- Kulcs-Ügyvitel Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/kulcsugyvitel -

Verziótájékoztató: 2019. október 29.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám: 19.08.1136.8702

Megjelenési dátum: 2019. október 29.

Frissítve: 2019. november 19.

Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

ÚJ! – Bejövő oldali fizetési mód kezelés»
ÚJ! – Bejövő bizonylatokról termék adatlap megnyitása»
ÚJ! – E-számla küldésekor ügyfél értesítő kikapcsolási lehetősége»
ÚJ! – Vevői rendeléseken várható szállítási határidő megjelenítése»
ÚJ! – EKÁER bejelentő adatlapon dátum részletesebb megadása»
ÚJ! – Egységár importálásakor érvényességi dátum megadása»
ÚJ! – Termékek importálásnál egységár eltérő devizában»
ÚJ! – Ügyvitelben NAV Online Számla szerver státusz visszajelzés»
ÚJ! – Munkalapról indított bizonylatkapcsolaton megjegyzés öröklésének beállíthatósága»
ÚJ! – Beszerzési ár alatti értékesítésnél figyelmeztetés»
ÚJ! – Kiterjesztett termék szűrő ablak betekintőjének méretezési lehetőségei»
ÚJ! – Riportok szűrőjén lomtárazott tételek elrejtése»
ÚJ! – Bizonylat kiegyenlítésnél megjegyzés megadása»
ÚJ! – Számla letöltés szinkron folyamatban közvetített szolgáltatás alkalmazása»
ÚJ! – Gyártás bizonylat módosítási lehetősége»
ÚJ! – Gyártás irányítási folyamat kiegészítése»

Bejövő oldali fizetési mód kezelés

Bejövő szállítólevél, valamint szállítói rendelés bizonylattípusok esetén beállíthatóvá vált a fizetési mód. Alapértelmezetten nem tettük kötelezővé a mező megadását, de a „Kötelező mezők” gombot választva ez bármikor személyre szabható, módosítható.

Bejövő szállítólevélen fizetési mód

A nyomtatási képen is elhelyezhető a beállított fizetési mód. Ehhez a bizonylat sablon szerkesztő „Feliratok” részében be kell kapcsolni a „Fizetési mód” jelölőt. Hatására a fej részben:

Bejövő szállítólevél nyomtatásban fizetési mód

Mind a szállítói rendelések, mind a bejövő szállítólevelek listáján megjelenik az új mező (kikapcsolható), illetve szűrés is indítható az egyes típusokra.

Bejövő bizonylatokról termék adatlap megnyitása

A bejövő oldali bizonylatok felső ikonsorára felkerült egy új gomb, amely segítségével a tétel szerkesztővel felrakott termék adatlapja megnyitható és bizonyos adatok módosíthatók. Például bejövő számla esetén:

Bejövő számlán termék szerkesztő

A következő ábrán látható, hogy utólag már csak a termék főbb adatai módosíthatók, a többi beállítási lehetőség inaktív. Erre a különböző számolások és feltétel rendszerek miatt nem tud a program lehetőséget biztosítani.

Termék adatlap bejövő számláról megnyitva

Megvalósított bizonylat típusok: bejövő számla, szállítói rendelés, raktári bevét, bejövő szállítólevél, felvásárlási jegy

E-számla küldésekor ügyfél értesítő kikapcsolási lehetősége

Az ügyfelek adatlapján, azon belül is a címkezelés részben elérhetővé vált egy új opció, amely segítségével beállítható, hogy az adott címre küldendő e-számlákról az e-szamla.hu indítson-e automatikusan értesítést. Csak akkor jelenik meg, ha az adott cím típusai között az „E-számla cím” is be van kapcsolva.

Ügyfél címben e-számla értesítés

A fenti kép szerint alapértelmezetten be van kapcsolva, ez a korábbi működésnek megfelelő, miszerint az értesítés automatikus.

A fenti beállításokkal akár az is elérhető, hogy több cím felvételével egy adott partnernek bizonyos esetben menjen értesítés az e-számláiról, bizonyos esetben ne. Természetesen arra figyelni kell, hogy az adott bizonylat mindig a megfelelő címre legyen rögzítve.

Vevői rendeléseken várható szállítási határidő megjelenítése

Az új beállítási lehetőségeknek köszönhetően mind a fej, mind a tételesen megadott várható szállítási határidő megjelenítése bekapcsolhatóvá vált vevői rendelés típusú bizonylatok esetén.

Mindkettő a bizonylat sablon szerkesztőn érhető el. A fej szintű adat a Feliratok / Várható szállítási határidő kapcsolóval, a tételes adat pedig a tétel részen állva, a jobb kattintásra előugró makrók közül választható ki az alábbiak szerint:

Várható szállítási határidő rendelésen

Hatására a bizonylaton:

Várható szállítási határidő rendelésen nyomtatásban

EKÁER bejelentő adatlapon dátum részletesebb megadása

Az EKÁER bejelentő adatlapon a Fel -és Kirakodási dátum adatok részletesebben megadhatók, óra : perc formátumban.

EKÁER adatlapon dátum és perc

Egységár importálásakor érvényességi dátum megadása

Termékek importálásakor korábban csak az aktuális naptól érvényes egységárat lehetett megadni, most viszont már visszamenőleges, sőt az adatbázisban már meglévő termék esetén jövőbeli árak is alkalmazhatók.

Ennek elérése érdekében a termék import táblázat bővítése volt szükséges egy új oszloppal: Egységár érvényesség kezdete

Az új mező mind a nettó, mind a bruttóban megadott egységárak esetén érvényesítésre kerül.

Amennyiben az egységár érvényességének kezdete nincs megadva, a működés a korábbiak szerint történik.

A termék import struktúra az alábbi linken keresztül érhető el.

Termékek importálásnál egységár eltérő devizában

Megoldásra került, hogy termékek importálásakor ne csak a rendszerbeállítás szerinti alapdevizában lehessen a termékekhez egységárat megadni. Ehhez az „Árlista” mezőben az egységár megnevezését kell alkalmazni, valamint az „Árlista pénzneme” mezőben pedig az importálni kívánt összeg devizanemét. Az „Árlistás egységár” és az „Érvényesség kezdete” mező triviális.

Eltérő devizás termék import minta

A fenti import állomány beolvasása utána a termék az alábbiak szerint módosul:

Eltérő devizás termék import eredmény

Fontos, hogy egy egységárhoz egy importtal csak egy eltérő devizanemet lehet berögzíteni.

Ügyvitelben NAV Online Számla szerver státusz visszajelzés

A NAV Online Számla szerverének sorozatos leállásai miatt beépítésre került a szoftverbe egy plusz tájékoztató felület. Ennek köszönhetően már nem csak a 100.000 Ft áthárított adót tartalmazó számlák rögzítésekor jön fel a figyelmeztető üzenet, miszerint a NAV szerver nem elérhető, hanem a Kezdőlapon az „Első lépések” ablakban is. Az ablak öt perces ciklusokban frissül és amint nem elérhető a NAV, átvált a tájékoztató üzenetre.

Célszerű tehát visszakapcsolni a megjelenítését, amennyiben bezárásra került. Ez a Kezdőlapon egy jobb kattintásra, illetve a Böngésző / Első lépések menüpontot kiválasztva tehető meg.

Első lépések ablak visszakapcsolása

Munkalapról indított bizonylatkapcsolaton megjegyzés öröklésének beállíthatósága

A Karbantartás / Rendszerbeállítások / Általános / Bizonylat kapcsolatok paraméterezése menüpontban található „Megjegyzések átvétele” részben megadhatóvá vált, hogy a Munkalap -> Számla, illetve a Munkalap -> Díjbekérő bizonylat kapcsolatok esetén milyen megjegyzések öröklődjenek.

Megjegyzések öröklése munkalapról

Beszerzési ár alatti értékesítésnél figyelmeztetés

Vevői rendelés, szállítólevél, valamint számla bizonylat típusoknál a szoftver figyelmeztető üzenetet küld, amennyiben az adott terméket a beszerzési ár alatti értéken próbálnánk kiadni. A funkció aktiválásához mindenképp szükség van a Karbantartás / Beállítások / Rendszerbeállítások / Készletkezelés menüpontban a „Beszerzési ár és árrés információk megjelenítése” opció bekapcsolására. Ennek hatására az új funkció, „Bizonylat tétel szerkesztőn figyelmeztetés beszerzési ár alatti értékesítésnél” is bejelölhetővé válik.

Beszerzési ár alatti figyelmeztető üzenet beállítása

Az alábbi ábrán látható, amikor például egy számla tétel esetén az 1000 Ft-os beszerzési ár mellett 300 Ft-os értékesítési ár került megadásra. A program felhozza a figyelmeztető, megerősítő kérdést, miszerint biztosan folytatni kívánja-e a felhasználó a beszerzési ár alatti értékesítést.

Beszerzési ár alatti figyelmeztető üzenet

Kiterjesztett termék szűrő ablak betekintőjének méretezési lehetőségei

Amennyiben a Rendszerbeállítások között be van kapcsolva a termék lista előtti szűrőablak megjelenítés, vagy bármelyik lista termék szűrőjén a … gombot használva, a kiterjesztett termék betekintő ablak információs részének méretezési lehetőségei megváltoztak.

1. Az első módosításig az oszlopban elérhető maximális szélességű adattartalomra nyújtja a mező

Termék szűrő ablak 1

2. Kézi méretnövelés, valamint oszlop sorrend csere esetén megtartja a korábban használt beállítást

Termék szűrő ablak 2

Riportok szűrőjén lomtárazott tételek elrejtése

A „Riportok” menüpontban elérhető listákon megvalósításra került (az egyedi listákat leszámítva), hogy bizonyos felhasználói beállítások mellett a törölt törzsadatok nem jelennek meg, mint szűrési opció. Fontos tehát, hogy ez külön munkatársanként is felparaméterezhető.

A Karbantartás / Beállítások / Felhasználói beállítások menüpont Egyéb részében állítható az új funkció:  „Lomtárazott tételek riportok szűrőjében történő megjelenítése”. Alapértelmezetten a korábbi működésnek megfelelően továbbra is megjelenítésre kerülnek, de a jelölő állításával kikapcsolható.

Lomtárazott termék megjelenítésének beállítása szűrő ablakon

Például a fenti beállítással, ha megnézzük a Raktárkészlet lista szűrő ablakát, akkor látható, hogy a törölt raktárak is kiválaszthatók:

Szűrőben megjelenített törölt elem minte

Míg kikapcsolt állapotban ugyanez:

Szűrőben nem megjelenített törölt elem minta

Fel szeretnénk rá hívni a figyelmet, hogy amennyiben a törölt elemeket figyelmen kívül hagyva történik egy lista szűrés indítás, úgy előfordulhat, hogy azokat az elemeket, amelyek ezzel a feltétellel kerültek rögzítésre, nem fogja lehozni a lista. Így akár a kimutatások, statisztikák is torzulhatnak!

Az alábbi mezőkre a beállítás nem érvényes, ugyanis ezek esetén vagy nincs is lomtárazási lehetőség, vagy semelyik esetben sem jelennek meg a törölt elemek: pénznem, szerződés, akciós ár, árszabály, pénztár, bank, szöveg

Bizonylat kiegyenlítésnél megjegyzés megadása

A nem pénztári -és banki kiegyenlítések esetén az új verzióban lehetőség van megjegyzést megadni a tételekhez.

Kiegyenlítésen megjegyezés

A kiegyenlítések kezelésében bármikor módosítható.

Kiegyenlítések kezelésében megjegyzés

 

Számla letöltés szinkron folyamatban közvetített szolgáltatás alkalmazása

Új tag: <MediatedService>1</MediatedService>

Értéke 0, vagy 1 lehet, attól függően, hogy az adott termék közvetített szolgáltatás-e, vagy sem (0 – nem, 1 – igen)

Működése a szinkron feldolgozási folyamatában:

– Ha a törzsben szerepelt a szolgáltatás (közvetítettként) és a szinkronban nincs meg a tag, akkor a bizonylatra a törzs alapján közvetített szolgáltatásként kerül fel a termék

Közvetített szolgáltatás számlán 1

– Ha a törzsben szerepelt a szolgáltatás (közvetítettként) és a <MediatedService>1</MediatedService>, akkor szintén felkerül a felirat a bizonylatra

– Ha a törzsben szerepelt a szolgáltatás (nem közvetítettként) és van <MediatedService>1</MediatedService>, akkor a szinkron állományban szereplő beállítások lesznek a mérvadók és szintén felkerül a szöveg a bizonylatra

– Ha a törzsben szerepelt a szolgáltatás (nem közvetítettként) és a <MediatedService>0</MediatedService>, vagy nincs megadva, akkor nem kerül fel a közvetített szolgáltatás felirat a bizonylatra

– Ha a törzsben nem szerepelt a szolgáltatás és <MediatedService>0</MediatedService>, akkor az újonnan rögzítésre kerülő szolgáltatás:

Közvetített szolgáltatás nélküli termék 1

És a számlára sem kerül fel a felirat.

– Ha a törzsben nem szerepelt a szolgáltatás és <MediatedService>1</MediatedService>, akkor az újonnan rögzítésre kerülő szolgáltatás:

Közvetített szolgáltatásos termék 1

Illetve a számlára felkerül a felirat.

Gyártás bizonylat módosítási lehetősége

A többlépcsős gyártás modulban megvalósításra került, hogy az első lépés után, vagyis „Gyártás előkészítés” állapotban még módosíthatók az összetevők.

Akár új tétel is hozzáadható, de a régiek mennyiségének csökkentése / növelése / törlése, sőt cseréje is engedélyezett funkció.

Gyártás előkészítése állapotban új összetevő hozzáadása

Gyártási irányítási folyamat kiegészítése

A különböző gyártási állapotok között eddig csak tételesen lehetett a folyamatot irányítani a „Gyártás indítás”, valamint „Gyártás befejezés” funkciókkal. A fejlesztéssel megvalósításra került, hogy többszörös kijelölésben is vezérelhető. Egyetlen feltétele van, hogy az egyszerre kijelölt tételeknek ugyanabban a státuszban kell lenniük.

Gyártás indítás multiselect-ből

Ezután:

Gyártás indítás multiselect-ből 2

Fontos, hogy amennyiben gyáriszám (vagy bármilyen termékegyed) kezelés is be van kapcsolva, akkor a gyártás befejezése egyszerre történik meg és utána bizonylatonként bekéri a program a legyártott termékek gyári számait. Például a fenti esetben először a GYRT00043-hoz tartozót:

Termékegyed megadása multiselect-es módszer után