- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Verziótájékoztató, 2013. február – Egyszeres könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Egyszeres könyvelés,Verziótájékoztató

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




Megjelent!

Kulcs-Egyszeres frissítés

2013. február 15.

Áfa bevallás kitöltése

A Kulcs-Egyszeres 2013. februári verziója tartalmazza az áfa bevallásra kötelezett cégek 1365-ös bevallásának elkészítését.

Az elektronikus bevalláshoz szükséges adatokat a program összesíti és az ÁNYK program által kezelt XML formátumban exportálja. A funkció a Karbantartás\Feladás az ÁNYK programnak\1365-ös nyomtatvány menüponttal indítható.

A feladás elkészítéséhez be kell paramétereznünk az általunk használt áfa kulcsokat, hogy az azokra lekönyvelt számlák az áfa bevallás megfelelő soraira kerüljenek fizetendő illetve levonható oldalon. Ezt a Törzsek/Egyéb törzsek/Áfakulcsok menüpontban tehetjük meg.  [1]

A feladás megkezdése előtt feltétlenül el kell végeznünk a bevallani kívánt időszak Áfa zárását, mert a feladásban csak a lezárt bizonylatok fognak megjelenni. A feladás elkészítésénél kiválaszthatjuk, hogy mely áfa kulcsok adatait kívánjunk szerepeltetni az áfa bevallásban. Alapértelmezés szerint minden áfa kulcs bekerül a feladási állományba, amennyiben ettől el kívánunk térni, a két táblázat közötti gombokkal megtehetjük ezt. Az elvégzett beállításokat a program elmenti, így a későbbiekben nem kell azokat újra megadnunk.

[2]

Figyelem! A feladás az áfa bevallás „M” lapjainak kitöltését nem végzi el!

KATA bejelölési lehetőség

A 2012. évi CXLVII. a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény 13. §-a szerint: „Az Art. szerinti adózó (ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt és a kisadózók tételes adójának alanyát) a tárgyévet követő év január hónapra vonatkozó, az Art. 31. § (2) bekezdése szerinti bevallásában adatot szolgáltat az állami adóhatóság részére a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról, a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott összegről, továbbá termékértékesítés esetén erről a tényről, szolgáltatásnyújtás esetén a szolgáltatás, szolgáltatások TESZOR számáról, ha annak a költségnek, ráfordításnak, kiadásnak az együttes összege, amely a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozás részére juttatott ellenérték következtében felmerül, a naptári évben meghaladta az 1 millió forintot.”

Annak érdekében, hogy Ügyfeleink ennek az adatszolgáltatásnak – amennyiben szükséges – eleget tehessenek, bevezettünk egy új funkciót: partnereink adatai között ezentúl azt is megjelölhetjük, hogy kisadózó vállalkozó-e.

A Törzsek/Ügyfelek menüpontban ügyfél módosításkor, vagy új cég felvitelekor tegyen pipát a KATA szó elé, majd a Bizonylatlisták/Bizonylatok listája menüpont alatt szűrhet arra, hogy csak a KATA-s cégeinek forgalmát mutassa a lekért analitika.

[3]

Készpénzfizetés korlátozása

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 38. § (3a) pontja, mely 2013.01.01-től lépett hatályba kimondja, hogy, a „Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés – általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt – ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást.”

Számunkra fontos, hogy ügyfeleinket a nemkívánatos bírságtól megóvjuk, ezért a Kulcs-Egyszeres programban létrehoztunk egy figyelmeztető ablakot, mely abban az esetben ugrik fel, ha a pénztár könyvelése során egy adott naptári hónapra ugyanazon ügyfélhez összességében 1,5 millió Ft-nál nagyobb értéket könyvelünk.  [4]

Közösségen belüli beszerzések könyvelése

Új funkció, hogy az áfa kulcsoknál már megjelölhetővé tettük a közösségen belüli beszerzéseket is, így az áfa analitikánk lekérdezésekor a kimenő és a bejövő áfa analitikán is megjelenik az erre az áfa kulcsra könyvelt tétel nettó értéke és a hozzá tartozó áfa összege. A számla rögzítése közben megadhatjuk azt is, hogy melyik áfa bevallási időszakra kerüljön a lekönyvelt tétel.

Szakértőnk tippje:

Érdemes külön a termékre és a szolgáltatásra is létre hoznunk áfa kulcsokat, ugyanis a 1365-ös bevallásban is külön sorokon kell szerepeltetnünk azokat.

Példa a közösségen belüli termék beszerzés áfakulcsára:  [5]

Fontos:

A közösségi adózásúnak jelölt áfa kulcsokat csak beszerzések könyvelésekor használhatjuk!

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/16419/uj-verzio-2013-februar-egyszeres-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/02/1365_1.png

[2] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/02/1365_2.png

[3] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/02/KATA_21.png

[4] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/02/KPfezetés_1.png

[5] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2013/02/Közösségi_1.png

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.