PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Kompenzálás/Automata kompenzálás – Könyvelő program


A Kulcs-Könyvelő program segítségével könnyen és egyszerűen könyvelheti a kompenzálásait.

Beállítások

A Beállítások/Alapbeállítások menüpontban található a Kompenzálás beállításának lehetősége, ahol szükséges megadni a Kompenzálás technikai bank naplóját. A kompenzálás könyvelése során az itt beállított technikai bank naplón keresztül történik majd a kompenzálás.

Fontos, hogy az itt megadható napló csak bank típusú napló lehet, és érdemes egy külön főkönyvi számot választani a kompenzálások elkülönítése érdekében. Amennyiben alapdevizában és más devizanemben is szeretnénk kompenzálást végezni, érdemes a beállítások között megadott főkönyvi számot alábontani, és az alábontások között az egyik főkönyvi számra az alapdevizás kompenzálásokat, míg a másik főkönyvi szám(ok)ra pedig más devizanemben rögzíteni a tételeket.

Kompenzálás-beállítás

Alapműködés

A Kompenzálás a Könyvelés/Kompenzálás menüponton keresztül érhető el. A menüpontra kattintva a szűrő ablakon a következő adatokat kell megadni:

1. Ügyfél neve: kompenzálás esetén az Ügyfél nevének megadása kötelező

2. Főkönyvi szám: a legördülő menüben láthatóak a beállított technikai főkönyvi szám alábontásai. Fontos, hogy amennyiben egy főkönyvi számra még nem történt rögzítés addig kiválasztható a főkönyvi számhoz tartozó  devizanem is, az első tétel rögzítése után ez már nem módosítható

Főkönyvi szám:

Főkönyvi szám beállítása

Főkönyvi számhoz tartozó devizanem:

Devizanem beállítása

3.Fizetési mód: a kiválasztott fizetési móddal jön létre a kompenzáló tétel

4. Kompenzálás dátuma: az itt megadott dátumra készül el a banki tétel. Amennyiben alapdevizától eltérő devizanemet adunk meg, és a Kompenzálás dátumaként megadott időpontra vonatkozóan nincs árfolyam megadva, akkor árfolyam bekérő ablak jelenik meg, ahol megadható a hiányzó adat. Az adott napra megadott árfolyam rögzítésre kerül a törzsadatok közé, így a továbbiakban arra a napra nem szükséges megadni még egyszer az árfolyamot.

5. Bizonylat típusa: ami lehet vevő, szállító vagy mindkettő

6. Devizanem: az itt kiválasztott devizanemben rögzített számlákat listázza a program.

Miután a szűrőablakban megadtunk minden szükséges adatot, megjelenik a kompenzálás ablak. Az ablak egy Tartozik és egy Követel részből áll, megjelenítve az összepontozható számlákat. Manuálisan is kijelölhetjük azokat a számlákat amiket kompenzálni szeretnénk. Ebben az esetben a tétel előtti Kijelöl opciót kell megjelölnünk. A jobb felső sarokban látszik a kompenzálás összege. A kompenzálás összege mindig a Tartozik és Követel oldalon kijelölt számlák közül a kisebb értékig jelenik meg, így biztosítva azt, hogy a kompenzáláskor létrejött bank típusú naplóban a Tartozik és Követel oldal megegyezzen.

A kompenzálás az OK gomb megnyomásával készíthető el.

Kompenzálás ablak

 A Felajánl gomb segítségével pedig a program automatikusan kijelöli azokat a számlákat amelyek kompenzálhatóak.

Felajánl opció

Automata kipontozás

Az automata kompenzálás kezeléséhez ugyanazok a beállítások szükségesek mint a kompenzáláshoz. Amennyiben a beállításokat elvégeztük a Könyvelés/Automata kompenzálás menüpontonra kattintva érhető el a menüpont. Itt egy szűrőablak jelenik meg, ahol az Ügyfél neve nem kötelezően kitöltendő adat, azonban a Főkönyv számot, Fizetési módot és a Kompenzálás dátumát kötelező kitölteni.

Az automata kompenzálás ablak annyiban különbözik a kompenzálásétól, hogy a felső részben megjelennek az Ügyfelek. Amennyiben a szűrés során nem adtunk meg egy konkrét Ügyfél nevet, akkor az összes olyan Ügyfél megjelenítésre kerül amelynek vannak olyan számlái amelyek kompenzálhatóak. Természetesen itt még manuálisan módosítani lehet a kompenzálásokkal kapcsolatban, illetve az is beállítható, hogy mely Ügyfeleknél szeretnénk az automata kompenzálást lefuttatni. Amelyik Ügyfélnél mégsem szeretnék lefuttatni, vegyük ki a pipát a kijelöl opcióból.

Automata kipontozás


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések