Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Szocho kedvezmények érvényesítése


Ebben a menüpontban azokat a kedvezményeket tudjuk beállítani, amik esetlegesen megilletik a munkáltatót a foglalkoztatott után.

Közfoglalkoztatási kedvezmény:

A „Speciális foglalkoztatás” táblarészben rögzíthető a Közfoglalkoztatottak után érvényesíthető kedvezmény. A „Közfoglalkoztatott” jelölőnégyzet jelöltsége esetén a számfejtés során érvényesülni fog a közfoglalkoztatott után igénybe vehető kedvezmény.

Szociális szövetkezeteknél igénybe vett egészségügyi szolgáltatási járulék kedvezmény időszak:

Ebben a táblarészben rögzíthetők a szociális szövetkezeteknél igénybe vett egészségügyi szolgáltatási járulékkedvezményes időszak előzmények. Ezen előzmények nyilvántartására azért van szükség, mert a szociális szövetkezeti tagok után a munkáltatók csak egyszeresen és csak négy év intervallumban vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatási járulék után érvényesíthető állami támogatást. Az előzmény adatok rögzítésével a program képessé válik az állami támogatás feltételeinek figyelésére. Az előzmények közé rögzített adatokat a program úgy tekinti, hogy ezen időszakok viszonylatában a szociális szövetkezeti tag után más cég már érvényesítette az egészségügyi szolgáltatási járulékból érvényesíthető állami támogatást. A program ezek alapján, valamint a programban a taghoz jogviszonyként berögzített adatok alapján figyeli a négyéves időtartamot napra pontosan, hogy a kedvezmény mérték lépéseket is kezelni tudja. A rögzítés során párhuzamos időszakok is rögzíthetők, a program ezen esetben csak egyszer számol a kedvezmény igénybevételével.

Megváltozott munkaképességűek kedvezménye:

A megváltozott munkaképességűek után érvényesíthető kedvezmény érvényességi idejének megadása mellett a program a számfejtés során figyelembe veszi a kedvezmény érvényesítést.

A „Foglalkoztatást elősegítő munkáltatói adókedvezmények” táblarészben a következő kedvezmények állíthatók be:

-        25 év alatti munkavállaló kedvezménye: A hónapok jelölésével (amennyiben a dolgozó 25 év alatti) a kedvezmény érvényesítésre kerül a számfejtés során.

-        Anyasági ellátást követő foglalkoztatás kedvezménye, legalább 3 gyermek után: Az anyasági ellátással összefüggésben érvényesíthető kedvezmény esetén a GYES, GYET, GYED oszlopban jelölnünk kell, hogy a dolgozó részesül-e még az ellátásban vagy sem. Ha igen, akkor jelölni kell az oszlop jelölőnégyzetét. Ekkor csak a jogosultság kezdete mezőben kell megadnunk a jogosultság kezdetének dátumát. Ha nem részesül ellátásban, akkor meg kell adni az ellátás megszűnésének dátumát és a jogosultság kezdő dátumát is. Ezen adatok alapján a program figyeli, hogy mikor milyen mértékben illeti meg a dolgozót a kedvezmény és meddig. A jogosultág idején túl akkor sem számfejti a program a kedvezményt, ha az érvényesítés hónapjai a jogosultsági időn túl bejelölésre kerültek.

-        Anyasági ellátást követő foglalkoztatás kedvezménye: Az anyasági ellátással összefüggésben érvényesíthető kedvezmény esetén a GYES, GYET, GYED oszlopban jelölnünk kell, hogy a dolgozó részesül-e még az ellátásban vagy sem. Ha igen, akkor jelölni kell az oszlop jelölőnégyzetét. Ekkor csak a jogosultság kezdete mezőben kell megadnunk a jogosultság kezdetének dátumát. Ha nem részesül ellátásban, akkor meg kell adni az ellátás megszűnésének dátumát és a jogosultság kezdő dátumát is. Ezen adatok alapján a program figyeli, hogy mikor milyen mértékben illeti meg a dolgozót a kedvezmény és meddig. A jogosultág idején túl akkor sem számfejti a program a kedvezményt, ha az érvényesítés hónapjai a jogosultsági időn túl bejelölésre kerültek.

-        Doktori képzésben részt vevő/doktor jelölt kedvezménye: A kedvezmény érvényesítéséhez elegendő megadni a jogosultsági hónapokat.

-        Három vagy több gyermeket nevelő munkaerőpiacra lépő nők kedvezménye: A kedvezmény érvényesítéséhez meg kell adni a jogosultsági hónapokat. Az „Igazolás kérése belépéskor (T1041)” oszlop jelölőnégyzetének bejelölésével a munkaviszony létesítésekor a T1041 bejelentésre; ismételt munkába álláskor pedig az „Igazolás kérés ismételt munkába álláskor…” oszlop legördülő listájából kiválasztott hónapra a 08 bevallásra felgyűjtésre kerül az igazoláshoz szükséges adattöltés, amely alapján a NAV azt kiállítja. A „Kedvezmény érv. kezdete oszlopban szükség esetén a kedvezmény kezdetének dátuma módosítható.

-        Kutatók foglalkoztatási kedvezménye: A kedvezmény érvényesítéséhez elegendő megadni a jogosultsági hónapokat.

-        Mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak kedvezménye: A kedvezmény érvényesítéséhez elegendő megadni a jogosultsági hónapokat, ebben az esetben azonban a program figyeli, hogy a dolgozóhoz beállított FEOR kód alapján jogosult-e a kedvezményre vagy sem. Ha a FEOR kód alapján nem jogosult, akkor a jogosultsági hónapok beállítását nem engedi elmenteni a program.

-        Munkaerőpiacra lépők kedvezménye: A kedvezmény érvényesítéséhez meg kell adni a jogosultsági hónapokat. Az „Igazolás kérése belépéskor (T1041)” oszlop jelölőnégyzetének bejelölésével a munkaviszony létesítésekor a T1041 bejelentésre; ismételt munkába álláskor pedig az „Igazolás kérés ismételt munkába álláskor…” oszlop legördülő listájából kiválasztott hónapra a 08 bevallásra felgyűjtésre kerül az igazoláshoz szükséges adattöltés, amely alapján a NAV azt kiállítja. A „Kedvezmény érv. kezdete oszlopban szükség esetén a kedvezmény kezdetének dátuma módosítható.

-        Szabad vállalkozási zónákban működő kedvezménye: A kedvezmény érvényesítéséhez elegendő megadni a jogosultsági hónapokat.

-        Szakképzettséget nem igénylő foglalkoztatott kedvezménye: A kedvezmény érvényesítéséhez elegendő megadni a jogosultsági hónapokat, ebben az esetben azonban a program figyeli, hogy a dolgozóhoz beállított FEOR kód alapján jogosult-e a kedvezményre vagy sem. Ha a FEOR kód alapján nem jogosult, akkor a jogosultsági hónapok beállítását nem engedi elmenteni a program.

-        Tartósan álláskereső személy kedvezménye: A kedvezmény érvényesítéséhez elegendő megadni a jogosultsági hónapokat. A jogosultsági idő figyeléséhez a dolgozó jogviszony kezdetének dátumát veszi alapul a program. A jogosultsági időn túl nem engedi elmenteni a kedvezmény érvényesítésének hónapjait.

-        Védett korú köztisztviselők kedvezménye: A kedvezmény érvényesítéséhez elegendő megadni a jogosultsági hónapokat.

A kedvezmény érvényesítése érdekében ki kell jelölni azokat a hónapokat, amelyek esetén a kedvezményt szeretnénk érvényesíteni. Ennek érdekében vagy a Mind oszlopba teszünk egy pipát a szóban forgó kedvezmény során, vagy az egyik sem feliratra kattintva egyesével jelöljük ki a hónapokat. A program csak akkor engedi elmenteni a hónapok beállítását, ha az adott hónapban fennállnak a kedvezmény igénybevételnek jogosultsági feltételei.

szocho1

A Törzskarbantartások/Közös törzsek/Jövedelem jogcímek csoportban beállítható, hogy az adott jövedelem munkáltatói kedvezményre jogosít-e. Ezen beállítást minden gyári alapértelmezett jövedelem esetében biztosítjuk. Amennyiben a Felhasználó olyan egyedi jövedelmet hoz létre, amely munkáltatói kedvezmény alapját képezi, kérjük, jelölje be a „Munkáltatói kedvezmény igénybevételére jogosít” jelölőnégyzetet:

szocho2

Jogszabályi háttér: 2018. évi LII. törvény 10-16. §-ok

(Lásd: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1800052.tv )

 

Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések