- Kulcs-Ügyvitel Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/kulcsugyvitel -

Főkönyvi számok beállítási lehetőségei

A programban központilag be lehet állítani az ügyfelekhez és a termékekhez tartozó főkönyvi számokat. Ezen kívül Áfa kulcshoz, házipénztárhoz, bankszámlához, jogcímhez valamint fizetési módhoz is rendelhetünk főkönyvi számot. Nézzük meg, hogyan kell paraméterezni a Kulcs-Ügyvitelt, hogy a legjobban kihasználjuk a kontírozás előkészítéséhez biztosított lehetőségeit.

Beállítás során csak abban az esetben tudunk főkönyvi számot kiválasztani az paraméterező mezőkben, amennyiben a Karbantartás / Törzsadatok / Könyvelés / Számlatükör törzs fel van töltve. Ezt a törzset manuálisan is fel lehet tölteni, illetve be tudunk importálni számlatükröt.

Alapértelmezett főkönyvi számok – Ügyfelek (Vevő-Szállító)

A Könyvelés / Főkönyvi feladás beállítások / Főkönyvi számok fülön adhatjuk meg a cégben használt alapértelmezett főkönyvi számokat.

fokonyv

Amennyiben nem rendelünk az egyes ügyfelekhez ettől eltérő főkönyvi számot, az itt megadott beállítások érvényesülnek a főkönyvi feladás elkészítése során.

Alapértelmezett főkönyvi számok – Termékek és szolgáltatások

A  Könyvelés / Főkönyvi feladás beállítások / Főkönyvi számok fülön adhatjuk meg a cégben használt alapértelmezett főkönyvi számokat.

Amennyiben nem rendelünk egyes termékekhez és szolgáltatásokhoz ettől eltérő főkönyvi számot, az itt megadott beállítások érvényesülnek a főkönyvi feladás elkészítése során.

Előlegszámla könyveléséhez rendelt főkönyvi számok

Előlegszámla csoportban a Tételek lekönyveléséhez és az Előlegszámla áfájának átvezetéséhez szükséges főkönyvi számok paraméterező adatlapja.

Az Előlegszámla áfa árfolyam különbözet sorban – amely a következő csoportban található – az előlegszámla áfájának árfolyam nyereségének, illetve árfolyam veszteségének lekönyveléséhez szükséges főkönyvi számokat adhatjuk meg.

Árfolyam különbözet és kerekítési különbözet lekönyveléséhez rendelt főkönyvi számok

Lehetőség van arra, hogy külön főkönyvi számot állítsunk be az előlegszámla illetve a szállítói számlák áfájának árfolyam különbözetének (nyereségének, vagy veszteségének) könyveléséhez.

Emellett a teljes kiegyenlítés kerekítési különbözetéhez (nyereség, veszteség), illetve az 5 forintos kerekítés miatt adódó pénztár különbözet (nyereség, vagy veszteség) lekönyveléséhez is külön-külön megadható főkönyvi számlaszám.

Speciális áfa átvezető főkönyvi számok megadása

Az elszámolási időszakos számlák után fizetendő, illetve levonható áfa, valamint a pénzforgalmi elszámolás hatálya alá tartozó tételek áfa átvezető számláját a Könyvelés / Főkönyvi feladás beállítások/ Főkönyvi számok fülön, az érintett területekhez tartozó mezőkben adhatjuk meg.

Áfa kulcsokhoz tartozó főkönyvi számok megadása

Az áfa tételek lekönyveléséhez szükséges főkönyvi számokat az Áfa kulcs törzs elemeinél állíthatjuk be, valamint szerkesztésük egy menüpontban a Könyvelés / Főkönyvi számok paraméterezése pontban is megtehető.

Kiegyenlítési bizonylatok lekönyveléséhez szükséges főkönyvi számok

A kiegyenlítések könyvelésével összefüggésben, beállíthatunk főkönyvi számot a házipénztár és banktörzs elemeinél, illetve a jogcím törzs elemeinél, valamint szerkesztésük egy menüpontban a Könyvelés / Főkönyvi számok paraméterezése pontban is megtehető.

fizetési módok, illetve jogcímek könyvelésével kapcsolatos főkönyvi számokat a Karbantartás/ Törzsadatok/Pénzügy/Jogcím pontban is megtehetjük.