LIGHT / PLUSZ programfunkció
Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Pénzforgalmi áfa könyvelése vegyes naplóban – Könyvelő program


Az Áfa törvény 196/B. § (5)-(6) bekezdése szerint adódhat olyan eset, hogy egy pénzforgalmi adózást választó cégnek pénzügyi teljesítéstől függetlenül soron kívül meg kell állapítania fizetendő és levonható áfáját.

A Kulcs-Könyvelés programban lehetővé tettük a pénzforgalmi áfa kézi könyvelését vegyes naplóba. Nézzünk erre egy példát:

Ha a kimenő pénzforgalmi elszámolású számlánknak szeretnénk az áfa részét soron kívül megállapítani, akkor a következőket kell tennünk.

A könyvelési ablakban a Vegyes naplót válasszuk, majd az  ablak felső részén található Főkönyvi számhoz válasszuk azt az átvezetési számot, amelyet megadtunk a Beállítások/Alapbeállítások/Pénzforgalmi elszámolás fülön.

Az alul lévő Főkönyvi számhoz válasszuk az áfa főkönyvi számot, majd Áfa kalkulátoron keresztül könyveljük le a megállapítani kívánt áfa összegét.

Az ilyen módon létrehozott áfa meg fog jelenni az Áfa analitikán.

Ne feledjük, ha a pénzforgalmi számlánkhoz később pénzügyi teljesítést rendelünk, akkor is létre fog jönni a vegyes naplós áfa tételünk, attól függetlenül, hogy mi már korábban kézzel létrehoztuk azt. Ilyen esetben ne feledkezzünk meg a vegyes naplós áfánk stornózásáról!


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések