- Kulcs-Könyvelés Tudásbázis - https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ -

Közösségen belüli beszerzés, közösségi áfa könyvelése – Könyvelő program

Közzétette: Admin az alábbi csoportokban: Áfa-listák,Kettős könyvelés,Könyvelés,Könyvelés,Könyvelési minták »,Közösségen belüli beszerzések,Közösségi áfa,PLUSZ

Kérjük, gondoljon a környezet védelmére,
mielőtt kinyomtatja ezt az oldalt.




A közösségen belüli beszerzés számlájának rögzítését követően, a levonható és fizetendő áfát automatikusan könyveltethetjük a szoftverrel.

Az áfa vegyes naplóban [1] könyvelődik, átvezetési főkönyvi számmal [2] szemben. Ha az áfa dátumának a teljesítést követő hó 15-ét jelöljük meg, akkor egy külön menüpontból könyveltethetjük automatikusan a közösségi áfát, szintén a vegyes naplóban. Ha a számla keltezési dátumát választjuk, az áfa-tételek azonnal könyvelődnek.

Első lépésként a speciális áfa beállításait [2] kell megadnunk, a leírás alapján [2].

Ezt követően vigyük fel [3] a könyveléshez szükséges speciális áfa kulcsokat, a Beállítások / Törzskarbantartások / Speciális áfa kulcsok oldalakon. (Bejövő és kimenő speciális áfa-kulcsra is szükségünk lesz.)

Közösségi áfát csak közösségen belüli partnerhez könyvelhetünk. Parnerünket ügyféltörzsünkben paraméterezhetjük [4]. Ha a szoftver nem engedélyezi a Közösségen belüli ügyfél opció kiválasztását, partnerünket újként rözgítsük [5] a törzsbe, ekkor már aktiválhatjuk a Közösségen belüli opciót.

[6]

A közösségen belüli beszerzés számlájának nettó összege szállító naplóban könyvelhető. Válasszuk ki közösségen belüli partnerünket, majd a könyvelési képernyő tetején kattintsunk a  Közösségen belüli számla könyvelése ikonra, vagy használjuk az <F9>-es funkcióbillentyűt. Az áfa-kalkulátorban [7] a speciális áfa kulcsok közül válasszuk a közösségi áfához kapcsolódó kulcsokat.

[8]

Hasznos tipp: Újabb programverzióinkban a fordított áfás tételek könyvelése a KönyvelésKözösségen belüli beszerzések menüpontból is indítható.

A szállítói számla könyvelését követően a szoftver rákérdez, hogy keltezési dátummal szeretnénk-e könyvelni az áfát, vagy a teljesítést követő hónap 15-ével. Ha a számla keltezési dátumát választjuk, az áfa-tételek azonnal könyvelésre kerülnek, vegyes naplóban [1].

[9]

Ha a teljesítést követő hónap 15-ét választjuk, áfa-tételeinket utólagosan, az Áfa-listák / Közösségi Áfa menüpontban könyveltethetjük. Itt kétféle lehetőség közül választhatunk:

» Közösségi áfás bizonylatok listázása,
» Közösségi áfás bizonylatok könyvelése.

Ha a könyvelési lehetőséget választjuk, megadhatjuk, hogy mely teljesítési időszakra vonatkozóan szeretnénk lekönyvelni az áfa-tételeket. A szoftver figyelmeztetést küld, ha olyan időszakot választunk, amelyre még nem könyvelhetjük le a közösségi áfát, pl. mert még nem ismerjük a következő hónap 15-ei deviza-árfolyamot.

[10] 

A megjelenő listában láthatjuk közösségi áfás bizonylataink áfáinak összegeit. Attól függően, hogy egy vagy több tételt áfa-vonzatát szeretnénk automatikusan könyvelni, a Művelet menüből válasszuk a Tétel kijelölése vagy az Összes bizonylat kijelölése lehetőséget. A kijelölés után a Művelet menüből indíthatjuk a Közösségi áfa könyvelése a kijelölt bizonylatokhoz funkciót.

[11]

Tételeink kijelölését követően, ha elindítjuk a közösségi áfa könyvelését, a szoftver rákérdez a számla devizájának teljesítést követő hó 15-ei árfolyamára. Ezt a már megszokott képernyőn rögzíthetjük.

[12]

A szoftver vegyes naplóban [1] könyveli az áfa-tételeket, az alábbiak szerint:

T 466 Előzetesen felszámított áfa – K 368 Különféle egyéb követelések, elszámolások
T 368 Különféle egyéb követelések, elszámolások – K 467 Fizetendő áfa

Hasznos tipp:  Ha  az  automatikus  könyvelés  előtt  meg szeretnénk  tekinteni  a  közösségi  áfát  tartalmazó tételeket,  válasszuk  a  Közösségi  áfás  bizonylatok  listázása  lehetőséget.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


A cikk a Kulcs-Könyvelés Tudásbázis: https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/ Tudásbázisban olvasható.

A cikk elérhető az https://tudasbazis.kulcs-soft.hu/konyvelo-programok/2991/kozossegen-beluli-beszerzes-kozossegi-afa-konyvelese-konyvelo-program/ címen.

URLs in this post:

[1] vegyes naplóban: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=1616

[2] átvezetési főkönyvi számmal: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=13044

[3] vigyük fel: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=12899

[4] paraméterezhetjük: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=12385

[5] újként rözgítsük: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=2197

[6] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2012/06/kozossegi-ugyfel.jpg

[7] áfa-kalkulátorban: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/?p=196

[8] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2012/06/kozossegi-konyveles1.jpg

[9] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2012/06/afa-datum.jpg

[10] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2012/06/kozossegi-afa-konyvelese1.jpg

[11] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2012/06/kozossegi-afa-kijeloles-konyveles.jpg

[12] Image: http://www.kulcs-soft.hu/blog/konyvelo-programok/wp-content/uploads/2012/06/arfolyam.jpg

Copyright © 2012 Könyveléshez kapcsolódó szoftverek. Minden jog fenntartva.