- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Eredménylevezetés, egyszerűsített mérleg beállítása – Egyszeres könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Beállítások,Egyszeres könyvelés,Egyszerűsített mérleg,Eredménylevezetés,Éves beszámoló,Kimutatások

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




A vállalkozások mérlegei elsősorban a tulajdonosok és a vezetők részére nyújtanak információkat. Az információk a cég működésére, vagyoni helyzetére és a gazdálkodás eredményességére vonatkoznak. Az éves beszámoló lényegileg ugyanezen meggondolások miatt készül, viszont tartalmát tekintve több a mérlegnél. A mérleg az éves beszámoló része. A beszámoló a mérleg-fordulónapi (általában december 31-i) állapotnak megfelelően kell elkészíteni. A beszámolót a könyvviteli adatokra épül, melyeket leltárral is alá kell támasztani. (…)

Az éves beszámolónak megbízható és valós összképet kell adnia a gazdálkodó vagyonáról, annak összetételéről (eszközeiről és forrásairól), pénzügyi helyzetéről és tevékenysége eredményéről. Az éves beszámoló a számviteli törvényben meghatározott szerkezetben és legalább az előírt tagolásban, bizonylatokkal alátámasztva álljon össze. Az általános követelményeken túli egyéb követelmények:

» magyar nyelven készüljön;
» az adatait ezer forintban kell megadni. (…)

(Forrás: Dr. Szakács Imre: Számvitel A-tól Z-ig [1])

Az Egyszeres könyvelő programból nyomtatni kívánt eredménylevezetést vagy egyszerűsített mérleget előzetesen paraméterezni szükséges. Mindkét sémához meg kell adni, hogy adott sorokba a szoftver mely oszlopokból vegye az egyenlegeket.

A Kimutatás menü / Éves beszámoló menüpont / Beállítások opcióját választva állíthatja be mérlegsémáit. A panel tetején választhatja ki, hogy mely sémát szeretné beállítani. Itt az alábbiak közül választhat:

» Egyszerűsített mérleg,
» Eredménylevezetés.

A bal felső sarokban választhatja ki, hogy az eredménylevezetést vagy a mérleget szeretné paraméterezni. A szoftver alapértelmezett, üres mérlegsémáját az Alap adatok visszaállítása gombbal állíthatja vissza, a korábbi beállítások – ilyen esetben – törlődnek a szoftverből. Erre vonatkozóan a program megerősítést is fog kérni. Szükség esetén az Új sor gombra kattintva vihet fel új sorokat a mérlegsémába. A szükségtelen sorok törléséhez a Törlés gombot kell megnyomnia.

A beállítandó sorokra duplán kattintva megadhatja, hogy adott sorba mely oszlopok összegeit számolja be a program. A Tulajdonságok lapon szerkeszthető a megjelenítendő szöveg, a sorhoz tartozó képlet és a betűtípus. A tulajdonságok beállítása után kattintson az Automata kitöltési szabályok fülre, itt adhatja meg, hogy mely oszlopok egyenlegeit, mely részlegszámok / munkaszámok adatait szeretné beszámíttatni az adott mérlegsorba. A szoftver arra is lehetőséget biztosít, hogy adott szöveget tartalmazó bizonylatok beszámítását kérje, ha erre az opcióra lenne szüksége, a szöveg sorvégi (Tallózás) ikonra kattintva választhatja ki a szükséges szöveget, majd a (Hozzáadás) ikonra kattintva adhatja meg szabályként a kiválasztott szövegeket. A szükségtelen sorok a (Eltávolítás) ikonnal törölhetők.

Figyelem! A mérlegsorokban csak azok az adatok fognak megjelenni, amelyek a panelen beállított összes feltételnek megfelelnek. A példa alapján:  azok az adóalapba beszámított értékesítési (vagy egyéb) bevétel oszlopban könyvelt értékek fognak megjelenni a mérlegben, amelyek rögzítése közben „Árbevétel” szöveget adott meg.

A szoftver szövegesen is megjeleníti a mérlegsorhoz beállított szabályokat, azt a panel jobb-oldali, alsó részén tekintheti meg. 

A Kimutatás menü / Éves beszámoló menüpont / Beállítások opcióját választva állíthatja be mérlegsémáit. A bal felső sarokban választhatja ki, hogy az eredmény-levezetést vagy a mérleget szeretné paraméterezni. A szoftver alapértelmezett, üres mérlegsémáját az Alap adatok visszaállítása gombbal állíthatja vissza, a korábbi beállítások - ilyen esetben - törlődnek a szoftverből. Szükség esetén az Új sor gombra kattintva vihet fel új sorokat a mérlegsémába. A szükségtelen sorok törléséhez a Törlés gombot kell megnyomnia. A beállítandó sorokra duplán kattintva megadhatja, hogy adott sorba mely oszlopok összegeit számolja be a program
1. kép, összesen: 4.

A Kimutatás menü / Éves beszámoló menüpont / Beállítások opcióját választva állíthatja be mérlegsémáit. A bal felső sarokban választhatja ki, hogy az eredmény-levezetést vagy a mérleget szeretné paraméterezni. A szoftver alapértelmezett, üres mérlegsémáját az Alap adatok visszaállítása gombbal állíthatja vissza, a korábbi beállítások - ilyen esetben - törlődnek a szoftverből. Szükség esetén az Új sor gombra kattintva vihet fel új sorokat a mérlegsémába. A szükségtelen sorok törléséhez a Törlés gombot kell megnyomnia. A beállítandó sorokra duplán kattintva megadhatja, hogy adott sorba mely oszlopok összegeit számolja be a program

A paraméterezés beállítása után kérheti le az eredménylevezetést vagy az egyszerűsített mérleget a Kimutatás menü / Éves beszámoló megfelelő menüpontjából. A megjelenő képernyő tetején állíthatja be a lekérni kívánt időszakot, valamint megadhatja azt is, hogy a szoftver honnan vegye az előző évi adatokat. Az adatokat ezer forintban is lekérheti, a képernyő jobb felső sarkán pipálhatja be az opciót.  A számadatok feltöltéséhez kattintson az Automata számolás gombra.

eves_beszam [6]

A képernyőn használható gombok:

» Nyomtat: az egyszerűsített mérleg vagy az eredménylevezetés nyomtatása. A példában szereplő eredménylevezetés nyomtatott változatát ide [7] kattintva tekintheti meg.
» Nullázás: adatok törlése.
» Ment: adatok mentése. A gomb használata után, ha legközelebb lekéri az adatokat, a fenti képernyő kitöltve jelenik meg. Ha nem kéri az adatok mentését, a következő lekérdezésnél üresen jelenik meg a mérlegséma, azt újra szükséges lesz feltölteni a dátumok megadásával, valamint az Automata számolás gomb megnyomásával.
» Kilép: panel elhagyása.

Keresőszavak: elektronikus mérlegbevallás, beszámoló készítése.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/3041/eredmenylevezetes-egyszerusitett-merleg-beallitasa-egyszeres-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] Dr. Szakács Imre: Számvitel A-tól Z-ig: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=1757&irodalomjegyzek-a-tudasbazis-szerkesztese-kozben-felhasznalt-irodalom#1

[2] ◄ Előző kép: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/konyvelo-programok/3041/eredmenylevezetes-egyszerusitett-merleg-beallitasa-egyszeres-konyvelo-program/print/?pid=827

[3] Következő kép ►: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/konyvelo-programok/3041/eredmenylevezetes-egyszerusitett-merleg-beallitasa-egyszeres-konyvelo-program/print/?pid=826

[4] ◄ Előző kép: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/konyvelo-programok/3041/eredmenylevezetes-egyszerusitett-merleg-beallitasa-egyszeres-konyvelo-program/print/?pid=1557

[5] Következő kép ►: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/konyvelo-programok/3041/eredmenylevezetes-egyszerusitett-merleg-beallitasa-egyszeres-konyvelo-program/print/?pid=1555

[6] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2010/01/eves_beszam.png

[7] ide: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/eredmeny_.pdf

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.