- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Devizakonverzió, deviza átváltásának könyvelése – Könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Kettős könyvelés,Könyvelés,Könyvelés,Könyvelési minták »,PLUSZ

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




Devizakonverzió: deviza átváltása egy másik devizára.

Ha közvetlenül kerül átváltásra, például EUR-t váltunk át HUF-ra, akkor közvetlen konverzió, ám ha EUR-t váltunk CHF-re, és közben HUF-ra, akkor az közvetett / kétszeres devizakonverzió. Kétszeres konverzió esetén az ügyfél kétszer fizeti meg a vételi és eladási árfolyam különbségét.

Forrás [1]

A devizabetét-számla terhelése banki értesítés alapján, a felvett deviza összegével, a devizabetét számlakönyv szerinti értékén. A könyv szerinti érték meghatározása jellemzően a FIFO módszer vagy az átlagár módszer alkalmazásával történik.

T 3899 Pénzeszközök átvezetési számlája – K 3861 Devizabetét számla EUR

A forintösszeg elszámolása a banki kifizetést igazoló bizonylat, és a pénztár bevételezési bizonylat alapján. Elméletileg a bank a devizaszámláról felvett összeget devizavételi árfolyamon forintosítja, hiszen a bank a számlán lévő devizát veszi meg. Ennek ellenére a gyakorlatban van olyan bankok által alkalmazott megoldás is, amely a bank által megvásárolt deviza forintértékét valuta vételi árfolyamon számítja.

T 381 Pénztár – K 3899 Pénzeszközök átvezetési számlája

A devizabetét-számlával kapcsolatban keletkezett árfolyamnyereség elszámolása, ha a deviza könyv szerinti árfolyama alacsonyabb a forintosításkor érvényes árfolyamnál:

T 3899 Pénzeszközök átvezetési számlája –
K 9761 Devizában fennálló eszközök és kötelezettségek árfolyamnyeresége

A devizabetét-számlával kapcsolatban keletkezett árfolyamveszteség elszámolása, ha a deviza könyv szerinti árfolyama magasabb a forintosításkor érvényes árfolyamnál:

T 8761 Devizában fennálló eszközök és kötelezettségek árfolyamvesztesége –
K 3899 Pénzeszközök átvezetési számlája

A bank által felszámított kezelési költség elszámolása, amelyet a bank a devizabetét számláról emel le vagy a számla kifizetés után fennmaradó egyenlegéből, vagy ha a deviza felvétele után nem maradna deviza a számlán, akkor a felvétel előtt kerül levonásra a felvenni kívánt összeg terhére. Ennek forintosítása a devizabetét számlakönyv szerinti árfolyamán történik (FIFO vagy átlagár módszerekkel számítva).

T 532 Pénzügyi, befektetési szolgáltatási díjak (bankköltség) –
K 3861 Devizabetét számla EUR

Forrás [2]

Kulcs-Könyvelés szoftver használata esetén olyan átvezetési főkönyvi számot célszerű választani tételeinknek, amelyhez nem tartozik technikai bank [3] napló és amelyen nem könyveltünk még bank naplós tételeket. Ha az átvezetési számlának választott főkönyvi számon már könyveltünk bank naplóban, az első könyvelés devizaneme meghatározza a főkönyvi számon könyvelhető tételek devizanemét.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/15321/devizakonverzio-deviza-atvaltasanak-konyvelese-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] Forrás: http://www.hitelkalkulator.com/fogalomtar/devizakonverzio.html

[2] Forrás: http://kvint.hu/szamvitel/DAS.pdf

[3] technikai bank: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=15036

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.