- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Áfa arányosítás – Könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Áfa arányosítás,Kettős könyvelés,Nincs kategorizálva,PLUSZ

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




Az Áfa arányosítás funkció használatával az arányosításhoz kapcsolódó Áfa korrekciós bizonylatok a meghatározott módszer alapján automatikusan lekönyvelhetők.
A funkció a Könyvelő program Plusz verziójától érhető el

Első lépésben meg kell határozni a használni kívánt Áfa arányosítási módszert a Könyvelő program Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Áfa arányosítás menüpontjában.

A menüpontban az Áfa arányosítás használata opció bejelölését követően kiválasztható az Áfa arányosítás módszere:

  • Arányosítás saját, reális megosztási szabályok alapján
  • Tárgyévet megelőző évre vonatkozó végleges levonási hányados alkalmazása
  • Arányosítás a tárgyévre vonatkozó évközi, és az adómegállapítási időszakok közötti göngyölített adatok eredménye alapján

Áfa arányosítás - Alapbeállítás [1]

Ezen menüpontban lehet megjelölni továbbá, hogy az Áfa arányosítást mely Áfa-kulcsok tekintetében szeretnénk elvégezni. Javasolt az Áfa arányosítással érintett tételekhez egyedi Áfa-kulcsokat létrehozni a program Beállítások/Törzskarbantartások/Bejövő Áfa-kulcsok menüpontjában. A le nem vonható Áfa elvezetéséhez szükséges megadni egy átvezetési főkönyvi számot, valamint egy célszámlát is.

A fenti mezők kitöltése kötelező. Amennyiben valamelyik érték mégsem kerül kitöltésre, úgy a mulasztásról üzenetet küld a program.

Áfa arányosítás - Alapbeállítás - Figyelmeztetés [2]

A funkció használata előtt figyelmeztető üzenet érkezik, amennyiben a fenti beállítások nem kerülnek elmentésre.

Áfa arányosítás - Hiányzó beállítás - Figyelmeztetés [3]

Az Áfa arányosítással érintett bizonylatokat Szállító naplóba szükséges rögzíteni azon Áfa-kulcsok használatával, melyek a Beállításokban az Áfa arányosításhoz társításra kerültek.

Az adott Áfa bevallási időszakot érintő bizonylatok rögzítését követően a szoftver Könyvelés/Áfa arányosítás menüpontjában lehet elindítani a tételek Áfa arányosítását.

Az alábbiakban a különböző Áfa arányosítási módszerekre vonatkozó működés külön-külön részletezésre kerül.

Arányosítás saját, reális megosztási szabályok alapján

Az „Arányosítás saját, reális megosztási szabályok alapján” módszer esetén a Könyvelés/Áfa arányosítás menüpontban ki kell választani az arányosítani kívánt időszakot, valamint meg kell adni az arányszámot az Áfa arányosítás futtatásához.

A megadott arányszámot a program eltárolja, így a következő Áfa időszak arányosításakor a korábban használt arányszám felajánlásra kerül.

Áfa arányosítás - Saját, reális szabályok alapján [4]

Az Áfa arányosításhoz kapcsolódó vegyes naplós bizonylatok számlánként jönnek létre az adott bizonylatokhoz kapcsolódóan.

Példaként vegyünk egy bejövő bizonylatot, mely bruttó 127.000 Ft, 27%-os Áfa-kulcsot tartalmaz, így az Áfa összege 27.000 Ft. A bizonylat Áfa arányosítással érintett.

A használt arányszám: 0,75

Az Áfa arányosítás futtatását követően a le nem vonható Áfa rész a 466-ról visszavonásra kerül, majd elvezetésre a beállításokban meghatározott célszámlára.

A példában szereplő számla esetén a 27.000 Ft-os Áfa összegből a 0,75-ös arányszám figyelembevételével 20.250 Ft helyezhető levonásba, míg 6.750 Ft-t le nem vonható Áfaként kell nyilvántartani.

Áfa arányosítás vegyes naplós tétele
1. kép, összesen: 2.

Áfa arányosítás vegyes naplós tétele

Az Áfa arányosítással létrejött Vegyes naplós bizonylat az Áfa-analitikán is megjelenik, Áfát módosító tételként.

Áfa arányosítás - Áfa analitika [6]

Tárgyévet megelőző évre vonatkozó végleges levonási hányados alkalmazása

A „Tárgyévet megelőző évre vonatkozó végleges levonási hányados alkalmazása” esetén az utolsó Áfa időszakot kivéve az előző módszerhez hasonlóan a Könyvelés/Áfa arányosítás menüpontban ki kell választani az arányosítani kívánt időszakot, valamint meg kell adni az arányszámot – mely ez esetben az előző évben használt arányszám – a  Áfa arányosítás futtatásához. (Negyedéves Áfa bevallási időszak esetén 1.negyedév-3.negyedév közötti időszakra, míg havi Áfa bevallási időszak esetén január-november közötti időszakra vonatkozik ez az eljárás.)

Áfa arányosítás - Tárgyévet megelőző évre vonatkozó végleges levonási hányados [7]

Ha az arányosítani kívánt időszakként az utolsó Áfa időszak kerül kiválasztásra a Könyvelés/Áfa arányosítás menüpontban, úgy a felületen meg kell adni az Árbevételt, valamint az Adómentes árbevételt is, ahhoz, hogy a program ki tudja számolni az aktuális, tárgyévi arányszámot.

Áfa arányosítás - Tárgyévet megelőző évre vonatkozó végleges levonási hányados_02 [8]

A kiszámított arányszám kerül alkalmazásra az utolsó Áfa időszakban, valamint ezen arányszám figyelembevételével egy korrekciós tétel is létrejön, mely a korábbi Áfa időszakokban levonásba helyezett Áfa értékeket korrekciózza az utolsó időszakban.

Az Árbevétel, valamint az Adómentes árbevétel sorában megjelenő gomb [9]  ikonra kattintva megnyílik egy főkönyvi szám választó felület, ahol kiválasztható, hogy mely főkönyvi számok egyenlegét jelenítse meg a program az adott soron.

Áfa arányosítás - Főkönyvi szám választása [10]

Az Árbevétel, valamint az Adómentes árbevétel mezők szabadon szerkeszthetők, így az értékek kézzel is meghatóak, mely esetben a főkönyvi szám megjelölés nem kötelező.

Az árbevétel és az adómentes árbevétel mezők kitöltését követően (vagy a főkönyvi számok megjelölését követően) az Összes bevétel kiszámolásához a Számol ikon [11] gombra kell kattintani.

A Levonási hányad valamint a Negyedévi/Havi levonható áfa értékét is aSzámol ikon [11] gombra kattintva számoltathatjuk ki a programmal.

A Levonási hányad mezőbe kerül megjelenítésre a tárgyévi bevétel figyelembevételével meghatározott arányszám.

A Negyedévi/Havi levonható áfa mezőbe pedig az adott időszakban levonható Áfa érték, valamint a korábbi időszakok korrekciós értékének összege látható.

Az utolsó Áfa időszakba tartozó bizonylatok esetén a levonási hányad mezőbe megadott érték figyelembevételével kerül meghatározásra a le nem vonható Áfa összege és az erre vonatkozó vegyes naplós tételek számlánként, az adott bizonylatokhoz kapcsolódóan jönnek létre.

A korábbi Áfa időszakokban levonásba helyezett Áfa értékek korrekciója az időszak utolsó napjára jön létre, vegyes naplóban.

A korrekciós tétel rögzítési menete az alábbi példában látható.

Az 1. negyedév és 3. negyedév között befogadott Áfa arányosítással érintett bizonylatok Áfa értéke 248.000 Ft. A korábbi évi 0,75-ös arányszámmal ezen összegből 186.000 Ft volt levonásba helyezhető, míg az új 0,8-as arányszámmal már 198.400 Ft Áfa összeg helyezhető levonásba. A két összeg közötti különbözet 12.400 Ft.

1. kép, összesen: 2.

Ide kattintva megtekinthető a példában szereplő értékekhez kapcsolódó Áfa-analitika. [13]

Arányosítás a tárgyévre vonatkozó évközi, és az adómegállapítási időszakok közötti göngyölített adatok eredménye alapján

Az „Arányosítás a tárgyévre vonatkozó évközi, és az adómegállapítási időszakok közötti göngyölített adatok eredménye alapján” módszer esetén már az első Áfa időszak arányosítása során a göngyölített bevételek alapján kell kiszámolnunk a levonási hányadot.

Áfa arányosítás - Arányosítás a tárgyévre vonatkozó évközi, és az adómegállapítási időszakok közötti göngyölített adatok eredménye alapján [14]

Az arányosítás felületén az Árbevétel, valamint az Adómentes árbevétel sorában megjelenő  ikonra kattintva ki kell választani, hogy mely főkönyvi számok egyenlege jelenjen meg az adott soron. (Az értékek kézi megadására ezen módszer esetén nincs lehetőség, mert a levonási hányad kiszámolását a göngyölített bevételi adatok alapján kell megtenni.)

Ha az Árbevétel és az Adómentes árbevétel mezők esetén megjelölésre kerültek a főkönyvi számok, akkor az Összes bevétel kiszámolásához aSzámol ikon [11] gombra kell kattintanunk.

A Levonási hányad mezőbe kerül megjelenítésre a göngyölített bevétel figyelembevételével meghatározott arányszám.

A Negyedévi/Havi levonható áfa mezőbe pedig az adott időszakban levonható Áfa érték, valamint a korábbi időszakok korrekciós értékének összege látható. (Az „Arányosítás a tárgyévre vonatkozó évközi, és az adómegállapítási időszakok közötti göngyölített adatok eredménye alapján” módszer esetén az adott időszaki levonási hányad figyelembevételével korrekciózni szükséges a korábbi időszakokban levonásba helyezett Áfa értékét is.)

Az 1. és a 2. negyedév tekintetében a lenti képen látható példaként egy analitika.

A példában az 1. negyedévben a bevétel alapján kiszámolt levonási hányad 0,71 volt, a 2. negyedévben pedig a göngyölített bevételek alapján kiszámolt levonási hányad 0,69 volt.

Áfa arányosítás - Áfa analitika 02 [15]

Áfa arányosítás lista

A Könyvelés/Áfa arányosítás/Áfa arányosítás lista menüpontban lekérdezhetők az Áfa arányosítás funkcióval létrehozott tételek.

Áfa arányosítás lista [16]

A szűrőablakban megadható szűrőfeltételként az adott Áfa időszak, illetve a rögzítés dátuma.

Azon Áfa arányosítások, melyek törlésre kerültek a „Törölt áfa arányosítások megjelenítése” opció bejelölése mellett kérdezhetők le.

A szűrőfeltételek megadása után egy két részre osztott ablakot láthatunk. A felső mezőben jelenik meg az Áfa arányosítási időszak, illetve a használt levonási hányad. Az alsó mezőben pedig az adott Áfa arányosítás során lerögzített bizonylatok kerülnek megjelenítésre.

Áfa arányosítás lista lekérdezés [17]

A lekérdezett listát a Lista/Nyomtatás menüpont segítségével ki Pdf formában le is menthetjük vagy ki is nyomtathatjuk.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/22455/afa-aranyositas-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Alapbeállítás.jpg

[2] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Alapbeállítás-Figyelmeztetés.jpg

[3] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Hiányzó-beállítás-Figyelmeztetés.jpg

[4] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Saját-reális-szabályok-alapján.jpg

[5] ◄ Előző kép: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/konyvelo-programok/22455/afa-aranyositas-konyvelo-program/print/?pid=1737

[6] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Áfa-analitika.jpg

[7] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Tárgyévet-megelőző-évre-vonatkozó-végleges-levonási-hányados.jpg

[8] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Tárgyévet-megelőző-évre-vonatkozó-végleges-levonási-hányados_02.jpg

[9] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/gomb.jpg

[10] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Főkönyvi-szám-választása.jpg

[11] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Számol-ikon.jpg

[12] ◄ Előző kép: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/konyvelo-programok/22455/afa-aranyositas-konyvelo-program/print/?pid=1740

[13] Ide kattintva megtekinthető a példában szereplő értékekhez kapcsolódó Áfa-analitika.: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Tárgyévet-megelőző-évre-vonatkozó-végleges-levonási-hányados-Áfa-analitika.pdf

[14] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Arányosítás-a-tárgyévre-vonatkozó-évközi-és-az-adómegállapítási-időszakok-közötti-göngyölített-adatok-eredménye-alapján.jpg

[15] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-Áfa-analitika-02.jpg

[16] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-lista.jpg

[17] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2021/02/Áfa-arányosítás-lista-lekérdezés.jpg

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.