Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

NAV Online Számlaimport modul – Kulcs-Könyvelés


A NAV Online Számlaimport modul lehetővé teszi az Onlineszámla (www.onlineszamla.nav.gov.hu) rendszerében megtalálható Kimenő és Bejövő számlák beolvasását a Könyvelő programba.

Használatával időt takaríthatunk meg, hiszen a beolvasás, és a tételek rögzítése egy átlátható, egyszerű funkción keresztül történik.

A modul használata

Első lépésként a könyvelt cég NAV technikai felhasználó megadását kell elvégezni a Könyvelő programban. Ezt a Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/NAV számlaimport menüpontban tehetjük meg. A technikai felhasználó adószámhoz kötött, így ellenőrizni szükséges, hogy a Beállítások/Alapbeállítások/Cégfüggő beállítások/Cég adatai menüpontban a könyvelt cég adószáma megadására is szükség van.

Technikai felhasználó megadása

A NAV technikai felhasználó és az adószám megadása után a bizonylatok beolvasási felületét a Karbantartás/Számlák importja a NAV Online rendszerből menüpontjából érhetjük el.

A beolvasásról, további beállításokról, és a modul teljes működéséről további információkat a NAV Online Számlaimport modul leírásában olvashatunk.

Javasolt beállítások az első beolvasás előtt

Miután a technikai felhasználó megadásra került, a következő lépésben a leírás segítségével be kell paraméterezni a NAV Online Számlaimportert annak érdekében, hogy már az első beolvasás is gördülékenyen tudjon lefolyni.

Ehhez az alábbi beállításokat javasoljuk első körben:

  • Áfa összerendelések felvitele: Az Áfa összerendelések segítségével megfeleltethetjük a NAV felületén szereplő Áfa kulcsokat a Könyvelő programban található Áfa kulcsokkal – Erről részletesen a 26. oldalon olvashat.
  • Készpénzes tételek kiegyenlítése pénztár naplóban: A Könyvelő program funkciója érvényesül a modul használata közben is, így a készpénzes fizetési móddal rendelkező bizonylatok rögzítése során kiválasztható a felületen a kiegyenlítő pénztár főkönyvi száma is. A pénztár főkönyvi számának tekintetében Valutanem összerendelés létrehozására is lehetőség van, mellyel a pénztár főkönyvi száma automatikusan felajánlásra kerül a felületen. – Erről részletesebben a 24. oldalon olvashat.
  • Göngyölési beállítások: A tételek göngyöléséhez több beállítás is tartozik, így például a megjegyzés kezelés, valamint a göngyölési feltételek kiválasztása. – Ezekről részletesen a 35-37. oldalon olvashat.

A modul felületével és működésével történő ismerkedés során javasolt egy rövidebb, pár számlát tartalmazó időszakot lekérni az Online Számla rendszeréből, ahhoz, hogy a beolvasás menetét megszokjuk, valamint a felület kezelését könnyedén el tudjuk sajátítani.

A fenti javaslatok alapeseteket fednek le, így ahhoz, hogy a bizonylatok összes típusa megfelelően kerüljön kezelésre és lekönyvelésre, valamint a modul összes funkcióját megismerjük ezen részletes leírást kell áttekinteni.

A NAV Online Számlaimporter modul használata akkor válik a leggyorsabbá, ha a modul paraméterezése megtörténik!


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések