- Kulcs-Ügyvitel Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/kulcsugyvitel -

Verziótájékoztató: 2018. január 17.

Kulcs-Ügyvitel frissítés

Verziószám: 17.04.1116.7841

Megjelenési dátum: 2018. január 17.

Frissítve: 2018. február 08.

 Ügyvitel4

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

ÚJ! – Környezetvédelmi termékdíj 2018-as módosulása»
ÚJ! – Demó program leválasztása»
ÚJ! – SSL verzióváltás az EKÁER rendszerben»

Környezetvédelmi termékdíj 2018-as módosulása

2018. január 1-től számos területen módosult a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény. A módosítás egyik fontos mozgatója az egységes jogértelmezés elősegítése és az európai uniós irányelvek változásainak hazai lekövetése. A mostani változtatásokat elsősorban az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló „WEEE irányelv” változásai indokolták, kisebb-nagyobb mértékben a jogszabály egyéb részei és bizonyos esetekben a díjtételek is változtak.

Korábban egy VTSZ szám több kategória alá is tartozhatott, a termékdíj törvény mellékletében 2018-tól már nem találjuk meg a kategóriánkénti csoportosítást, kizárólag a termékdíj köteles elektromos és elektronikai berendezések VTSZ számok szerinti felsorolása lesz feltüntetve. A kategóriák változása és a VTSZ számok meghatározásának egyszerűsítése miatt érdemes áttekinteni a termékeinket, hogy biztosan megfelelő kategóriába soroljuk be őket, illetve biztosan ne fussunk bele abba a helyzetbe, hogy nem fizetünk termékdíjat a termékdíjköteles termékünkre, vagy éppen feleslegesen fizetünk. A termékdíj köteles termékek köre lényegében nem változott, de akadhatnak egyedi eltérések.

A törvényváltozás fogalmi meghatározásokat is érint (pl. reklámhordozó papír, irodai papír, elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló zsák), illetve egyértelművé teszi, hogy a jogutódlással történő megszűnés esetén a termékdíj átvállalási szerződéseket újra kell kötni.

Új CsK kód például a „Fém ital-csomagolószer”:

Fém ital-csomagolószer

Megnevezés módosulás is történt több ponton, ilyen például a gépjármű termékdíjköteles alkotórésze, tartozéka után meghatározott összegű termékdíjátalány alkalmazásának KT kódjai közül:

Módosult megnevezések

Demó program leválasztása

Az új verzióban megszűnik a demó adatbázisok használatának lehetősége, a továbbiakban külön programból lesznek indíthatók, jól elkülönítve ezzel a teszt -és éles adatbázisokat.

Amennyiben egy demó adatbázist éles rendszerből szeretnénk indítani, a következő figyelmeztető üzenetet kapjuk:

Demó figyelmeztető üzenet

A linkről letölthető rendszer feltelepítés után alapértelmezetten az alábbi útvonalra kerül fel a szoftver:

c:\ProgramData\KS_Demo\

Tekintettel arra, hogy ebből az „irányból” se okozhasson problémát, demó programból csakis demó adatbázis indítható el!

SSL verzióváltás az EKÁER rendszerben

2018.02.18-cal az EKÁER szolgáltatásban megszűnik a TLS 1.0 kommunikációs protokoll támogatása, ennek következménye, hogy Windows XP operációs rendszer alól az api hívások nem fognak működni. A NAV célja a kivezetéssel a biztonságosabb kommunikáció garantálása az EKÁER rendszerrel, melyet innentől a TLS 1.1 és a TLS 1.2 protokollok használata nyújt.

A módosításról részletesebb információk az EKÁER oldalán találhatók: https://ekaer.nav.gov.hu/faq/

Amennyiben jelen verzió telepítése nem történik meg, úgy EKÁER szám rögzítésekor a következő üzenet fog jelentkezni (és nem történik meg a kommunikáció a rendszerrel):

EKÁER kommunikációs hibaüzenet

.