- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

Hallgatói munkaszerződés

Posted By informatika On 2013. december 30. hétfő @ 15:08 In Aktuális információk | Comments Disabled

Hallgatói munkaszerződés

 

A hallgatói munkaszerződés alapján munkajogi jogviszony jön létre a hallgató és a partnerszervezet között.

A duális képzésben részt vevő hallgatót díjazás illeti meg egész évben, a duális képzés teljes időtartama alatt. Ez azt jelenti, hogy a legalább a minimálbér 65 %-ában megállapított munkabér egyaránt megilleti a hallgatót a duális képzőhelyen és a felsőoktatási intézményben eltöltött időszakra is. A jelenlegi, 167.400 Ft-os minimálbérrel kalkulálva ez az összeg 108.810 Ft, amelyet – eltérő megállapodás hiányában – a szakmai gyakorlóhely fizet.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú melléklet 4.12. pontja alapján a hallgatói munkaszerződés alapján kifizetett munkabér adómentes a havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó részéig, afölött adóköteles. Az adóköteles jövedelem nem önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalap része.

A hallgatói munkaszerződés alapján munkát végző hallgatók foglalkoztatása során rendkívüli munkaidő nem rendelhető el, a napi munkaidő nem haladhatja meg a 8 órát, munkaidőkeret alkalmazása esetén legfeljebb 1 heti munkaidőkeretet lehet elrendelni.

A hallgatók számára legalább 12 óra napi pihenőidőt kell biztosítani.

Próbaidő nem köthető ki, valamint a Mt. szerinti egyenlőtlen munkaidő-beosztás sem alkalmazható.

A hallgatói munkavégzés a felsőoktatási intézmény és a partnerszervezet által közösen összeállított Egyeztetett Duális Képzési Program alapján történik.

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 17. § (2) bekezdésének b) pontja értelmében a hallgatói munkaszerződés alapján a hallgatók nem válnak biztosítottá.

A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 5. § eb) pontja értelmében nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni az Nftv. szerinti hallgatói munkaszerződés alapján létrejött jogviszony után.

A Szkt. rendelkezései szerint a felsőoktatást tekintve kizárólag a duális képzésben lévő hallgatók esetén van lehetőség szakképzési hozzájárulási kedvezmény érvényesítésére.

Szakképzési munkaszerződéssel történő foglalkoztatáshoz szükséges beállítások a programban:

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Foglalkozási viszonyok pontban foglalkozási viszonyt biztosítunk „Hallgatói munkaviszony (szakmai gyakorlatos)” megnevezéssel:

Hallgmv1

A Törzskarbantartás/Közös törzsek/Jövedelmek pontban pedig a szakképzési munkaszerződéssel kapcsolatban két jövedelem jogcím került a gyári jogcímek közé:

-          Hallgatói munkadíj (adómentes, min.bér összegéig) és

-          Hallgatói munkadíj

megnevezéssel.

Ezek a következő nyomtatványokra kerültek beállításra:

Hallgatói munkadíj (adómentes, min.bér összegéig) - nem kellett paraméterezni

Hallgatói munkadíj - az adó adatlapon az 1. sorra, a 2108 bevalláson a 300. sor

A Negyedéves munkaügyi jelentésen az új foglalkozási viszony az „Egyéb állományba nem tartozó dolgozók” csoport Foglalkozási viszonyaihoz, a két új jövedelem jogcím pedig ugyanezen csoport Kereset fogalmába tartozó jövedelmeihez került beállításra.

T1041 -  A hallgatói munkaszerződés biztosítást nem keletkeztet, így azzal kapcsolatosan jelentési kötelezettség nem terheli a foglalkoztatót.

Hallgatói munkaviszony jogviszonyos adatainak rögzítése – Hallgatói munkaviszony esetében a Dolgozó adatai/Jogviszony/Alapadatok pontban a Foglalkozási viszonyt, a FEOR-t és a munkarendet rögzíteni kell:

Hallgmv2

Dolgozó adatai/Jogviszony/Munkaügyi adatok/Szabadság és pihenőidő nyilvántartás

A hallgatót  szabadság illeti meg.  A hallgatót a szabadság tartamára távolléti díj illeti meg. A távolléti díjat az esedékessége időpontjában érvényes munkabér figyelembevételével kell megállapítani.

A munkáltató a hallgató számára a betegség miatti keresőképtelenség tartamára – a munkajogi és társadalombiztosítási szabályok értelmében – naptári évenként betegszabadságot ad ki. 

A szabadság és a betegszabadság nyilvántartását, jelölhetőségét és elszámolását a számfejtés során jelen verziónkban biztosítjuk. Betegszabadság esetén a jogviszonyos jelenlét pontban a Betegszabadság jelenlétet kell kiválasztani.

Hallgmv3

Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások

A Dolgozó adatai/Jogviszony/Bérügyi adatok/Jövedelmek, juttatások pontban a „Tanulószerz./Hallgatói v. szakképzési munkaszerz.” rész Meghatározott díj mezőjébe kell berögzíteni a hallgatói munkaszerződésben meghatározott havi munkadíj összegét.

Az Egyéb jövedelmek szekcióban rögzíteni kell a hallgatói munkaszerződés aktuális havi munkadíját. Amennyiben ez nem haladja meg a tárgyhónap első napján érvényes minimálbért, akkor az összeget a Hallgatói munkadíj (adómentes, min.bér összegéig) jövedelem jogcímen kell rögzíteni, amennyiben pedig a díjazás meghaladja a tárgyhónap első napján érvényes minimálbért, akkor a minimálbér összegét a Hallgatói munkadíj (adómentes, min.bér összegéig) a minimálbért meghaladó részt pedig a S Hallgatói munkadíj jövedelem jogcímen kell rögzíteni.

Hallgmv4

A számfejtés hasonlóan működik, mint a hallgatói munkaviszony esetében.

A „Hallgatói munkaviszony (szakmai gyakorlatos)” foglalkozási viszonyban, a Hallgatói munkadíj (adómentes, min.bér összegéig), valamint a Hallgatói munkadíj  jövedelem jogcímek beállításai alapján kerülnek meghatározásra a levonások.

A távolléti díj a szerződésben meghatározott díj alapján kerül kiszámításra.

A jelenlét adatokból automatikusan elszámolt távolléti díjak adómentes jogcímen jönnek létre a minimálbérig, felette pedig adóköteles jogcímen.

Hallgmv5

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/6631/hallgatoi-munkaszerzodessel-foglalkoztatott-munkavallalo-2014-ben

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!