PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Behajtási költségátalány automatikus könyvelése – Könyvelő program


A Kulcs-Könyvelés 2015. márciusi verziójától lehetőség van a behajtási költségátalány automatikus könyvelésére a kötelezetti oldalon. A behajtási költségátalányról bővebben a 2016. évi IX. törvényben olvashat.

A könyvelés megkezdése előtt ki kell töltenünk a Beállítások/Alapbeállítások/Behajtási költségátalány menüpont alatt található mezőket.

Behajtási paraméterezés

Behajtási költségátalány napló: Válasszuk ki, hogy melyik szállító típusú naplóba könyvelődjenek a tételek. Javasolt külön naplót létrehozni a behajtási költségátalánynak, hogy a későbbi szűréseket megkönnyítsük.

Főkönyvi szám: Amennyiben a választott szállító napló gyökér főkönyvi száma alá van bontva, akkor itt kiválaszthatja, hogy melyik főkönyvi számra könyvelődjenek a tételek.

Egyéb ráfordítás főkönyvi szám: Itt válassza ki azt az egyéb ráfordítás főkönyvi számot, amelyen szeretné nyilvántartani a behajtási költségátalányt.

Behajtási költségátalány fizetési mód: A program automatikusan létrehoz egy új fizetési módot, melyet itt ki is tölt. Amennyiben szeretné, ezt lehet módosítani.

A beállítások elvégzése után kezdhetjük meg a könyvelést a Könyvelés/Behajtási költségátalány menüpontban. Itt azokra a számlákra szűrhetünk, melyekhez kapcsolódóan behajtási költségátalány előírására vagyunk kötelezettek.

Behajtási szűrés

Az Esedékesség szerint szűrhetünk Késedelmes kintlévőségre, vagy a Késedelmesen kiegyenlített számlákra külön külön is, vagy ha a Késedelmes szűrést választjuk, akkor mindkettő szűrése teljesül.

Az Esedékesség intervalluma kizárólag a beállított gazdasági időszak -1 nap lehet.

Az Összegnél beállított értéket könyveli le a program, mely alapértelmezetten 40 EUR. Amennyiben ettől szeretnénk eltérni, mert magasabb összeget határoztak meg a szerződésben, akkor ez tetszőlegesen átírható.

A kívánt szűrési beállításokat követően megjelennek azon számláink, melyekhez szeretnénk lekönyvelni a behajtási költségátalányt.

Kijelölt számlák

Itt van lehetőség egyes kijelölt számlákra, vagy akár az összes számlára vonatkozó behajtási költségátalányt könyvelni, ehhez válassza ki a Művelet menüpont alatt található kívánt opciót.

A könyvelés elvégzését követően a kijelölt késedelmes számlákhoz létrejönnek a behajtási költségátalány előírások. A könyvelt tételek a számla devizanemével megegyezően jönnek létre az első késedelmes napra, az MNB árfolyamait használva (csak internet kapcsolattal rendelkező számítógépen).

Behajtási költségátalány


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések