- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

Dolgozók felvitele

Posted By On 2010. február 22. hétfő @ 13:21 In Beléptetés,Dolgozók listája,Kompakt verzió funkciói,Plusz/Prémium verzió funkciói | Comments Disabled

A dolgozók felrögzítésére a Dolgozók listája/Névsoros lista/Dolgozó/Új dolgozó menüpontban van lehetőség.

A Személyi alapadatoknál lehet megadni a dolgozó személyes adatait (például: neve, adóazonosítója, családi állapota, stb…), elérhetőségeit, magánnyugdíjpénztári tagságát, banki adatai, illetve amennyiben nyugdíjas a munkavállaló, abban az esetben a nyugdíj adatait.

A Munkaügyi alapadatoknál van lehetőség felrögzíteni az előző munkahelyeket, az előző munkahelyi jövedelmeket és távolléteket. Előző évi jövedelmekre a táppénz számfejtéshez és a kilépő nyomtatványok közül a jövedelem igazoláshoz szükséges. Továbbá itt lehet felvinni az eltartottak adatait, iskolai végezettséget, illetve további szaképzettségeket.

Bérügyi alapadatok/Adószámítási adatok pontban fel lehet rögzíteni az előző havi rendszeres jövedelmet. Évközbeni belépő esetén, a belépés hónapjában kifizetett nem rendszeres jövedelem SZJA alapjának számításakor fogja ezt figyelembe venni a program. Járulék adatoknál “Más cégtől” oszlopba NEM az előző munkahelyen megfizetett járulékokat kell felvinni, hanem ha más cégnél azonos időben van munkaviszonya a dolgozónak, akkor az ott kapott igazolás alapján lehet az onnan származó  járulékokat felrögzíteni. “Más program”-ból hozott adatoknak akkor van jelentősége, ha év közben váltanak programot. Ebben az esetben a régi programban számfejtett jövedelmek utáni járulékokat lehet itt felvinni és nem kell az új programban leszámfejteni. Az Indulónapnál a járulékfizetési időszak kezdő napját kell beírni. Nyugdíjjárulék esetén a program összevontan figyeli a járulékfizetési felső határ elérését (”Más program” oszlopban lévő adatot és a számfejtett adatot). 
Adó adatlap – összesítésnél a hozott adatokhoz fel kell rögzíteni az előző munkahelyről hozott adó adatlap adatait, például az adóelőleg alapja, levont adóelőleg és esetlegesen igénybevett adójóváírás…stb. Felrögzítés esetén, adóelőleg számításnál a program figyelembe veszi az itt rögzített adatokat és a számfejtett jövedelmeket, amennyiben göngyölített SZJA számítási módot választottak.

Jogviszonyok pontban az Új jogviszony gombra kattintva be tudjuk írni a dolgozóhoz rögzíteni kívánt jogviszony megnevezését . A program alapból az Új jogviszonyt ajánlja fel, de ezt át lehet nevezni.
Jogviszony alapadatai/Alapadatok: itt kell a munkaviszony kezdetét rögzíteni. Határozott munkaszerződés esetén be lehet írni a határozott idő végét is. Foglalkozási viszonyt (Teljes munkaidős munkaviszonyt) és munkarendet (8 órás) kötelezően ki kell tölteni. A program eltárolja a rögzítési időpontot a foglalkozási viszonyhoz, munkarendhez, valamint a telephelyhez, FEOR számhoz…stb. Ha módosul a foglalkozási viszony vagy munkarend akkor a Korábbi adatok megtekintését kell választani és új felvitelként lehet megadni az új adatot és annak érvényességi kezdő dátumát.
Távolléti díj és EKHO: a Távolléti díj / Túlórák, Műszak, Egyéb: itt lehet beállítani többműszakos munkarend esetén a távolléti díj eltérítését. EKHO: EKHO-s munkavállalónál a jogosultsági hónapokat mindig be kell jelölni. Az EKHO+minimálbér hónapjait akkor kell bejelölni, ha a dolgozónak ez a főállású munkaviszonya.

Munkaügyi adatok / Szabadság nyilvántartás: itt lehet kiszámoltatni – a Szabadság számítása gombbal -  a dolgozónak járó szabadságot, illetve rögzíteni az esetlegesen járó egyéb szabadságok mértékét (tanulmányi szabadság… stb.). A Kiadott szabadságok listájában láthatjuk a programban már kiadott szabadság napokat. A szabadság kiszámításához szükséges az alapadatok mentése.

Bérügyi adatok/Adószámítási adatok és kedvezmények: itt kell rögzíteni az év közben igénybe vehető kedvezményeket (pld. családi kedvezmény). Itt lehet jelölni, hogy a dolgozó kíván-e adójóváírást igénybe venni vagy sem, valamint a minimum járulékalapra történő kiegészítést is itt lehet beállítani. 
Jövedelmek juttatások: itt kell a dolgozó bérét rögzíteni havibér, órabér stb. A bér összegének módosulása esetén az összeg mellett lévő Korábbi adatok megtekintésére kattintva van lehetőség a bér módosítására. Az egyéb jövedelmeknél, a + gombbal,  tudjuk felvinni a dolgozó egyéb jövedelmeit. Itt jelölni kell, ha a jövedelmet hóközi számfejtéssel kívánják számfejteni, alapesetben a felvitt jövedelem hóvégi számfejtéssel lesz elszámolva.
Jövedelem kifizetések: itt kell beállítani hogy a dolgozó a bérét átutalással, készpénzben, vagy vegyesen kapja meg. Átutalás esetén a felvitt bankszámlaszám(ok) közül ki kell választani a cél bankszámlaszámot.
Levonások: a levonások összegben vagy %-os mértékben is megadhatóak, ill. egy gombnyomással lehetőség van a törvényi sorrend érvényesítésére. A törvényi sorrendet a Törzskarbantartások / Közös törzsek / Levonási jogcím menüpontban lehet beállítani.
Adóterhet nem viselő egyéb járandóságok közé kell felvinni a dolgozó GYES, GYED, nyugdíj… stb. járandóságának összegét. A program ezen jövedelmeket figyelembe veszi az adóelőleg számításánál, illetve az adójóváírási jogosultság megállapításánál. Ezen lépések után feltétlenül menteni kell a felvitt adatokat! Kattintson a Mentés gombra.

Jelenlét adatok: a jelenlét adatok kitöltése elengedhetetlen a számfejtés elvégzéséhez. A Feltöltés gombra kattintva a jelenlét adatok automatikusan feltöltésre kerülnek az alapértelmezett, munkarend szerinti, beállításokkal. Ha szabadságot vett igénybe a dolgozó, itt kell jelölni. Ezen lépések után feltétlenül menteni kell a felvitt adatokat! Kattintson a Mentés gombra.

A dolgozó rögzítésével elkészültünk!

A számfejtések menüpontban el tudjuk végezni a dolgozó számfejtését. Kompakt és Plusz verzióban elérhető a csoportos számfejtés funkció, melyet az Elszámolás/Hóvégi csoportos számfejtés menüpontban tud elvégezni.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/1168/dolgozok-felvitele

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!