet hatályát vesztette a 665/2020.(XII.28.) kormányrendelet 17.§ d. pontjával. Ennek értelmében 2021.január 1-től a felvásárlási jegyen a FELIR szám kell, hogy szerepeljen az őstermelői igazolvány szám helyett, mert utóbbi 2020.december 31-én megszűnt.

Ahhoz, hogy a felvásárlási jegy nyomtatási képén megjelenjen az ügyfélnél megadott FELIR  szám, új makró hozzáadása szükséges a sablonokhoz. Ez a Karbantartás / Törzsadatok / Bizonylat sablon menüpontban tehető meg a felvásárlási jegyet kiválasztva. A két új makró: <FELIR_SZAM_FELIRAT>: <FELIR_SZAM>

FELIR makró