- Készletnyilvántartó program - http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/keszletnyilvantarto -

Verziótájékoztató - Megjelenési dátum: 2016. december 27.

A cikk 2016. december 27. kedd @ 11:37 készült és az alábbi kategóriákban jelent meg: Programhasználat |

Megjelenési dátum: 2016. december 27.

Frissítés dátuma: 2017. február 23.

A verzióban elérhető újdonságok, fejlesztések

Csoportazonosító rögzítésének lehetősége

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: Áfa tv.) 169. § d) pontjának 2017. január 1-jei hatállyal módosított dc) alpontja alapján a belföldön letelepedett adóalanynak kötelező a számlán feltüntetnie a termék vevője, szolgáltatás igénybevevője azon adószámának vagy csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegyét, amely alatt, mint belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítette feltéve, hogy a számlában áthárított adó eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot. Ennek megfelelően a vevői adószám, csoportazonosító szám kötelező feltüntetésére vonatkozó, 1 millió forintban megállapított adóértékhatár 2017. január 1-jével 100 000 forintra csökken.

Ennek értelmében mind a cégfüggő beállításokban, mind az ügyfelek adatlapján megadhatóvá vált a csoportazonosító szám.

 [1] Cégfüggő beállítások - Csoportazonosító

[2] Ügyfél profil - Csoportazonosító

Amennyiben az adott ügyfél rendelkezik ilyen csoportazonosítóval, úgy a számlára automatikusan felkerül.

Csoportazonosító használatának kiterjesztése az e-számla rendszerre

Amennyiben aktív az e-számla kezelés, úgy az előző pontnak megfelelően felküldésre kerülnek a beállított csoportazonosítók. Vagyis az így elkészülő számlákon is meg fog jelenni a csoportazonosító (amennyiben volt berögzítve)

Számlázás közben automatikus figyelmeztetés adószám, vagy csoportazonosító hiányára

Az első pontban leírt törvényi hivatkozás alapján ”a belföldön letelepedett adóalanynak kötelező a számlán feltüntetnie a termék vevője, szolgáltatás igénybevevője azon adószámának vagy csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén csoportazonosító számának első nyolc számjegyét“. Abban az esetben, ha ügyfelünk nem esik ezen körbe, akkor az ügyfelek adatlapján, a fizetési adatok között lehetőség van “magánszemélynek” jelölni a vevőt.

[3] Magánszemély jelölő

Amennyiben a jelölő be van állítva, úgy az ügyfél számára kiállított, 100.000 Ft-ot meghaladó ÁFA esetén nem fog feljönni a figyelmeztetés. Azonban ha nem magánszemélyről beszélünk és a számla ÁFA értéke eléri a 100.000 Ft-ot, úgy kötelező megadni az ügyfél adószámát, vagy csoportazonosítóját. Ha ez el lett mulasztva, akkor a program számla mentéskor, illetve már a nyomtatási kép megtekintésekor is figyelmeztetést fog küldeni annak érdekében, hogy eleget lehessen tenni a törvényi kötelezettségeknek. 

[4] Figyelmeztetés

A figyelmeztetésen kívül lehetőséget biztosítunk arra is, hogy ezeket az adatokat rögtön ebben az ablakban meg lehessen adni és ne kelljen visszalépni az ügyféltörzsbe. Ehhez ki kell tölteni az adószámot, vagy csoportazonosítót és az “OK” gombra kattintani, illetve magánszemély esetén “Az ügyfél magánszemély” gombot választani. A változtatások berögzülnek az adott ügyfél adatlapjára.

 

Bővítések a számla -és ügyfél importerekben, illetve a számla szinkron folyamatokban

Szintén a fenti törvényi hivatkozásnak eleget téve kiegészítésre kerültek az ezzel kapcsolatos importerek is.

Számla importer használata esetén két új mező került bevezetésre, az egyik a “CSOPORTAZONOSITO”, amely 20 karakter hosszúságú string típusú, a másik a “MAGANSZEMELY”, amely 1 érték esetén magánszemélynek jelöli az ügyfelet, 0 esetén pedig nem.

Az adatstruktúra részletes leírása a c:\Program Files (x86)\Kulcs-Soft\Kulcs-Készlet\SzamlaImporter\Számla importer CSV adatstruktúra.xls helyen lévő fájlban található.

A figyelmeztetések a naplóállományban jelennek meg és ugyanúgy működnek, mint a 3. pontban vázolt eseteknél. Vagyis ha például olyan számla van az import fájlban, amely ÁFA értéke meghaladja a 100.000 Ft-ot és az ügyfélnél hiányzik az adószám, csoportazonosító és nem magánszemély, akkor az importálás nem fog megtörténni és naplózásra kerül, hogy miért nem.

Ügyfél importer használata esetén szintén a fenti két adattal bővült a struktúra (”Magánszemély”, illetve “Csoportazonosító” oszlopok). Ennek részletes leírása a c:\Program Files (x86)\Common Files\Kulcs-Soft\ugyfellista.xls útvonalon található.

Fontos, hogy a magánszemély jelölő nem alkalmazható akkor, ha adószám, vagy csoportazonosító már meg lett adva! (Mindegyik folyamatra igaz)

Számla szinkron esetén kérjük keresse fel ügyfélszolgálatunkat a bővített adatstruktúra leírásával kapcsolatban (szintén a csoportazonosító, magánszemély mezőkkel lett kiegészítve). A korábbi szinkron folyamatok működése a régi, vagyis abban az esetben, ha az ügyféltörzsben szerepel minden szükséges adat a 100.000 Ft-ot meghaladó ÁFA értékű számla rögzítéséhez, akkor a szinkron lefut (ha olyan számlát talál, ahol hiányzik valamely adat, akkor pedig naplózza azt).


A cikk közvetlen címe:: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/keszletnyilvantarto/?p=1614

A cikkben a linkek az alábbi helyekre mutatnak:
[1] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/keszletnyilvantarto/wp-content/uploads/csoportazonosito_1.png
[2] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/keszletnyilvantarto/wp-content/uploads/csoportazonosito_2.png
[3] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/keszletnyilvantarto/wp-content/uploads/maganszemely.png
[4] Image: http://tudasbazis.kulcs-soft.hu/keszletnyilvantarto/wp-content/uploads/figyelmeztetes.png

Copyright 2010 KULCS-SOFT Számítástechnika Nyrt. - Készletnyilvántartó program Tudásbázis