- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

HIPA bevallás – Kulcs-Könyvelés

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Adatszolgáltatás,HIPA bevallás,Nincs kategorizálva

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




A Könyvelő szoftverben elérhetővé vált a Helyi iparűzési adó bevallás készítésének lehetősége a Plusz verziót használó Ügyfeleink részére.

A funkció a Adatszolgáltatás/HIPA bevallás menüpontban a megfelelő nyomtatvány kiválasztásával érhető el.

A felület Bevallás és Azonosítás fülén az alapadatok megadására van lehetőség. A Beállítások opcióra kattintva adhatók meg a HIPA bevalláshoz kapcsolódó specifikus adatok.

23HIPAK bevallás - Beállítások [1]

Elsőként ki kell választani az Adóalap megállapításának módját:

  • Adóalapomat az általános szabályok szerint állapítom meg
  • Kisvállalati (KIVA) hatálya alá tartozó adóalanyként
  • Tételes adómegállapítás

Az adóalap megállapítás módjának kiválasztását követően a Beállítások gombra kattintva megadhatók az adott módszerhez kapcsolódó bevallási sor/sorok adatai. Az „Adóalapomat az általános szabályok szerint állapítom meg” mód esetén például az alábbi képernyő jelenik meg:

Adóalap az általános szabályok szerint - Beállítás [2]

A felületeken a Főkönyvi szám kiválasztó ikon [3] ikonra kattintva kiválasztható, hogy mely főkönyvi szám egyenlegét szeretnénk az adott sorra felgyűjteni, de a mezők szerkesztésére manuálisan is van lehetőség.

Ezt követően megadhatók az Adó megállapításához szükséges vállalkozási szintű adatok, mely soroknál a 7,5 % rubrika bejelölésével a mezőben szereplő összeg 7,5%-a kerül kiszámításra. Amennyiben a mezőbe eleve a már kiszámított érték került megadásra, úgy a rubrika bejelölése nem szükséges. Tételes adómegállapítási mód esetén ezen adatok megadására nincs lehetőség.

A Helyi iparűzési adóbevallásban nyilatkozni kell az adózó székhelyeivel érintett önkormányzatok és KGÖ-k számáról. Az alábbi opciók kiválasztására van lehetőség:

  • Adózóként egyetlen önkormányzat területén rendelkezem székhellyel, telephellyel
  • Adózóként több önkormányzat területén rendelkezem székhellyel, telephellyel

Amennyiben több önkormányzat területén is rendelkezik székhellyel, telephellyel az adott vállalkozás és nem a Tételes adómegállapítási módszert választotta, akkor szükséges kiválasztani az alkalmazott adóalap megosztás módszerét, mely az alábbiak egyike lehet:

  • Htv. melléklet 1.1 pontja szerinti személyi jellegű ráfordítással arányos megosztás
  • Htv. melléklet 1.2 pontja szerint eszközérték arányos megosztás
  • Htv. melléklet 2.1 pontja szerinti megosztás

A megosztási módszer kiválasztását követően a Beállítások gombra kattintva megadható a megosztási módszer szerinti vállalkozási szintű érték (főkönyvi szám kiválasztásra itt is van lehetőség), illetve a megosztás eszköze, mely lehet Főkönyvi szám, vagy Részlegszám, vagy Munkaszám, vagy Projekt.

Eszközérték arányos megosztás - Beállítások [4]

A Beállítások elvégzését követően szükséges felrögzíteni a székhelyet és telephelyet/ket az Önkormányzat fülön.

Az Önkormányzat rögzítési felületen első lépésként az Önkormányzat nevét kell kiválasztani, melyet követően az adószám rubrika automatikusan töltődik.

Több önkormányzat felrögzítése esetén a megosztás eszközeként kiválasztott dimenzió tekintetében (a példában ez a Részlegszám) ki kell választani az adott önkormányzathoz tartozó dimenziót. A megadott dimenzió alapján az önkormányzatra jutó összeg automatikusan kiszámításra és megjelenítésre kerül, de manuális módosításra/adatbevitelre is van lehetőség az összeg mezőben.

Telephely rögzítése - Alapadatok [5]

A bevallással érintett időszak alapértelmezetten megegyezik a bevallás időszakával, de lehetőség van az időszak módosítására. Amennyiben eltérő időszak kerül kiválasztásra, úgy az eltérés okát a legördülő menüpontból ki kell választani.

Az eltérés oka lehet:

  • Adott önkormányzat területén telephelyet év közben létesítő vállalkozó
  • Adott önkormányzat területén telephelyét év közben megszüntető vállalkozó
  • Székhely áthelyezése az adott önkormányzat területére
  • Székhely áthelyezése az adott önkormányzat területéről
  • Helyi iparűzési adó év közbeni bevezetése az önkormányzat illetékességi területén
  • Helyi iparűzési adó év közbeni megszüntetése/adórendelet hatályon kívül helyezése az önkormányzat illetékességi területén
  • Egyéb

A felületen lehetőség van továbbá az Adóelőlegek feltüntetésére önkormányzatonként.

A bevallás elkészítése előtt az Összegzés fülön, valamint a Nyomtató ikonra kattintva ellenőrizhetők az adatok. A bevallás elkészítését a ÁNYK ikon [6] ikonra kattintva lehet megtenni.

Fontos!

Az M lapokon szereplő összegek helyessége érdekében, az ÁNYK szoftverben – az elkészült XML betöltését követően – le kell futtatni a Számított mezők újraszámítását az Adatok/Számított mezők újraszámítása (Ctrl+S) menüpontra kattintva.

A bevallási felület mentése automatikusan történik, amennyiben az Automata mentés funkció bekapcsolt állapotban van. Ha az automata mentést kikapcsoljuk, akkor lehetőség van manuális mentésre a mentés ikon [7] ikonra kattintva.

Felső ikonsor [8]

A plusz jel ikonra kattintva teljesen előröl kezdhető a bevallási felület töltése. Figyelem, a funkció használatával a korábban rögzített adatok törlésre kerülnek!

Adatmásolásra is lehetőség van a HIPA bevallás esetén. A adatmásolás ikon [9] ikonra kattintva megjelenik az Adatok átvétele másik évből ablak, ahol kiválasztható, hogy mely cégből és évből szeretnénk a HIPA bevalláshoz kapcsolódó adatokat másolni. Fontos! Csak a beállítások kerülnek másolásra, az összegek nem, így az önkormányzatokhoz kapcsolódó Adóelőleg adatok másolása sem történik meg.

Adatok átvétele egy másik évből [10]


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/27374/hipa-bevallas-kulcs-konyveles/ címen.

URLs in this post:

[1] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2024/04/23HIPAK-bevallás-Beállítások.jpg

[2] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2024/04/Adóalap-az-általános-szabályok-szerint-Beállítás.jpg

[3] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2024/04/Főkönyvi-szám-kiválasztó-ikon.jpg

[4] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2024/04/Eszközérték-arányos-megosztás-Beállítások.jpg

[5] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2024/04/Telephely-rögzítése-Alapadatok.jpg

[6] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2024/04/ÁNYK-ikon.jpg

[7] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2024/04/mentés-ikon.jpg

[8] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2024/04/Felső-ikonsor.jpg

[9] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2024/04/adatmásolás-ikon.jpg

[10] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2024/04/Adatok-átvétele-egy-másik-évből.jpg

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.