- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

Verziótájékoztató: 2014. december/3 (1903)

Posted By On 2015. február 19. csütörtök @ 16:05 In Aktuális információk,Verziótájékoztatók,Verziótájékoztatók 2014 | Comments Disabled

Megjelenési dátum: 2015. február 19.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

Egyszerűsített foglalkoztatott igazolás módosítása
1453 bevallás

Bérösszesítő egyszerűsített foglalkoztatott részére

Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkciók

A 2014. évre vonatkozóan az egyszerűsített foglalkoztatottak éves adóbevallását érintően változott a mentesített keretösszeg megállapítása:

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár.

A 483/2013. (XII.17.) Korm. rendelet alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő esetén 2014. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 101.500,- forint.

Az előzőektől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2014. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 118.000,- forint.

A mentesített keretösszeg megállapításánál alkalmazott napi összegek: 5430 Ft (garantált bér) és 4670 Ft (minimálbér)

A foglalkoztatás napjainak számát kell megszorozni az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegével (4670 Ft/nap), illetve középfokú iskolai végzettséggel ellátható munkakörben történő foglalkoztatás esetén a garantált bérminimum meghatározott napi összegével (5430 Ft/nap)

Az éves adó elszámolás helyes elkészítéséhez és a mentesített keretösszeg megállapításához nyújt segítséget a módosított „Bérösszesítő egyszerűsített foglalkoztatott részére” elnevezésű nyomtatvány.

A „Nyomtatványok/ Bérügyi nyomtatványok/ Kilépő papírok” szekcióban elérhető nyomtatványon lehetőséget biztosítunk a „Középfokú végzettség napok, mentesített keretösszeg és fizetendő adó megjelenítésére, az alábbi beállítás segítségével:

Beállítási lehetőség

Beállítási lehetőség

A verzió letöltését követően a „Jogviszonyok/ Bérügyi adatok/ Jövedelmek, juttatások” szekcióban lehetőséget biztosítunk, annak rögzítésére, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás középfokú végzettséggel történt-e? Amennyiben itt nem kerül beállításra középfokú végzettség, alapértelmezettként a minimálbér napi összegével kerül megállapításra  a mentesített keretösszeg a nyomtatványon.

Középfokú végzettséggel történt egyszerűsített foglalkoztatás kijelölése

Középfokú végzettséggel történt egyszerűsített foglalkoztatás bejelölése

A nyomtatvány a fenti adatokon kívül kiegészítésre került egy tájékoztató résszel az adózási szabályok vonatkozásában:

Tájékoztató rész a nyomtatványon

Tájékoztató rész a nyomtatványon


1453-as bevallás

Kulcs-Bér Light, Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A vállalkozói tevékenységet folytató, vagy általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemély a bevallási kötelezettségének 2015. február 25-éig, egyéb esetben 2015. május 20-áig kell eleget tennie.

A 1453 paraméterezése a Beállítások/Számfejtés beállításai/53 és 53 hozott adatok menüpontokban érhető el. Az 53 paraméterező menüpontjában a program az alapértelmezetten biztosított jövedelem jogcímeket a megfelelő sorokhoz rendelve ajánlja fel, valamint az 53 hozott adatok paraméterező menüpontjában az Adó adatlap alapértelmezett beállítása szerinti mezőket a hozott adatok mezőihez rendelve ajánlja fel.

FONTOS! Abban az esetben, ha Ön egyéni jövedelem jogcímeket vitt fel a programba, az 53 megfelelő soraihoz rendelje hozzá azokat, illetve az adó adatlapról átvenni kívánt mezők körét is ellenőrizze!

Programunk a 1453-as bevallás elkészítésekor kizárólag azon alap eseteket emeli át az ÁNYK- ba amelyek rögzítve, illetve számfejtve lettek a Kulcs-Bér programban, azaz a 1453 –as bevallás az ÁNYK-ban történő megnyitása után szükség esetén egyéb adatokat is meg kell adni!

Az opció a 2014– es program Adatszolgáltatások/NAV felé/ 53 opcióból érhető el.

Adatszolgáltatások/NAV felé/53

Adatszolgáltatások/NAV felé/53

Az 53-as opciót választva az általános szűrőablak jelenik meg, ahol megadhatjuk, hogy milyen feltételeknek megfelelően szeretnénk látni azon dolgozókat, akiknek el szeretnénk készíteni az 53-as bevallását. A szűrő felületen lehetőség van foglalkozási viszonyok szűrésére is. Alapértelmezetten természetesen csak azok a dolgozók lesznek megjelölve, amelyek önadózást választottak, hiszen ha nem, akkor a munkáltató az M29-es nyomtatvány segítségével vallja be az szja-t.

Szűrési lehetőség

Szűrési lehetőség

Az önadózói státuszt a munkavállalón adatain belül, a Bérügyi adatok/Adószámítási adatok opcióban adható meg.

Önadózói státusz megadása

Önadózói státusz megadása

Csoportos bevallási mód megadására is lehetőséget biztosítunk, az Adatszolgáltatások opción belül.

Csoportos bevallási lehetőség

A 1453 –as bevallás bérprogramból történő közvetlen nyomtatására nincs lehetőség. A 1453 –as felgyűjtése előtt megadhatjuk, hogy a hozott adó adatlapon szereplő adatok is felgyűjtésre kerüljenek –e , tehát abban az esetben, ha évközi belépőről van szó, és a programban ki lett töltve a hozott adó adatlap, az opciót jelöljük be.

Hozott adó adatlap adatainak felgyűjtése bejelölhető

Hozott adó adatlap adatainak felgyűjtése bejelölhető

Mentett adatok felgyűjtése: Abban az esetben, ha már készült 1453- as felgyűjtés, és ez az opció bejelölt állapotú, akkor az előzőleg felgyűjtött adatok kerülnek ismételt megjelenítésére. A funkció nagy jelentőséggel bír abban az esetben, ha már készített 1453- as bevallást a megjelölt dolgozóval összefüggésben, azonban az elkészítés óta módosított a 1453- as paraméterezésében, vagy akár a dolgozó számfejtésében. Amennyiben a módosított adatokkal kívánja ismételten felgyűjteni a bevallást, vegye ki a pipát a „mentett felgyűjtés visszatöltése”  sorból. 

Hozott adó adatlap adatainak felgyűjtése: Amennyiben évközi belépő 1453- as bevallását készíti, és a belépéskor az  átadott adó adatlap alapján feltöltésre került a dolgozó Bérügyi adatok/Adó adatlap/Hozott szekció, mindenképp hagyja bejelölt állapoton  ezt a sort, mert csak így kerülnek felgyűjtésre a „hozott”  adatok.

Abban az esetben, a munkavállalónak szja többlete keletkezik, és nyilatkozata szerint a teljes összeget visszakéri, a jövedelem kifizetésekben beállított bérfizetési típusnak megfelelően kerül felgyűjtésre a dolgozó állandó lakcíme, vagy a bankszámlaszáma. Természetesen az adatok szabadon módosíthatóak. A bevallás kelte, illetve helység mező kitöltése is automatikusan történik, ide szintén a dolgozó állandó lakcíméhez tartozó város neve kerül felgyűjtésre - mivel a dolgozó önadózó – , illetve a bevallás elkészítésének dátuma.

 A felgyűjtéseket a program a következőképpen biztosítja:

Súlyos fogyatékos kedvezmény:

A programban számfejtett hónapok vonatkozásában súlyos fogyatékos kedvezmény esetén annyiszor 5075 forint kerül felgyűjtésre a 1453-B lap 34. sorára, ahány hónapban az Adószámítási adatok és kedvezmények pontban felrögzítésre került a súlyos fogyatékos kedvezmény. Év közbeni belépő esetében a fentieken kívül a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába rögzített súlyos fogyatékos kedvezmény az intervallumként megadott időszak hónapjai és a súlyos fogyatékos kedvezmény havi összege (5075 forint) szorzata összegében kerül felgyűjtésre a 1453-B lap 43. sorára.

Családi adókedvezmény:

1453- A lap 19. sor b oszlop: A kitöltési útmutató leírásának megfelelően, ide a családi kedvezményre jogosultak által a törvény szerint együttesen érvényesíthető összeget kell feltüntetni. A Kulcs-Bér programból a felrögzített eltartottak adatai alapján kalkulált összeggel kerül feltöltésre ebbe a sorba.

1453-A lap 20. sor: Más jogosult személy jogszerűen érvényesített családi kedvezmény összegét kell feltüntetni. (Ez az adat a 22. sor helyes kalkulálásához szükséges.)

 1453-A lap 21. sor: A programban számfejtett hónapok vonatkozásában családi kedvezmény esetén az „Adószámítási adatok és kedvezmények” pontban havonként felrögzítésre került családi  járulék kedvezmény összegek összesítése kerül felgyűjtésre a 1453-A lap 21. sorára. Év közbeni belépő esetében a fentieken kívül a Dolgozó adatai/Bérügyi alapadatok/Adó adatlap hozott szekciójába rögzített  (15-sor) családi adóalap kedvezmény összege is felgyűjtésre kerül ebbe a sorba.

1453-A lap 22. sor: Ez a sor tartalmazza a jogosult személyek által együttesen érvényesíthető járulékkedvezmény összegét. (19.sor- (20.sor b+21.sor b))

1453-A lap 23. sor: Azt az összeget kell feltüntetni a 22. sorból, amelyet a bevallást benyújtó személy kíván érvényesíteni.

1453-A lap 24. sor: Ez a sor tartalmazza az összevont adóalapot csökkentő családi kedvezmény összegét.

1453-A lap 25. sor: Abban az esetben kerül feltöltésre, ha van még érvényesíthető családi kedvezménye a bevallást benyújtó személynek. A 1453-A lap 27. sorban csak akkor kerül eltüntetésre az év folyamán járulékkedvezmény érvényesítése szempontjából figyelembe vehető egészségbiztosítási- valamint nyugdíjjárulék összege, ha ez a sor kitöltött.

Kérjük, feltétlenül ellenőrizze a fenti sorokat, valamint a 1453-B lap 34. sorát, mivel a családi adókedvezmény sor adatát befolyásolhatja a kedvezmény megosztása, a kedvezményhez kapcsolódó jövedelemkorlát valamint az év közbeni belépést megelőző időszak tényleges jogosultsága, amelyek a felgyűjtött összeg módosításának szükségességét eredményezhetik!

Családi adóalap kedvezmény várandósság esetén: Abban az esetben, ha a munkavállaló eltartott szekciójában van olyan gyermek adat rögzítve, ahol a születés ideje nincs kitöltve, DE a születés várható idejében található adat, és 2014- ben érvényesített családi adóalap kedvezményt, akkor a 1453-as bevallásba kizárólag a magzat ténye, azaz a várandósság kerül átemelésre. A többi szükséges adatot a kiállított igazolás alapján kell elvégezni.

Családi adóalap kedvezmény várandósság esetén

Családi adóalap kedvezmény várandósság esetén

Egyszerűsített foglalkoztatottak szja bevallása

Jogszabályi háttér:

„A 2014. évtől megváltoztak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemre vonatkozó szabályok. Önnek csak abban az esetben kell bevallania az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmét, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjai száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének illetve a garantált bérminimum napibérként meghatározott összegének szorzatát (e szorzat a továbbiakban: mentesített keretösszeg). Ebben az esetben jövedelemként kizárólag a mentesített keretösszeget meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani a „d” oszlopban.

A mentesített keretösszeget tehát a következők szerint kell megállapítani:

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85%-a, garantált bérminimum esetén 87%-a jár.

A 483/2013. (XII.17.) Korm. rendelet alapján a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő esetén 2014. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 101.500,- forint.

Az előzőektől eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2014. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 118.000,- forint.

A mentesített keretösszeg megállapításánál alkalmazott napi összegek: 5430 Ft (garantált bér) és 4670 Ft (minimálbér)

A foglalkoztatás napjainak számát kell megszorozni az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegével (4670 Ft/nap), illetve középfokú iskolai végzettséggel ellátható munkakörben történő foglalkoztatás esetén a garantált bérminimum meghatározott napi összegével (5430 Ft/nap)

A számítást az alábbi példa szemlélteti:

Foglalkoztatás napjainak száma: 10 nap, ebből 5 napon középfokú végzettséggel látta el feladatait a munkavállaló.

Kapott jövedelem: 70 000 Ft

Mentesített keretösszeg minimálbér alapján: 5 nap x 4 670 Ft = 23 350 Ft

Mentesített keretösszeg garantált bér alapján: 5 nap x 5430 Ft = 27 150 Ft

Mentesített keretösszeg összesen: 23 350 Ft + 27 150 Ft = 50 500 Ft

Az adóbevallás 1. sorában szereplő összeg: 70 000 – 50 500Ft = 19 500 Ft

A mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet abban az esetben is szerepeltetni kell az adóbevallásban, ha Önnek más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme nem volt a 2014. adóévben.

A filmipari statisztaként végzett, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya alá tartozó alkalmi munkából származó bevételből nem kell jövedelmet megállapítani és bevallást benyújtani. Ez esetben a 3711 FEOR számmal azonosított filmipari statiszta alkalmi munkából származó napi nettó jövedelme nem haladhatja meg a 12 000 forintot.”

A fentiekre tekintettel a Kulcs-Bér programban lehetőséget biztosítunk, az egyszerűsített foglalkoztatottak 1453-as adatszolgáltatásának elkészítésére.

Alapértelmezettként, azok kerülnek felgyűjtésre, akik 2014. december 31-én aktív jogviszonnyal rendelkeznek, akár egyszerűsített foglalkoztatottként is. Ez alól kivételt képeznek a Filmipari statiszták, akiknek továbbra sem kell ezen jogviszonyukra tekintettel adóbevallást készíteniük. Amennyiben az év folyamán korábban foglalkoztatott munkavállalónak szeretné elkészíteni az éves adóbevallását, a „Csak 2014.12.31-én aktív jogviszonyban állók” beállítást szükséges módosítani a szűrések között.

A felgyűjtést követően, azon foglalkoztatottak neve, akiknek  adatszolgáltatásai sem az „A”, sem a „B” és a „C” lapja nem tartalmaz adatot, piros színnel kerül kiemelésre és automatikusan nem készül el a bevallásuk. Azonban, ha módosítjuk valamely lapon az adatokat,egy ismételt ellenőrzés lefutásának eredményeként kijelölésre kerülnek ,és elkészíti a program az adóbevallást.

A beolvasás menete az ÁNYK (AbevJava) keretprogramba

Az ÁNYK (AbevJava) programot megnyitva első lépésként a Szerviz/Csoportos importálás pontjában a „Hozzáad” gombra kell kattintani. Ekkor megjelenik a kiválasztott import file típusú állományok listája, amelyből a megfelelőt ki kell választani (CTRL+A billentyűkombinációval az összes fájl kijelölhető), majd aktiválni kell a Megnyitás funkciót. Ezt követően az Indítás gombra kattintva megtörténik a kiválasztott állomány importálása. Az állomány ezt követően az Adatok/Nyomtatvány megnyitása pontban szerkesztésre megnyitható.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/8551/verziotajekoztato-2014-december3-1903

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!