- Kulcs-Bér Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program -

Kulcs-Bér Verziótájékoztató – 2018. március (v2315)

Posted By Pataki Eszter On 2018. március 28. szerda @ 15:14 In Aktuális információk,Verziótájékoztatók,Verziótájékoztatók 2018 | Comments Disabled

Megjelenési dátum: 2018. március 28.

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

Újdonságok, fejlesztések

Alkalmi munkavállalók létszámkorlát figyelése
Magánszemélyhez nem köthető juttatások analitikája a Kompakt programban
Családi adóalap kedvezmény maximálisan igénybe vehető összegének automatikus számítása
Új regisztrációs lap a foglalkoztatói igazolás elektronikus benyújtásához
A program optimalizálása 4K monitorokhoz
Új egyszerűsített CSED és GYED határozat
A bérprogram grafikai megújítása
Kedvencek menü kialakítása
Név és családi állapot rögzítési módjának módosítása



Alkalmi munkavállalók napi létszámkorlát figyelése
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A program jelen verziójában megoldásra került az alkalmi munkavállalók foglalkoztatási és napi létszámkorlátjának figyelése.

Az eddig is beállítható volt, hogy a program indulásakor figyelmeztetés érkezzen, ha valamelyik alkalmi munkavállaló foglalkoztatásban töltött napjainak száma eléri az általunk a Beállítások menüben megadott határértéket:

Alkalmi munkavállalók foglalkoztatási korlátja_programindulás

Valamint az is megoldott volt, hogy a jogviszony alapadatok mentésekor szintén figyelmeztessen, ha a foglalkoztatásban töltött napok száma meghaladja az összefüggő 5 napot, a havi 15 napot vagy az éves 90 napot.

A frissítés letöltését követően azonban további figyelmeztetések aktiválhatók. Ezek beállítási lehetőségét a Beállítások/Kezelés/Felhasználói/Általános menüpontban találjuk:

Alkalmi munkavállalók foglalkoztatási korlátja_új beállítások

Az alkalmi munkavállalók foglalkoztatási időkorlátjának ellenőrzése a jogviszony alapadatok kitöltése során opció jelöltsége esetén a program már a jogviszony alapadatainak (jogviszony kezdete, vége, foglalkozási viszony) megadása során figyelmeztet, ha a megadott adatok alapján a foglalkoztatás meghaladja az összefüggő 5 napot, a havi 15 napot vagy az éves 90 napot.

A figyelés kiterjed arra is, ha a dolgozóhoz kapcsolódóan kerülne rögzítésre átfedő időszak.

További plusz funkcióként elérhető, hogy a 2010. évi LXXV. tv. 1. § (2) alapján meghatározott napi létszámkorlát betartására is figyelmeztessen a program.

A törvény az alábbi korlátozásokat írja elő:

A munkáltatónak a tárgyév 1. illetve 7. hónapját megelőző hat havi átlagos statisztikai létszáma alapján (ha a munkáltató ennél rövidebb ideje működik, akkor a működésének egész hónapjai alapján), ha ez a létszám

0 (nem foglalkoztat főállású személyt), akkor 1 fő alkalmi munkavállaló foglalkoztatható egy napon

1-5 főig max. 2 alkalmi munkavállaló foglalkoztatható egy napon

6-20 főig, max. 4 alkalmi munkavállaló foglalkoztatható egy napon

20-nál több fő esetén az alkalmi munkavállalók létszáma egy napon nem haladhatja meg a 20%-ot

Amennyiben az opciót aktiváljuk a programban, megjelenik két figyelmeztető üzenet, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a funkció működése érdekében meg kell adni az átlagos állományi létszámot:

Alkalmi munkavállalók foglalkoztatási korlátja_napi létszám figyeléshez létszám

Erre a beállításra a Beállítások/Számfejtés beállításai/Egyéb adatok menüpontban van lehetőség:

Alkalmi munkavállalók foglalkoztatási korlátja_létszámadaok megadása

Az előző év második félév mezőjébe évnyitással fogjuk feltölteni az adatokat automatikusan. Most a funkció használatba vételével, az első alkalommal ezt az adatot manuálisan kell megadni.

A tárgyév első félév mezőjébe ki tudjuk számoltatni a programmal a létszám adatot a Számítás gombra kattintva.

A program ehhez a számításhoz a létszám számítás funkciót veszi alapul, ami a program Adatszolgáltatások/Létszám számítás/Éves létszám menüpontjából indítható. A lekérdezés ezen funkció alapján történik, természetesen a január-június intervallum figyelembevételével.

A Számítás gombra kattintva ez a felület is nyílik meg:

Alkalmi munkavállalók foglalkoztatási korlátja_átlagos állományi létszám

Amennyiben egyedi séma alapján számoltatjuk a létszámot, lehetőségünk van itt kiválasztani a szükséges sémát. A program az ennek alapján kalkulált átlagos állományi létszámot fogja figyelembe venni az alkalmi munkavállalók napi létszámkorlátjának meghatározásakor.

A létszámszámítás futtatásával a program fel is tölti az adatmezőt. Az adat egyébként manuálisan bármikor módosítható.

A Beállítások/Számfejtés beállításai/Egyéb adatok felületen is lehetőségünk van egyedi létszám számítási sémát választani. Ha itt egyedi sémát állítunk be, akkor az évnyitás során is ez alapján számolja majd a program az első félévben figyelembe vehető létszámadatot.

Amennyiben nem rendelkezünk egyedi sémával vagy nincs beállítva egyedi séma, a program az alapértelmezett séma alapján számolja a létszámot.

Itt is fontos megjegyezni, hogy amennyiben egyedi foglalkozási viszonnyal rendelkeznek, azt hozzá kell paraméterezni a létszám számításhoz.

A létszám meghatározásánál nem alkalmazunk kerekítést, az egész főket vesszük figyelembe.

Amennyiben a figyelés opció aktív, de nincs megadva a figyeléshez szükséges létszámadat, a program figyelmeztetést küld:

Alkalmi munkavállalók foglalkoztatási korlátja_figyelmeztetés hiányzó létszámadatra

Ezen beállítások mellet a program figyelmeztető üzeneteket küldhet a alkalmi munkavállalói jogviszonyok rögzítése során.

A vizsgálat napi bontásban történik, így értelem szerűen a figyelmeztetés és napra pontosan tájékoztat a létszám átlépésről:

Alkalmi munkavállalók foglalkoztatási korlátja_figyelmeztetés létszám átlépésre

A funkció működik a jogviszony másolásakor és bér excelimportból történő feltöltés esetén is.

Bér excelimporternél is érkezik figyelmeztetés az adatok beolvasásának megkezdésekor, ha nincs megadva a figyelembe vehető létszám adat. A foglalkoztatással kapcsolatos egyéb figyelmeztetések a hibalistában kerülnek megjelenítésre.


Magánszemélyhez nem köthető juttatások analitikája a Kompakt programban
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltésével immár a Kompakt programverzióban is elérhető a magánszemélyhez nem köthető juttatások analitikája.

Ezzel a megoldással a Kompakt verzióval rendelkezők is tételesen nyilván tudják tartani a magányszemélyhez nem köthető juttatásokat, meg tudják oldani a juttatások utalását, főkönyvi feladását és listázását.

A Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek menüben új menüpontként érhető el a magánszemélyhez nem köthető juttatások felrögzítésének lehetősége:

Magánszemélyhez nem köthető_közös törzs

Itt az Új felvitel gombra kattintva tudunk létrehozni új törzselemet:

Magánszemélyhez nem köthető_új törzsadat

A sorszámot az első alkalommal meg kell adni, a következő felvételnél a program már automatikusan kiosztja a sorszámot.

Meg kell adni a juttatás megnevezését és a megfelelő járulék mellé meg kell adni a fizetendő járulék mértékét.

Amennyiben olyan jogcímet szeretnénk ily módon elszámolni, amelynek alapját fel kell szorozni 1,18-cal, akkor pipáljuk be a Béren kívüli/Egyéb meghatározott juttatás opciót. Ebben az esetben ha az analitikában megadjuk a juttatás összegét, azt a program automatikusan felszorozza 1,18-cal és ennek alapján számolja aki a juttatást terhelő SZJA és EHO összegét.

Ezt követően a 08-as bevallás összeállító felületén be tudjuk paraméterezni a 01-es lap megfelelő soraira a megjeleníteni kívánt juttatást. Ehhez az Analitika paraméterezése sorra kell kattintani:

Magánszemélyhez nem köthető_analitika paraméterezése

A megjelenő táblázatban a szokott módon a bal oldalon rá kell kattintani arra a sorra, amelyen a juttatás adó vagy EHO vonzatát szerepeltetni szeretnénk, a jobb oldalon pedig hozzá kell pipálni a juttatás adó vagy EHO vonzatát. A beállításokat el tudjuk menteni, így ezt a beállítást elegendő egyszer elvégezni.

A felületről kilépve az Analitika gombra kell kattintani. A megjelenő felületen meg tudjuk adni az elszámolni kívánt magánszemélyhez nem köthető juttatás összegét:

Magánszemélyhez nem köthető_analitika

A Juttatás jogcíme ablakban + jellel tudunk új sort beszúrni, ahol legördülő menüből tudjuk kiválasztani a juttatást.

Az Analitika alap mezőbe írjuk be a juttatás összegét. Amennyiben ezt fel kel szorozni 1,18-cal és ezt a juttatás törzsadatainál jelöltük, akkor a Számolt alap ennek megfelelően automatikusan kalkulálásra kerül. Az Analitika érték oszlopban a juttatást terhelő SZJA és EHO összege jelenik meg, melyet az alsó táblázatban részletezve is megtekinthetünk.

Az Analitika ablak okézását követően a juttatást terhelő járulékok összege felgyűjtésre kerül a 0801-es lap megfelelő soraira:

Magánszemélyhez nem köthető_08

Az analitikával beemelt adatokat a Mentés gombra kattintva el tudjuk menteni.

Amennyiben a 08-as a mentést követően ismételten összegyűjtésre kerül, a mentett adatok kerülnek visszatöltésre. Ha ezen adatokban szeretnénk módosítani, akkor azt az Analitika gombra kattintva tehetjük meg.

Ennek a rögzítési módnak köszönhetően a juttatások járulékai kilistázhatók az általános bérösszesítőn, az Analitikus bérösszesítőn és az Összevont bérkartonon is.

A megjelenítés érdekében ezen listák szűrőablakán be kel pipálni a magánszemélyhez nem köthető (nem számfejtett) kötelezettségek megjelenítése opciót:

Magánszemélyhez nem köthető_bérösszesítő

További előny, hogy így a juttatások járulékainak főkönyvi feladása is megoldott.

A Beállítások/Főkönyvi feladás menüpont ugyanis kiegészül egy új szabálycsoporttal, ahol lehetőségünk van ezeknek a járulékoknak a kontírozására, ezáltal feladására:

Magánszemélyhez nem köthető_kontírozás

Végül a juttatásokat terhelő adó és járulék összegét a közteher utalással fel tudjuk gyűjteni, így utalási listán vagy utalási file-ban is tudjuk szerepeltetni:

Magánszemélyhez nem köthető_közteher utalás


Családi adóalap kedvezmény maximálisan igénybe vehető összegének automatikus számítása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A program legfrissebb verziójában szeretnénk Önöknek segítséget nyújtani a családi adóalap kedvezmény felrögzítése során, a maximálisan igénybe vehető összeg automatikus számításával.

Amennyiben a dolgozó adatlapján felrögzítésre kerültek a gyermek adtai és az adóalap kedvezmény igénybevételéhez szükséges beállítások, akkor a program ezek alapján meghatározza a dolgozót maximálisan megillető kedvezmény összegét.

Az Adószámítási adatok és kedvezmények menüpontban továbbra is fel kell rögzíteni az adóalap kedvezmény igénybevételét.

Az összeg oszlopba kattintva azonban megjelenik egy Számítás gomb, amely megnyomásával az adóalap kedvezmény összege kiszámításra kerül:

Családi adóalap kedvezmény összegének automatikus számítása

A számítás során figyelembevételre kerül, hogy az eltartott alapján jogosult-e a kedvezmény igénybevételére az igénylő, vagy az eltartott csak beszámítónak minősül, de az is, ha az eltartott felváltva gondozott.

Amennyiben a kedvezményt közösen kívánják érvényesíteni, a számított összeg szabadon módosítható. Ebben az esetben ne felejtsék el a közös érvényesítés pipasorában megadni, mely hónapok tekintetében áll fent a közös érvényesítés.

A családi kedvezmény esetén kialakított működés az első házasok kedvezményét nem érinti.


Új regisztrációs lap a foglalkoztatói igazolás elektronikus benyújtásához
Kulcs-Bér Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltésével elérhetővé válik a Magyar Kincstár által kiadott új formátumú regisztrációs lap.

A korábbi regisztrációs lapon nem csak a pénzellátások igényléséhez szükséges foglalkoztatói igazolás elektronikus beküldéshez szükséges regisztráció volt elérhető, hanem egyéb (pl. EU kártya igénylése) ügyek intézéséhez is be lehetett jelentkezni.

Azáltal, hogy a Kincstár hatáskörébe kerültek a pénzellátások, ezek az ügyek is szétváltak, így már külön regisztráció szükséges a pénzellátások elektronikus benyújtásához és az egyéb ügyek intézéséhez.

A bérprogram legfrissebb verziójában így mindkét regisztrációs lap elérhető.

A nyomtatvány továbbra is a Nyomtatványok/Bérügyi/Regisztrációs lap MÁK felé menüpontból érhető el.

Ha a pénzellátások elektronikus benyújtásához szeretnénk regisztrálni, akkor ennek megfelelően az Egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és baleseti táppénz elektronikus ügyintézése opció mellé kell tenni a jelölést.

Regisztrációs lap

Amennyiben az ügyintéző meghatalmazás útján jár el, be kell jelölni a Meghatalmazás útján jár el opciót.

Amennyiben egyéb ügyek elektronikus ügyintézéséhez szeretnénk regisztrálni, akkor az Elektronikus ügyintézés mellé kell tenni a jelölést.

Regisztrációs lap_elektronikus ügyintézéshez

Ebben az esetben új felület jelenik meg, ahol ki tudjuk választani, milyen ügyek intézését szeretnénk elektronikus formában bonyolítani.

Mindkét esetben működik a más cégbe/cégből történő átvétel opció.


A program optimalizálása 4K monitorokhoz
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A program legfrissebb verziójában megoldott a 4K-s felbontású monitoron való megjelenítés is.

Így a bérprogram használata már ezen felbontás esetén is zavartalan.


Új egyszerűsített CSED és GYED határozat
Kulcs-Bér Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A Magyar Államkincstár új formátumú egyszerűsített határozatot bocsátott ki a CSED és a GYED ellátás megállapításához.

Ennek megfelelően programunk legújabb verziójában már ezek az új formátumú határozatok érhetők el.

A határozatokat a Nyomtatványok/MÁK felé menüpontból kérhetik le.


A bérprogram grafikai megújítása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

Az új verzióval megújult külsőt kapott a bérprogram.

Ez jelenti egyrészt az ikonok cseréjét, másrészt a témaválasztás lehetőségével a személyre szabhatóságot is.

A Beállítások/Kezelés/Felhasználói/Színek és háttérkép menüpontban találják a téma beállítását:

Témaválasztás

Legördülő menüből tudják kiválasztani a kívánt témát, aminek megjelenési módját a mentés gombbal tudják megnézni.

A beállítás felhasználó függő, így mindenki kedvére kiválaszthatja kedvenc témáját.

Témák

Bízunk benne, hogy a modernebb megjelenés elnyeri tetszésüket!


Kedvencek menü kialakítása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltésével új menüpont kerül kialakításra a felső menüsorban, ez a Kedvencek menü.

A menüpont célja, hogy az Önök által leggyakrabban használt funkciókat egy menüben összesítsük, így biztosítva a kényelmes és gyors elérést.

A kedvencek menü beállításai a Beállítások/Kezelés/Felhasználói menüpontban találhatók.

Itt igény szerint ki is kapcsolható a menüpont megjelenítése. Ha nem tartunk igényt a menüpontra, akkor a Kedvencek használata mellől ki kell vennünk a pipát.

Ha szeretnénk használni a menüpontot, akkor az itt található funkciólistából ki tudjuk választani azokat, amelyek elérését szeretnénk megkönnyíteni:

Kedvencek menü

A menüpont tartalmaz egy alapértelmezett paraméterezést, de ez tetszés szerint módosítható.

A program kezdőfelületén a menüpont megnyitásával az általunk kiválasztott funkciók listája érhető el:

Kedvencek menü_főképernyő


Név és családi állapot rögzítési módjának módosítása
Kulcs-Bér Light, Kompakt, Prémium, Európa verzióban elérhető funkció

A frissítés letöltését követően változást tapasztalhatnak a dolgozói adatrögzítés során.

Amennyiben módosítják a dolgozó nevét vagy családi állapotát, már nincs szükség rá, hogy a módosítást dátumhoz kössék.

A program a név, illetve a családi állapot módosítását javításként érzékeli, így nem kéri, hogy a változás legyen dátumhoz kötött. Ha ezeket az adatokat átírjuk, nem kerül létrehozásra új historikus sor.

Amennyiben ténylegesen változást szeretnének rögzíteni a programban, akkor a megszokott módon az új adat megadását követően az Intervallum megadása feliratra kattintva, az intervallum kezdetének megadásával meg tudjuk tenni.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Article printed from Kulcs-Bér Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program

URL to article: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/ber-program/11428/kulcs-ber-verziotajekoztato-2018-marcius-v2314

Copyright © 2013 Kulcs-Soft Számítástechnika Nyrt. - Minden jog fenntartva!