- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Verziótájékoztató, 2012. december – Könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Kettős könyvelés,LIGHT,PLUSZ,Verziótájékoztató

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




 

Megjelent!

Kulcs-Könyvelés frissítés

Törvénykövetés

2012. december 18.

Pénzforgalmi elszámolás

Az ÁFA törvény XIII/A. Fejezete szerint a 2013-as évre a vállalkozások választhatják a pénzforgalmi elszámolást, ha a törvényben előírtaknak megfelelnek. A Kulcs-Könyvelés programban a következő módon kell alkalmazni a törvényben előírtakat.

Cégünk pénzforgalmi elszámolást választott:

  1. A számlatükörben létrehozunk két átvezetési számot , melyen a kimenő és bejövő számláink áfa értékét szeretnénk látni a pénzügyi teljesítés idejéig. A példánkban a pénzforgalmi levonható áfa átvezetési számunk 3683, a pénzforgalmi fizetendő áfa átvezetési számunk 4793.
  2. A Beállítások/Alapbeállítások/Pénzforgalmi elszámolás menüpontban állíthatjuk be, hogy pénzforgalmi elszámolást választottunk és ennek megfelelően itt adhatóak meg az általunk választott áfa átvezetési számok is. [1]
  3. Ha beállítottuk az átvezetési számainkat, akkor a könyvelés ablakban a vevő és szállító napló könyvelése esetén is alapértelmezetten pénzforgalmi elszámolású bizonylat fog könyvelődni, melyet a jobb felső sarokban látható ikon bekapcsolt állapota jelez. Természetesen ennek kikapcsolása mindkét napló könyvelése közben lehetséges, ugyanis a törvény ír elő kivételeket, melyeket nem pénzforgalmi szemléletben kell könyvelnünk.
  4. Amennyiben pénzforgalmi elszámolású számlát könyvelünk, akkor a számlán szereplő áfa részünk nem a 466-ra és a 467-re fog rögzítésre kerülni, ugyanis a törvény előírja, hogy ilyen esetben csak akkor állapíthatjuk meg az áfát, ha a bizonylatunkhoz a pénzügyi teljesítés megtörténik. Ezért a számlánk rögzítésekor az általunk megadott átvezetési számra kerülnek a vevő és a szállító esetében is az áfa összegek.
  5. Ha a bizonylathoz kiegyenlítést rendelünk, akkor ezzel egyidejűleg a program automatikusan létrehozza a megadott átvezetési számunkról az áfánkra való átvezetést, így az áfa analitikánkban is ezzel egyidejűleg fog a számlánk megjelenni.
  6. A programunkban egy új listát is létrehoztunk annak érdekében, hogy könnyedén le tudja ellenőrizni, hogy átvezetési számain mely számlák kiegyenlítetlensége miatt van egyenleg, ez a lista az Áfa-listák/Pénzforgalmi átvezetési számla egyenleg kimutatása menüpont alatt érhető el.

Cégünk NEM választotta a pénzforgalmi elszámolást:

Mint tudjuk ebben az esetben is oda kell figyelnünk a bejövő számláinknál, hogy olyan ügyféltől kaptuk-e aki választotta a pénzforgalmi elszámolást (számla kötelező adattartalma), ugyanis ebben az esetben nekünk is pénzforgalmi elszámolásúnak kell tekintenünk azt a bizonylatot és csak akkor igényelhetjük vissza a számlán szereplő áfa összeget, ha annak a bizonylatnak a pénzügyi teljesítése is megtörtént.

  1. A számlatükörben hozzunk létre egy átvezetési számot , melyen a pénzforgalmi elszámolású bejövő számláink áfa értékét szeretnénk látni a pénzügyi teljesítés idejéig. A példánkban a pénzforgalmi levonható áfa átvezetési számunk 3683.
  2. A Beállítások/Alapbeállítások/Pénzforgalmi elszámolás menüpontban állíthatjuk be, hogy a pénzforgalmi elszámolású bejövő számlánk áfa összege az általunk létrehozott átvezetési főkönyvi számra kerüljön rögzítésre. [2]
  3. A beállítások után, ha pénzforgalmi elszámolású számlát szeretnénk szállító naplónkban rögzíteni, akkor a könyvelési ablakunk jobb felső sarkában található ikon bekapcsolásával tudjuk ezt megtenni. [3]
  4. Amennyiben bizonylatunkat megjelöltük pénzforgalmi elszámolásúnak, akkor az áfa része nem a 466-os főkönyvi számunkra fog rögzítésre kerülni, hanem az általunk 1. pontban megadott átvezetési számunkra, ugyanis a törvény előírja, hogy az ilyen számlák esetén az áfát csak akkor helyezhetjük levonásba, ha annak pénzügyi teljesítése is megtörtént.
  5. Ha a bizonylathoz pénzügyi teljesítést rendelünk, akkor a kiegyenlítéssel egyidejűleg a program automatikusan létrehozza a megadott átvezetési számunkról az áfánkra való átvezetést, így az áfa analitikánkban is ezzel egyidejűleg fog ez a számlánk megjelenni.
  6. Annak érdekében, hogy könnyedén le lehessen ellenőrizni, hogy az általunk választott átvezetési számunknak milyen számlák kiegyenlítetlenségéből adódik egyenlege, létrehoztunk a programban egy új lekérdezési lehetőséget, mely az Áfa-listák/Pénzforgalmi átvezetési számla egyenleg kimutatása menüpont alatt érhető el.

Tételes belföldi áfa összesítő jelentés

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 31/B. § rendelkezéseinek megfelelően az áfa bevallás 2013-tól kiegészül a Tételes belföldi összesítő jelentéssel, melynek előírásairól a NAV honlapján [4]olvasható bővebb tájékoztató.

A nyomtatvány kitöltésének segítségéül hoztuk létre a Kulcs-Könyvelés programban ennek a lekérdezésnek a lehetőségét, mely az Áfa-listák/Tételes belföldi összesítő jelentés menüpontban található. A lista lekérdezésével ellenőrizhetővé válik a 1365-ös bevallásba átadott adataink helyessége. Aki viszont nem használja az átadást, annak a lista lekérdezésével egyszerűvé válik a 1365-ös bevallás M lapjainak a kitöltése.

A jelentés lekérdezése csak áfa zárás után lehetséges, illetve csak azokhoz az ügyfeleinkhez rögzített számláinkat mutatja, amelyekhez adószám van rögzítve és belföldi áfaalanynak van jelölve (alapértelmezetten minden ügyfelünk ezzel a jelöléssel van ellátva, de ez módosítható a Beállítások/Ügyfelek karbantartása menüpontban).

Készpénzfizetés korlátozása

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 38. § (3a) pontja, mely 2013.01.01-től lép hatályba kimondja, hogy, a „Pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés – általános forgalmi adó felszámítása esetén az általános forgalmi adóval növelt – ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást.”

Annak érdekében, hogy ügyfeleinket a nem kívánatos bírságtól megóvjuk, a Kulcs-Könyvelés programban létrehoztunk egy figyelmeztető ablakot, mely abban az esetben ugrik fel, ha a pénztár naplóban egy adott naptári hónapra ugyanazon ügyfélhez 1,5 millió Ft-nál nagyobb értéket könyvelünk összességében.

Napi készpénz záróegyenleg havi átlaga

 A Számviteli törvény 14. § (9) bekezdése rendelkezik a napi készpénz záró állomány havi átlagának maximális mértékéről, melyet 2012. 12. 01-től hatályon kívül helyeztek. Ennek megfelelően a Kulcs-Könyvelésben ez a lista, csak 2012. 11. 30-ig érhető el, a későbbi időszakra vonatkozólag a lista már nem kérdezhető le.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/16009/uj-verzio-2012-december-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2012/12/Pénzforgalmi_1.png

[2] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2012/12/Pénzforgalmi_2.png

[3] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2012/12/Pénzforgalmi_3.png

[4] NAV honlapján : http://www.nav.gov.hu/nav/ado/afa080101_hatalyos/teteles_belfoldi_osszesito.html

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.