- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Behajtási költségátalány automatikus könyvelése – Könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Behajtási költségátalány,Kettős könyvelés,Könyvelés,PLUSZ

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




A Kulcs-Könyvelés 2015. márciusi verziójától lehetőség van a behajtási költségátalány automatikus könyvelésére a kötelezetti oldalon. A behajtási költségátalányról bővebben a 2016. évi IX. törvényben olvashat.

A könyvelés megkezdése előtt ki kell töltenünk a Beállítások/Alapbeállítások/Behajtási költségátalány menüpont alatt található mezőket.

Behajtási paraméterezés [1]

Behajtási költségátalány napló: Válasszuk ki, hogy melyik szállító típusú naplóba könyvelődjenek a tételek. Javasolt külön naplót létrehozni [2] a behajtási költségátalánynak, hogy a későbbi szűréseket megkönnyítsük.

Főkönyvi szám: Amennyiben a választott szállító napló gyökér főkönyvi száma alá van bontva, akkor itt kiválaszthatja, hogy melyik főkönyvi számra könyvelődjenek a tételek.

Egyéb ráfordítás főkönyvi szám: Itt válassza ki azt az egyéb ráfordítás főkönyvi számot, amelyen szeretné nyilvántartani a behajtási költségátalányt.

Behajtási költségátalány fizetési mód: A program automatikusan létrehoz egy új fizetési módot, melyet itt ki is tölt. Amennyiben szeretné, ezt lehet módosítani.

A beállítások elvégzése után kezdhetjük meg a könyvelést a Könyvelés/Behajtási költségátalány menüpontban. Itt azokra a számlákra szűrhetünk, melyekhez kapcsolódóan behajtási költségátalány előírására vagyunk kötelezettek.

Behajtási szűrés [3]

Az Esedékesség szerint szűrhetünk Késedelmes kintlévőségre, vagy a Késedelmesen kiegyenlített számlákra külön külön is, vagy ha a Késedelmes szűrést választjuk, akkor mindkettő szűrése teljesül.

Az Esedékesség intervalluma kizárólag a beállított gazdasági időszak -1 nap lehet.

Az Összegnél beállított értéket könyveli le a program, mely alapértelmezetten 40 EUR. Amennyiben ettől szeretnénk eltérni, mert magasabb összeget határoztak meg a szerződésben, akkor ez tetszőlegesen átírható.

A kívánt szűrési beállításokat követően megjelennek azon számláink, melyekhez szeretnénk lekönyvelni a behajtási költségátalányt.

Kijelölt számlák [4]

Itt van lehetőség egyes kijelölt számlákra, vagy akár az összes számlára vonatkozó behajtási költségátalányt könyvelni, ehhez válassza ki a Művelet menüpont alatt található kívánt opciót.

A könyvelés elvégzését követően a kijelölt késedelmes számlákhoz létrejönnek a behajtási költségátalány előírások. A könyvelt tételek a számla devizanemével megegyezően jönnek létre az első késedelmes napra, az MNB árfolyamait használva (csak internet kapcsolattal rendelkező számítógépen).

Behajtási költségátalány [5]


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/17163/behajtasi-koltsegatalany-automatikus-konyvelese-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2015/02/Behajtási-paraméterezés.png

[2] naplót létrehozni: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/2186/uj-naplo-rogzitese-konyvelo-program

[3] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2015/02/Behajtási-szűrés.png

[4] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2015/02/Kijelölt-számlák.png

[5] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2015/02/Behajtási-költségátalány.png

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.