Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Verziótájékoztató: Kulcs-Bér 2014 június (1850)


Új nyilatkozat – Nyilatkozat éves szabadság Mt. 122. § (3) -től eltérő kiadásáról
Munkabérelőleg levonása
Rehabilitációs hozzájárulás elszámolása
Új nyomtatványok – Eat. igazolások
Osztott munkaidő kezelése
Webjelenlét – hierarchikus cégstruktúra kezelése (vezető felettese)
Webjelenlét – távollét engedélyező e-mail címének kijelzése
Ebédidő munkaidő része-e, jogviszonyonkénti beállításának lehetősége
OEP- Negyedéves statisztika módosítása
Munkáltatói lakáshitel támogatás kalkulátor




 

Megjelenési dátum: 2014. június 25

A frissítő verzió telepítése előtt mindenképpen készítsenek adatbázismentést!

 

Új nyilatkozat - Nyilatkozat éves szabadság Mt. 122. § (3) -től eltérő kiadásáról

 Kulcs-Bér Kompakt és Prémium verzióban elérhető funkció

A 2014.  júniusi verzió letöltése után új nyilatkozat érhető el Felhasználóink számára a Nyilatkozatok/Éves szabadság eltérő kiadása használatával.

 

szabinyilmenu

A nyilatkozattétel után a munkavállalóhoz rögzíthető ennek ténye. A dolgozói adatain belül, a Jogviszonyok/Munkaügyi adatok/ Szabadság és pihenőidő nyilvántartás opción belül.

szabinaljeloles

A nyilatkozat lekérése előtt, az általános szűrőablakon arra is lehetőség van, hogy csak azon dolgozókra  kérjük le a nyomtatványt, amelyeknél nincs bejelölve az eltérő szabadságkiadásról szóló nyilatkozat ténye. A jelölőnégyzet három állású, azaz ha a mező telített, minden munkavállalóra érvényes a feltétel, ha pipa szerepel akkor csak a nem nyilatkozott dolgozókra kérhetjük le, illetve ha üres, akkor a már eltérő szabadságkiadás jóváhagyásáról nyilatkozott dolgozók tekintetében kérhetjük le.

 szabiszuro  nyilatkozat

Továbbá arra is lehetőséget biztosít a szoftver, hogy az újonnan belépett munkavállalók esetében mi legyen az alapértelmezett beállítás erre vonatkozóan. (Ha például a belépő nyomtatványokkal,nyilatkozatokkal együtt kerül kitöltésre). Ebben az esetben a Beállítások/Dolgozó/Jogviszonyos adatok opción belül állítható be. Alapértelmezetten kikapcsolt állapotú. Ugyan ebben a menüpontban van lehetőség a csoportos beállításra is.

 

csoportosbeall

Munkabérelőleg levonása

Kulcs-Bér Light, Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció

Programunkban bővítésre került a levonási jogcímek paraméterezésének lehetősége, illetve a kilépés varázsló felülete a munkabérelőleg hátralévő részének történő levonásának érvényesítésével.

levonasjogcim

A beállításnak megfelelően, az ilyen jellegű levonások, letiltások – amennyiben az lehetséges- a jogviszony megszűnésekor fennmaradó előleget egy összegben érvényesíti. Az érvényesítést, a kiléptetést végző Felhasználó állíthatja be a kilépés varázsló első ablakán:

kileplevonasmber

 

Új nyomtatványok – Eat. igazolások

Kulcs-Bér Prémiumban elérhető funkció

Új nyomtatvány érhető el társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére a Nyomtatványok/Oep/Eat igazolások opcióból. Az igazolásokat az Eat (2011. évi CLVI. törvény egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról) kapcsolatosan, az anyasági ellátások folyósításának megszűnését követő, vagy anyasági ellátások folyósításával kapcsolatos munkáltatói kedvezményekre  vonatkozó nyomtatványok. A társadalombiztosítási kifizetőhely jelen nyomtatványokkal tudja igazolni az anyasági ellátások folyósításának tényét, vagy azok folyósításának végét, mely alapján a munkáltató jogosult lehet a kedvezményre.

cumi

Nyomtatványok:

- Eat. 1 .sz. Kérelem a gyed folyósításának igazolásáról (kérelem hogy adjanak igazolást)

- Eat. 2. sz. Kérelem a megszűnt gyed folyósításáról

- Eat. 3 . sz Igazolás a folyamatban lévő gyed folyósításáról

- Eat. 4 . sz Kiadott igazolás módosítása a gyed folyósításának helyes időtartamáról

- Eat. 5. sz Kiadott igazolás módosítása a gyed jogosultság változásáról

 

Rehabilitációs hozzájárulás elszámolása

Kulcs-Bér Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció

A 2014 . júniusi verzió letöltése után elérhetővé válik Felhasználóink számára a negyedéves, és éves rehabilitációs hozzájárulás elszámolásának lehetősége. A programban az Adatszolgáltatások/Nav felé menüpontból érhető el.

rehabmenu

Bevallás és megfizetés

A Kulcs-Bérben a 01-es jelű adatszolgáltatás elkészítésére nincs lehetőség, kizárólag a kalkulációt és utalásának lehetőségét biztosítjuk!

A rehabilitációs hozzájárulást a fizetésére kötelezett munkaadó maga vallja be, állapítja meg, és közvetlenül fizeti be az állami adóhatóságnál vezetett számla javára.

A rehabilitációs hozzájárulásra év közben negyedévenként előleget kell fizetni. Az előleg mértéke a mindenkori tárgynegyedévre vonatkozó tényadatok alapján kiszámított éves rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség huszonöt százaléka. Az előleg összegét a munkaadó maga állapítja meg, és a fizetési kötelezettség teljesítésével egyidejűleg vallja be. A negyedik negyedévre előleget fizetni nem kell. A tevékenységét megkezdő kötelezett az első teljes negyedév után köteles először bevallást és előlegfizetést teljesíteni.

A bevallási kötelezettséget a ’01-es bevallás keretében kell teljesíteni. A befizetésre a NAV Rehabilitációs hozzájárulás bevételi számla 10032000-06056281 szolgál. Adónem: 119

A megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztató munkaadó a rehabilitációs hozzájárulás megállapítása céljából nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a megváltozott munkaképességű munkavállaló természetes személyazonosító adatait, a társadalombiztosítási adóazonosító jelét, a munkaképesség változásának, egészségi állapotának, egészségkárosodásának mértékét, a fogyatékosság tényét, továbbá az ezek igazolására szolgáló okirat másolatát. A nyilvántartást a munkáltató a foglalkoztatás megszűnését követő öt évig köteles megőrizni.

A rehabilitációs hozzájárulás e törvény által nem szabályozott kérdéseiben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. A rehabilitációs hozzájárulás a központi költségvetés bevételét képezi.

 forrás: NAV

A kalkulált rehabilitációs hozzájárulás listázására szintén az Adatszolgáltatások/Nav felé opcióban van lehetőség. A számítás után, a felgyűjtés felületén nyomott egér jobb klikkre előugró gyorsmenü segítségével állítható össze lista.

A rehabilitáció hozzájárulás számításának megfelelően a közteherutalás is bővítve lett, azaz a negyedévente fizetendő rehabilitáció hozzájárulás előlegét is felgyűjti. (Célszámlaszám : 119) A hozzájárulás utolsó negyedévében már nem előlegről van szó, hanem éves elszámolásról, amelynek megfizetése a tárgyévet követő február 25. napja. A program az ezt megelőző éves utalást is lehetővé teszi.

Osztott munkaidő kezelése

Kulcs-Bér Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció

A Munka törvénykönyve (2012. évi I. tv) 100. § alapján, a  munkáltató – a felek megállapodása alapján – a napi munkaidőt legfeljebb két részletben is beoszthatja (osztott napi munkaidő). A beosztás szerinti napi munkaidők között legalább két óra pihenőidőt kell biztosítani.

A fentieknek megfelelően kialakításra került a munkavállalók osztott napi munkaidejének jelölése is. Az osztott munkaidő kezelése kizárólag részletes jelenlét adat nyilvántartás mellett használható. A részletes jelenlét adat kezeléséről bővebben az alábbi bejegyzésünkben olvashat:

Hogyan állíthatom be a több műszakos munkavállaló beosztását, és automatikus pótlékszámítását?

Részletes jelenlét adatok rögzítése

Az osztott munkaidő használata a jogviszonyoknál állítható be:

osztott_jogv

Az osztott napi munkaidő használatának megfelelően a Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek/Műszaktípusok opció is bővítve lett:

osztott_muszaktipus

Amennyiben a rögzített műszaktípusban jelölve van az „osztott munkaidő alkalmazása”, új lehetőségként kínálja fel a program a napi munkaidő első illetve második részének beállításait. Ennek megfelelően a napi analitika töltésénél is bővült a táblázat, azaz osztott munkaidős műszaktípus használatakor plusz mező jelenik meg.

osztott_napianalaitika

Az osztott munkaidő excel fájlból történő importálása, illetve webjelenlét szinkronfolyamata egyelőre -igény hiányában- nem támogatott a programban.

 

Webjelenlét – hierarchikus cégstruktúra kezelése (vezető felettese)

A júniusi verzióval történő frissítés után a Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek/Szervezeti egység opció új mezővel bővült „vezető közvetlen felettese” néven. Itt megadható, hogy az adott szervezeti egység vezetőjének van-e közvetlen – akár szervezeti egységen kívüli- felettese, és ha igen, akkor ki. Ebben az esetben a szervezeti egység vezetője szabadságigény esetén beállítható,hogy ne saját maga bírálja el. Természetesen amennyiben a lehetőséggel élni kívánnak, mindenképp alkalmazni kell szinkronfolyamatokat az Elszámolás menüpontból.

felettes_web

Webjelenlét – távollét engedélyező e-mail címének kijelzése

Kulcs-Bér Prémiumban elérhető funkció

Webjelenlét használata esetén, a frissítés letöltését követően, a webjelenlét rendszerhez tartozó „Munkatársak szabadság listáján”  információként megjelenik az adott távollét (szabadság , egyéb távollét) engedélyezőjének e-mail címe. A cím akkor jelenik meg, ha az adott napra húzzuk egerünket.

emailkijelzes

Ebédidő munkaidő része-e, jogviszonyonkénti beállításának lehetősége

Kulcs-Bér Light, Kompakt és  Prémiumban elérhető funkció

A jövőben arra is lehetőséget biztosítsunk, hogy jogviszonyonként adhassák meg annak tényét, hogy az ebédidő a munkaidő része-e vagy sem. A beállítást a dolgozón belül, a Jogviszonyok/Jogviszony alapadatai/Egyéb adatokon belül adhatják meg. Természetesen jelen beállítás ugyan úgy hatással van a napi munkaidő tartamára, és részletes jelenlétadatok kezelése esetén az esetleges műszakpótlékok számítására. A céges beállítás a számfejtés beállításainál továbbra is elérhető.

ebedidomunkaidoresz

OEP- Negyedéves statisztika módosítása

Kulcs-Bér Prémiumban elérhető funkció

2014 első negyedévében az OEP által kibocsájtott iránymutató alapján módosításra került a programban a lezárt keresőképtelenségi esetek lejelentésének felgyűjtése oly módon, hogy az első negyedéves statisztikába csak azok az esetek kerültek, amely a tárgy negyedévben lezárásra, számfejtésre és utalásra is kerültek.

Az OEP által adott iránymutatás megosztotta a kifizetőhelyek véleményét, így több hetes egyeztetés után az OEP illetékesei írásban korrigálták iránymutatásukat, az alábbi szöveggel:

„Jelenleg a kitöltési utasításban az szerepel, hogy a keresőképtelen esetet abban a tárgynegyedévben kell jelenteni, amikor a keresőképtelen eset lezárult, valamint az utolsó számfejtés és utalás is megtörtént. Az I–III. negyedévekben a jelentéseken csak azon személyek adatait kell közölni, akik részére a TGYS/GYED folyósítása az adott negyedévben befejeződött (megszűnt a folyósítása, és megtörtént az utolsó számfejtés és utalás).

A kitöltési utasítás vonatkozó pontjai az alábbiaknak megfelelően módosul:

  • a keresőképtelen esetet abban a tárgynegyedévben kell jelenteni, amikor a keresőképtelen eset lezárult, illetve a jelentési kötelezettség határidejéig az utolsó számfejtés és utalás is megtörtént;
  • az I–III. negyedévekben a jelentéseken csak azon személyek adatait kell közölni, akik részére a TGYS/GYED folyósítása az adott negyedévben befejeződött (a tárgynegyedév végéig megszűnt a jogosultsága, illetve a jelentési kötelezettség határidejéig megtörtént az utolsó számfejtés és utalás). A IV. negyedévben a tárgynegyedévben befejeződött eseteken kívül jelenteni kell a folyamatos eseteket is. A folyamatos TGYS/GYED eseteknél pedig a folyósítás kezdetétől a tárgynegyedév végéig (december 31.) terjedő időtartamra számfejtett (kifizetett) TGYS/GYED bruttó összegét kell beírni Ft-ban.

A megfogalmazásból származó félreértések és problémák miatt szíves elnézését kérem!”

A fentieknek megfelelően programunk módosításra került. Annak érdekében, hogy a már beadott első  negyedéves statisztikák ismételt lekérésénél különbözőség ne legyen, ugyanakkor a helyesbített iránymutatásnak is megfeleljen, az Adatszolgáltatások/OEP felé/Negyedéves statisztika általános szűrőablakán mindkét felgyűjtési módot biztosítjuk, kizárólag az első negyedévre tekintettel.

negyedevesstat

Használja Ön is ingyenes kalkulátorunkat!

Új kalkulátorunkkal egyedülálló módon szeretnénk segíteni a lakáshitel támogatással kapcsolatban felmerülő kérdések megválaszolásában. A kalkulátor a rögzített adatok alapján megállapítja, hogy jogosult lehet-e a juttatásra, illetve milyen mértékben. Ezen kívül pedig további kalkulációt végezhet, hogy különböző mértékű juttatás esetén milyen munkáltatói megtakarítással számolhat.

 lakashitelkalk_uj

Ugrás a lap tetejére


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések