- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

GYED EXTRA – Munkavégzés gyed folyósítása mellett

Posted By On 2014. január 29. szerda @ 17:00 In Aktuális információk | Comments Disabled


Kire vonatkozik? A szülő 2014. január 1-jétől a gyermek 1 éves kora után, a gyermekgondozási díj folyósítása mellett (a gyes folyósítása mellett is) korlátlan időtartamban végezhet munkát. Ez a rendelkezés a 2014. 01.01-jét megelőzően született gyermekek szüleire is vonatkozik.

— Ha Ön még nem dolgozik, de gyermeke elmúlt már 1 éves, és 2014. 01.01-jét követően szeretne visszamenni, vagy elmenni dolgozni, akkor a munkába állását nem kell bejelenteni a gyed-et folyósító szervnek, csak a munkáltatót kell tájékoztatni, hogy a munkavégzés mellett a gyed-et igénybe kívánja venni. (A gyed folyósításában ez nem okoz változást.)

— Ha Ön munkavégzés miatt 2014. 01.01-jét megelőzően szüneteltette a gyed folyósítását, akkor a szüneteltetett gyermekgondozási díj továbbfolyósítását kérheti. Ebben az esetben a korábban megállapított gyed-et tovább fogják folyósítani a jogosultsági időből még hátralevő időtartamra, a korábban megállapított összegben.

Például, ha a 2012. 09.01-jén született gyermek szülője (aki egyébként a gyermek 2 éves koráig jogosult az ellátásra) 2013. 10. 01-jétől visszament dolgozni, és emiatt le kellett mondania a gyed-ről, úgy a szülő 2014. 01.01-jétől kérheti, hogy részére ismét, azaz továbbfolyósítsák a gyed-et. Ebben az esetben 2014. 01.01-jétől a jogosultsági időből még hátralevő időtartamra, azaz 2014. 09. 01-jéig kapni fogja a gyed-et. Ha azonban 2013.10.01-
jétől heti 30 órában vállalt munkát, és kérte a gyermek után a gyes-t, akkor 2014.01.01-jétől le kell mondania a gyes-ről, csak akkor tudják részére a gyed-et megállapítani. Munkát azonban már korlátlan időtartamban végezhet.

A fentieknek megfelelően a program két új foglalkozási viszonnyal bővült: Teljes munkaidős munkaviszony GYED mellett és  Részmunkaidős munkaviszony GYED mellett , melyek esetében a foglakozási viszonyra tekintettel a biztosítási jogviszony típusához is ez került.

gyedmellettimelo

Ahhoz, hogy ez a jogviszonyok alapadatainál kiválasztható legyen, mindenképpen töltsék vissza az alapértelmezéseket a Törzskarbantartások/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok opcióban:

kozostorzsek

A GYED melletti foglalkoztatásnak megfelelően bővítésre került a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Kedvezményes foglalkoztatás pont, így a jövőben nem feltétele a GYED megszűnésének dátuma kitöltése.

gyedszocho

A GYED melletti foglalkoztatás megkövetelte, hogy a dolgozó jelenlét naptára bővítésre kerüljön a több jelenlét típus ugyan arra a napra történő jelölésével. Ebből kifolyólag tehát új funkcióként érhető el a dolgozó jogviszonyán belül, a jelenlét adatok feltöltésére szolgáló naptár felület.

gyedmellettkeresokep

 

Abban az esetben tehát, ha a foglalkoztató kifizetőhelyi feladatokat is ellát, és a munkavállaló számára egyidejűleg több ellátást folyósít,  - vagy GYED mellett dolgozik, és táppénzen, baleseti táppénzen, gyáp-on van  a dolgozó -a jelenlét adatainál a „felső” , és az „alsó” jelenlétnaptárat is töltenie kell ahhoz, hogy a táppénz számfejtéseknél felajánlja a program a bejelölt ellátások elszámolásának lehetőségét. Az alsó rész az anyasági ellátások rögzítésére szolgál, ami azt jelenti, hogy amennyiben gyermekgondozási díjat (GYED-et), terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS-t) rögzít illetve számfejt, az ablak alján található jelenlétnaptárban is rögzíteni kell, mert a táppénz számfejtés így végezhető el.

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/6830/gyed-extra-munkavegzes-gyed-folyositasa-mellett

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!