- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

Adatmentés, visszatöltés és automatikus adatmentés

Posted By Kádár György On 2021. június 1. kedd @ 11:59 In Adatmentés | Comments Disabled

A program használata során nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként készüljön mentés a program adatállományáról. A mentés készítését el tudjuk indítani kézzel, illetve időzítve is beállítható automatikus mentés készítés.
A bérprogram állományáról éves szinten lehet mentést készíteni, illetve van arra lehetőség, hogy csak bizonyos cégek adatait mentsük el.
Az adatmentővel készült mentések betölthetőek egy kiválasztott SQL instance-ba.

csapo1  Videó a mentés készítéséről

A mentés visszatöltése mindig felülírja az adatbázisban a Kulcs-Bér program által az adott évben aktuálisan tárolt céges adatokat és a közös adatbázisokat függetlenül attól, hogy mely cég(ek) adatait töltjük vissza!

A segédprogramot Windows 8 vagy magasabb verziójú operációs rendszer esetén a Windows ikonra kattintva, majd az alkalmazás nevének beírásával találjuk meg, vagy az alkalmazások listájából tudjuk kiválasztani.

Kép1

 

Windows 8-nál régebbi operációs rendszerek esetén a Start menü/Minden program/Kulcs-Soft/Karbantartás menüben találjuk.

Az Adatmentő segédprogrammal adatmentés csak azon a gépen készülhet, ahol az adatbázis fizikailag található.
Az Adatmentő és visszatöltő segédprogram futtatása előtt be kell zárni a bérprogramot.

Adatmentés
Mentésállomány visszatöltése
Mentésállomány feltöltése
Kapcsolatfelvétel
Automatikus adatmentés

Adatmentés

Kép2

 

Az adatmentés készítés funkció segítségével tudunk mentésállományt készíteni a bérprogram állományáról. A rendszeres mentés elsődleges fontosságú a bérprogram esetén, mert adataink biztonságát ennek segítségével tudjuk a leginkább biztosítani. A mentést célszerű külső tároló eszközön is eltárolni, így bármi probléma adódik a számítógéppel, egy másik gépre telepítve a programot, a mentés visszatöltésével folytatható a munka.

Az Adatmentés készítésének indítása gomb megnyomásával megkapjuk a gépre telepített Kulcs-Soft által fejlesztett programok listáját, melyek adatairól mentést tudunk készíteni.

Itt kell kiválasztani, melyik program állományról szeretnénk a mentést elkészíteni:

Kép4

A bérprogram kiválasztása és a Tovább gombra történő kattintás után ki kell választani az SQL instance-t, ahol a menteni kívánt adatállomány található:

Kép5

A Tovább gombra kattintva az évet kell kiválasztanunk.

Kép7

A „Mentésben szereplő cégek kiválasztása” jelölő négyzet jelölése esetén ki tudunk választani egyet vagy többet az általunk kezelt cégek közül. Az opció jelölése után figyelmeztető üzenet jelenik meg:

Kép2

Ennek az opciónak a használata akkor indokolt, ha a mentés vizsgálat céljából készül, de nem célszerű a teljes állomány beküldése a Kulcs-Soft Nyrt. részére.
Amennyiben a cél biztonsági mentés készítése, akkor teljes mentést kell készíteni az állományról, vagy az adott évről. Ebben az esetben a betöltés előtt nem törlődik minden adatbázis, csak a mentésben szereplő évek közös és céges állománya íródik felül.

Mindkét esetben a Tovább gombra történő kattintás után ki kell választanunk a mappát, ahol tárolni szeretnénk a mentést.

Kép34

Ezt követően a megjegyzés mezőben meg tudunk adni kiegészítő információt, amelyet a könnyebb beazonosíthatóság érdekében meg tudunk jeleníteni az elkészült mentésállomány fájl nevében:

Kép10

 

Ezt követően már csak a Mentés gombra kell kattintani.

2021-06-01_11h40_57

Kép12

Amennyiben nem kívánjuk feltölteni a mentést a Kulcs-Soft Ügyfélszolgálat szerverére, nyomjuk meg a Befejezés gombot.

 

Mentésállomány visszatöltése

Kép13

A Mentésállomány visszatöltése gombot megnyomva ki kell tallóznunk azt a mentésállományt, amit szeretnénk visszatölteni a programba.

Kép14

Ezt követően meg kell adnunk, hogy melyik évbe szeretnénk visszatölteni a mentést. Ennek akkor van jelentősége, ha a mentés több év adatát tartalmazza, de mi csak választott évbe, vagy évekbe szeretnénk elvégezni a visszatöltést.

Kép15

A „Mentésben szereplő cégek kiválasztása” opció jelölésével készült mentés betöltése előtt figyelmeztetést küld a program:

Kép3

Ebben az esetben is csak az éve(ke)t kell kiválasztani.

Kép16

FIGYELEM! A Mentésben szereplő cégek kiválasztása jelölő négyzet jelölésével készült mentés visszatöltése esetén, a visszatöltés előtt, minden Kulcs-Bér adatbázis törlődik a kiválasztott instance-on!

A Tovább gomb megnyomása után ki kell választani azt az SQL instance-t, ahova az állományt be kívánjuk tölteni:

Kép17

A Tovább gomb megnyomása után megtekinthetjük, hogy mely év állományai fognak visszatöltésre kerülni.

2022-08-30_14h29_23

A Visszatöltés gombra kattintva indul a visszatöltés.

Amennyiben a kiválasztott instance-t tartalmazó SQL szerver nincs elindítva, akkor az Adatmentő jelszót kér:

Kép18

Ebben az esetben el kel indítani a megfelelő SQL szervert.

Amennyiben nem jelenik meg a jelszót kérő panel, a Tovább gomb megnyomása után megtekinthetjük, hogy mely program, mely évének állományai fognak visszatöltésre kerülni.

Kép20

Ezután a Visszatöltés gomb megnyomásával a program elindítja a mentés visszatöltését.

 

Mentésállomány feltöltése

Amennyiben fel kívánjuk tölteni a mentést a Kulcs-Soft Ügyfélszolgálat szerverére, a mentésfájl elkészülése után nyomjuk meg a Feltöltés gombot.

Kép21

 

Ahhoz, hogy a Kulcs-Soft Nyrt. munkatársai betekinthessenek a szóban forgó állományba, a felhasználónak írásban hozzá kell járulni. Ennek érdekében a Feltöltés gomb megnyomása után egy hozzájáruló nyilatkozat jelenik meg, melyet kitöltve lehet az adatokat feltölteni.

Kép22

Ezután meg kell nyomni a Feltölt gombot.

A sikeres feltöltést a program visszaigazolja.

Kép23

Kapcsolatfelvétel

A mentésfájlokat vagy akár teljes könyvtárak tartalmát is fel lehet tölteni a Kulcs-Soft ügyfélszolgálatának szerverére a Kapcsolatfelvétel funkcióval.

Kép24

Adott könyvtárban tárolt fájlok feltöltéséhez először meg kel nyomni a Könyvtár hozzáadása gombot, majd kiválasztani a könyvtárat.

Kép25

Ahhoz, hogy a Kulcs-Soft Nyrt. munkatársai betekinthessenek a szóban forgó állományba, írásban hozzá kell járulni. Ennek érdekében a Feltölt gomb megnyomása után egy hozzájáruló nyilatkozat jelenik meg, melyet kitöltve lehet az adatokat feltölteni.

Kép26

Ezután meg kell nyomni a Feltölt gombot.

A sikeres feltöltést a program visszaigazolja.

 

Kép27

Fájlok feltöltéséhez először meg kel nyomni a Fájl hozzáadása gombot, majd kiválasztani a feltölteni kívánt fájlokat. Ezután ugyanúgy, ahogy a könyvtárak esetében, el lehet végezni a feltöltést.

Automatikus adatmentés

A Kulcs-Bér programban lehetőség van automatikus mentés beállítására. A Beállítások/Kezelés/Automatikus adatmentő menüpont csak Kulcs-Bér Rendszergazda felhasználó számára érhető el, a beállításokat pedig csak Windows rendszergazdai jogosultsággal (Futtatás rendszergazdagént) lehet módosítani:

Kép33

Kiválasztható, hogy mely évekről kívánjuk az automatikus mentést elkészíttetni, valamint az, hogy milyen mappába kerüljön az elkészített mentésfájl. Beállítható, hogy milyen gyakorisággal készüljön automatikus mentés, valamint az, hogy a kiválasztott gyakoriságnak megfelelően milyen napon/napokon és hány órakor készüljön el a mentésfájl.

A bejelölt évek mellett minden sorban meg kell adni a Kulcs-Bér rendszergazdai jelszót. A jelszó alapértelmezetten „Kulcs12345″.

A Számítógép Windows felhasználójának adatai szekcióban a számítógép Windows felhasználójának felhasználónevét és a hozzá tartozó jelszót kell megadni. Az automatikus mentés csak akkor fut le, ha a felhasználó Windows rendszergazda jogosultsággal rendelkezik az adott gépen.

A beállítások mentése után nincs több teendő, a mentés a megadott gyakorisággal automatikusan megtörténik.

Az Ütemezés törlése gomb segítségével a beállított értékek törlésére van lehetőség.

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/20047/adatmento-es-visszatolto-segedprogram

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!