Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Évnyitás – gyakori kérdések


Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyek a Kulcs-Bér programban történő új év nyitása kapcsán a leggyakrabban felmerülnek.

Bízunk benne, hogy összeállításunkat hasznosnak találják, és ennek köszönhetően gördülékenyebben nyithatják meg az új évet.

1. Az évnyitás során átemelésre került olyan cég is, melyet az új évben már nem fognak számfejteni. Hogyan lehet törölni ezt a céget az új évi programból?

Meg kell nyitni a 2023. évi programot. Egy olyan cégbe kell belépni, amelyiket nem szeretnénk törölni. Itt a Karbantartás/Cégek karbantartása menüpontot kell elindítani. A megjelenő céglistában egy kattintással ki kell jelölni az érintett céget, majd a cég törlése ikonra kattintva a cég törlésre kerül:

Cégek törlése

2. Melyik menüpontban található az évnyitás indítása?

Az évnyitás mindig az újévi programban található. Ha pl. 2022-ről szeretnénk átnyitni az évet 2023-ra, akkor a 2023. évi programot kell elindítani.

A 2023. évi programban a Karbantartás menüben találjuk az Évnyitás menüpontot:

2022-12-28_16h47_37

Ha rákattintunk a menüpontra, elindul az évnyitás varázsló, ami végigvezet az évnyitás folyamatán.

3. Mi a teendő, ha még nincs lezárva a 2022. év, de ki kell léptetni valakit 2023-ban?

Ebben az esetben át kell nyitni a programot 2023-ra, hogy a dolgozói állomány átemelésre kerüljön. A 2023. évi programban ki kell léptetni a dolgozót.

Ha a 2022. évet sikerül lezárni, akkor meg kell ismételni az évnyitást és ismét ki kell léptetni a dolgozót, mert az ismételt évnyitás felülírja /törli/ az előző évnyitást.

4. Az évnyitást ki végezheti el és melyik gépen?

Az évnyitást csak bérprogram rendszergazdai jogosultsággal lehet elvégezni azon a gépen, amelyen az adatbázis található.

Egygépes használat esetén értelemszerűen ez azt a gépet jelenti, amelyen a bérprogram fut, hálózatos használat esetén pedig a szerver gépet.

5. Több céget is számfejtenek, de most csak egy céget szeretne átnyitni, a többit majd később. Mi a teendő?

El kell indítani az évnyitás varázslót a 2023. évi program Karbantartás menüpontjában. Itt az adatbázis elérhetőségének megadását követően ki lehet választani a cégek listájából,
hogy mely cégekre szeretnénk évet nyitni:

Kép1

A cég mellett, a 2023-as cég oszlopban legördülő menüből lehet kiválasztani, hogy át szeretnénk-e nyitni a céget vagy sem. Ha át szeretnénk nyitni, akkor az Új (2023-as) év felvitele lehetőséget kell választani, vagy ha az adott céget már manuálisan rögzítettük a 2023. évben, akkor a listából a cég nevét kell kiválasztani.

Ha nem szeretnénk átnyitni, akkor az Évnyitásból kihagyva opciót kell választani.

6. Évnyitásnál be lehet állítani, hogy a 2022-ben kilépett dolgozókat ne hozza át a program?

Igen. Az évnyitás alapértelmezett beállítása szerint a megelőző évben csak megszűnt jogviszonnyal rendelkező dolgozók adatai nem kerülnek átemelésre.

A beállítás azonban szabadon módosítható:

2022-12-28_10h36_15

Legördülő menüből az alább lehetőségek közül választhatunk:

Csak aktív jogviszonnyal rendelkező dolgozók és aktív jogviszonyok átvétele

Ebben az esetben a megelőző évi programból átemelünk minden dolgozót, akinek van 2022.12.31-én aktív jogviszonya és ezen dolgozóknak csak azokat a jogviszonyait emeljük át, amelyek esetén az évnyitás futtatásakor a kilépés dátuma nem kitöltött.

Összes dolgozó és csak az aktív jogviszonyok átvétele

Az évnyitás során minden dolgozót átemelünk a következő évi programba, de ezen dolgozók esetén csak azokat a jogviszonyokat hozzuk át, amelyek esetén az évnyitás futtatásakor a kilépés dátuma nem kitöltött, vagy a kilépés dátuma 2022. december 31-ét követő.

Összes dolgozó és összes jogviszony átvétele

Az évnyitás átemeli a 2022. évi programban berögzített valamennyi dolgozót és a hozzájuk tartozó valamennyi jogviszonyt.

7. Mit kell tenni, ha a munkavállaló évnyitás után hoz az előző évre vonatkozóan táppénzes igazolást az áthúzódó táppénz ellátásához kapcsolódóan?

A munkavállaló lezárt 2022. év december hónapját vissza kell nyitni és törölni a hó végi számfejtését. A jelenlét adatok rögzítését követően el kell végezni a táppénz- majd a hóvégi számfejtést a módosított jelenléti adatok alapján.

A keletkezett különbözet összegét a 2023. évi bérprogramban az egyéb jövedelmek, juttatások felületen szükséges rögzíteni nyitó és záró dátum megadásával.

A januári ellátás elszámolása során szükséges jelölni, hogy előző évi ellátás folytatásáról van szó, így az ellátás alapjának összege helyesen kerül megállapításra. (Amennyiben nem tud a 2023. évi program valamilyen okból  csatlakozni az előző évhez, a számítási időszak manuálisan is megadható.)

A táppénz számfejtési felületen az „Előző évről áthúzódó ellátás” szekcióban szükséges rögzíteni a 2022. decemberében utólag elszámolt ellátás adatait, hogy az adatszolgáltatásokon megfelelően felgyűjtésre kerüljenek ezek az adatok is.

Kép2

Fontos! Az előző munkahelyek táppénz számfejtés szekcióban is rögzíteni kell a távollét időszakát.

8. Mit tegyek, ha a főkönyvi szabályok nem másolódtak át januárra?

Ebben az esetben a 2023. Januári hónapban meg kell ismételni a szabályok rögzítését.

9. Mit tegyek, ha évnyitáskor hibaüzenetet kapok?

Amennyiben nem egyértelmű, vagy nem orvosolható a hibaüzenet, akkor kérjük print screen-elje le, vagy mentse el a nyitási naplót és vegyék fel a kapcsolatot az ügyfélszolgálatunkkal telefonon, vagy emailben.

10. Mit tegyek, ha azt írja a program, hogy az évnyitást nem lehet végrehajtani, mert talált olyan jogviszonyt, ahol a jogviszony kezdete nem egyezik meg az előző munkahelyek táppénz számfejtéshez menüpontban lévő jogviszony kezdettel?

A 2022-es programban javítani kell a hibás dátumot, majd elkezdhető az évnyitás. Amennyiben a paraméterezést a törvényi változás/ok befolyásolhatják, abban az esetben igen, módosítani kell a 2023. évben

11. Újra kell paramétereznem a programot az egyedileg létrehozott jogcímek miatt?

A program a 2022. decemberi állapotnak megfelelő beállításokat emeli át a 2023-as évre. Amennyiben a paraméterezést a törvényi változás/ok befolyásolhatják, abban az esetben igen módosítani kell a 2023. évben.

12. Megnyitottam az évet, látom is a céget, de nincs benne egyetlen munkavállaló sem?

Ebben az esetben az évnyitás nem történt meg, csak telepítve lett a 2023-as bérprogram. Az évnyitás emeli át a munkavállalókat.

13. Volt tavaly olyan munkavállalóm, akinek elírtuk a belépés dátumát. Hogy tudom javítani?

Az évnyitás után, amikor még nem történt számfejtés, a januári hónapban lehet javítani a dátumot.

14. Nem tudok még évet nyitni, azonban a Webjelenléten szükség lenne a januári jelenléti ívre, és a szabadságok kiírására. Hogy tudom megtenni?

Az Elszámolás menüpontban az adatok feltöltésekor jelölni lehet a következő évi adatok feltöltését.

2022-12-28_10h46_28


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések