- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Verziótájékoztató, 2010. június – Könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Kettős könyvelés,LIGHT,PLUSZ,Verziótájékoztató

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




 

Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

2010. július 5.

FIFO árfolyam felajánlása devizás bank és pénztár esetén

A 2010. júniusi verziótól a programba bekerült egy segítség, amivel könyveléskor a devizás banki kivétek FIFO szerint kalkulált készletértéke könnyen előállítható azáltal, hogy a FIFO szerinti árfolyam felkínálásra kerül. Tehát a program bizonylat rögzítésekor automatikusan kikalkulálja dátum alapján az adott főkönyvi szám forgalma szerint az aktuálisan kiadandó deviza összeg FIFO árfolyamát. A Napló törzsben a Bank és Pénztár típusú naplókhoz bejelölhető, hogy a FIFO árfolyam felkínálást alkalmazzák-e vagy sem.

Ennek bekapcsolásakor a program ellenőrzi, hogy az adott számla egyenlege valamikor is „negatívba ment-e”. Ha igen, akkor figyelmeztető üzenetet küld, mivel ilyenkor nem minden esetben lehet felajánlani árfolyamot automatikusan, de ennek ellenére a FIFO árfolyam felajánlás beállítható. A Könyvelés ablakon a Napló választó lenyíló listában a FIFO számításra jelölt naplók neve után zárójelben látható ez az információ.

FIFO-ra jelölt Bank illetve Pénztár naplóban történő devizás könyveléskor az ellenszámlánál megjelenik egy árfolyam mező. Ez az árfolyam bevétel (azaz ellenszámla K jellege) esetén nem szerkeszthető, és automatikusan a fejlécben megadott napi árfolyammal rögzül; kiadás (azaz ellenszámla T jellege) esetén szerkeszthető, és ha FIFO szerint az árfolyam megállapítható, akkor azzal automatikusan kitöltődik. Ha nem állapítható meg (devizakészlet negatívba fordul), akkor erről egy kikapcsolható figyelmeztető üzenet jelenik meg. A felkínált árfolyam természetesen mindenkor szerkeszthető, de ettől eltérni nem tanácsos.

Az évzárás-évnyitás folyamán a FIFO-ra jelölt devizás bank és pénztár egyenlegének nyitása tételenként történik, azaz a készletet alkotó devizás bevételek egyenként, saját bevételi árfolyamukkal kerülnek át a következő évbe. Mivel előfordulhat, hogy előző évben nem következetesen használták a FIFO-árfolyamokat, ezért a tételesen megnyitott B/P nyitó készlet értékei eltérhetnek az előző év zárókészlet értékeitől. Ekkor a Nyitó naplóba egy külön bizonylatra alapdevizában egy korrekciós tétel kerül lekönyvelésre.

Verlag Dashöfer internetes Tudásbázis

A 2010. júniusi verzióban lehetővé tettük a közvetlen keresést már nem csak a Kulcs-Soft, hanem a Verlag Dashöfer szakkiadó internetes tudásbázisában is. Mint azt Ügyfeleink már megszokhatták, a program használatával kapcsolatos kérdések megválaszolására a Kulcs-Soft tudásbázisa azonnali és hatékony segítség lehet. Mostantól a programban több helyről elérhető a Verlag Dashöfer által rendelkezésünkre bocsátott online Tudásbázis is, itt elsősorban a szakmai és szabályértelmezési kérdések felmerülésekor kaphatunk választ. A kereső használata rendkívül egyszerű, csak beírjuk a szerkesztőmezőbe a keresendő szöveget és megnyomjuk az Enter billentyűt.

A releváns találatok egy új ablakban jelennek meg, itt további lehetőségünk van az érintett témában elmélyedni, esetleg egyéb keresést indítani:

Kulcs-Könyvelés programmal már rendelkező Ügyfeleink 3 hónapon át, azaz 2010. szeptember végéig ingyenesen kereshetnek ebben a tudásbázisban. Új Ügyfeleink – azaz akik 2010. július 1. után vásárolják meg a programunkat – 1 évig használhatják ingyen a tudásbázist, ezt követően pedig – igény szerint -, lehetőség van az előfizetés megvásárlására.

Nagy pontosságú árfolyammegadás

A Beállítások/Alapbeállítások/Egyéb lapon beállíthatóvá vált az árfolyamok megadásának módja. Ahogy azt számlázó programunkat már használó Ügyfeleink megszokhatták: Nagy pontosság (8 tizedes jegy) és az eddig használt Normál pontosság (4 tizedes jegy) közül választhatnak. A bekért és használt árfolyamok kerekítése és megjelenítése ez alapján történik a programban.<6p>

Ügyfelenként több bankszámlaszám rögzítése

Szintén Ügyfeleink kérték a több bankszámlaszám rögzítésének lehetőségét. A bankszámlaszámok kezelése a Beállítások/Ügyfelek karbantartása ablakban történhet. Az ügyféladatok rögzítésénél illetve módosításánál a bankszámlaszám mező mellett látható gomb megnyomására az alábbi ablak jelenik meg:

Itt lehet az Új/Törlés/Módosítás funkciókat elérni, illetve az alapértelmezett bankszámlaszámot megadni. Egy bankszámlaszám mindenképpen alapértelmezett, a listákban (pl. Vevő-szállító analitikán) ez jelenik meg. Ezt a lehetőséget különösen jól tudják használni azon Ügyfeleink, akik Egyedi adatátadó szoftverünket banki mozgások feladására is használják.

Figyelmeztető üzenetek visszakapcsolása

Az Alapbeállítások / Kezelés lapon elérhetővé vált egy új gomb „Figyelmeztetések visszakapcsolása” címkével. Erre a gombra kattintva minden olyan figyelmeztetés visszakapcsolásra kerül, amelyet a felhasználó a figyelmeztető ablakon a „Többet ne jelenjen meg ez az üzenet” kapcsolóval jelölt meg.

Pénzügyileg rendezetlen ÁFA lista

A 2010. júniusi verzióban bevezettünk egy új ÁFA lista szűrési lehetőséget. Az Áfa listán (Listák/Áfa-listák/Listázás) Előzetesen felszámított ÁFA (szállítók)-ra szűrve, ha a Teljesítés dátumát úgy állítjuk be, hogy az túlnyúlik az aktuális adatábázisban könyvelt időszakon, akkor a listába az adott intervallumba eső, de más adatbázisokban lévő bizonylatok is megjelennek.

Ebből adódóan Szállítókra szűrve a Teljesítés dátumának megadása kötelező, alapértelmezés szerint az adatbázis Zárási időszakának beállított intervalluma kerül megadásra. A listán az egyes áfakódok fejlécein és az áfakódok összesítőin megjelenik az év is az áfakód neve mögött zárójelben.

MS SQL 2005 támogatás

A 2010. júniusi verziótól kezdve teljes telepítőink Microsoft SQL 2005 SP2 adatbázismotort telepítenek. A váltásnak köszönhetően még modernebb és még biztonságosabb adatbázismotorra bízhatja fontos adatait. További érv a váltás mellett, hogy a Microsoft SQL 2005 már kompatibilis az újabb operációs rendszerekkel is (pl. Microsoft Windows Vista, Microsoft Windows 7).
Információ Ez a bejegyzés programunk LIGHT és PLUSZ verziójával rendelkező Ügyfeleink számára is tartalmaz hasznos információkat.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/6454/verziotajekoztato-2010-junius-konyvelo-program/ címen.

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.