- Kulcs-Ügyvitel Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/kulcsugyvitel -

Számla helyesbítése

Amennyiben a kiállított számlán a tételek nem megfelelő mennyiséggel, összeggel, áfakulccsal szerepelnek, vagy a szükségesnél több, illetve kevesebb tétel került a számlára, akkor a korrekciót helyesbítő számlával kell elvégezni.

Saját cégadatok, vagy vevői cégadatok módosítására a helyesbítő számla nem használható, ebben az esetben a számlát stornózni kell, majd ismét ki kell állítani a számlát a helyes adatokkal.

A számlahelyesbítést a programban az ÉrtékesítésSzámlák menüpontban tudjuk elvégezni. A számlalistában ki kell választanunk az adott számlát, melyet helyesbíteni szeretnénk.

2013-12-21_10h21_36

A helyesbíteni kívánt számla során állva, az egér jobb gombjára elérhetővé váló menüben a  Számla helyesbítés opciót kell választanunk.

A helyesbítést a számlák listája felett elhelyezkedő ikonsorban található  Számla helyesbítésre kattintva illetve a számla kivetítő ablakán található ikonsorból is indíthatjuk.

A helyesbítő számla ablakban az eredeti számlán szereplő tételek mind mínuszosan jelennek meg. Minden mínuszos tétel után – a feldolgozás meggyorsítása érdekében – a program felajánlja a tételeket pluszosan is.

A felajánlott pluszos tételek módosítására van lehetőségünk a számla helyesbítése során. A módosítani kívánt tételek adatainak átírását, a helyes mennyiségek és értékek felvitelét, a tételre kattintva megnyíló tételszerkesztő ablakon végezhetjük el.

Természetesen az ügyviteli rend megtartása érdekében a módosítás során terméket nem változtathatunk egy adott tételben. Amennyiben nem a megfelelő tétel került a számlára, a felesleges pluszos tételt és aznnak negatív előjelű párját nem módosítjuk, és az   Új gomb segítségével felvisszük az új terméket tartalmazó tételt.

Ugyanez az irányelv vonatkozik arra is, ha az eredeti számlán szereplő tételben található mennyiségnél többet szeretnénk kiadni egy termékből. Az Újgomb segítségével vigyünk fel egy új tételt, ahol a kiadni kívánt többletmennyiséget felvisszük.

A helyesbítő számla végeredményét a mínuszos és újonnan felvett plusszos tételek határozzák meg. Ez alapján a helyesbítő számlának lehet fizetendő, visszatérítendő, vagy nullás egyenlege.

A helyebítő számlán az új tételek és csak azok a tétel párok kerülnek kinyomtatására, melyekben változást regisztráltunk.