Küldje el ezt a cikket! Küldje el ezt a cikket!
Cikk nyomtatása Cikk nyomtatása

Munkaerő kölcsönzés


2018. január 01-től a Kulcs-Bér program Prémium és Európa verziója alapértelmezetten tartalmazza a munkaerő kölcsönzés kezelésére alkalmas modult.

Ennek segítségével könnyebben és hatékonyabban végezhetik a munkavállalók kölcsönadásával kapcsolatos adminisztrációt, adatszolgáltatást.

A Törzskarbantartások/Cégfüggő törzsek menüpontban található a Partner törzs. Itt lehet felrögzíteni azokat a cégeket, akik felé a kölcsönadás történik:

Törzskarbantartás_Partner adatok rögzítése

Az Új felvitel gombbal tudunk új céget felvenni. Meg kell adni a sorszámot (csak az első cég rögzítésekor, ezt követően a program automatikusan adja a sorszámot), a cég nevét és adószámát.

A dolgozó adatlapján a Munkaügyi alapadatok/Munkaerő kölcsönzés menüpontban tudjuk hozzárendelni a dolgozókhoz a kölcsönvevő céget:

Dolgozó adatlap_munkaerő kölcsönzés

+ jellel tudunk új sort rögzíteni a dolgozóhoz. Itt meg kell adni a kölcsönvétel kezdetét, majd legördülő menüből ki kell választani, hogy mely céghez történt a kölcsönzés. A legördülő menüben azok a cégek jelennek meg, amelyeket a Törzskarbantartásban rögzítettünk. A szabadság és pihenőidő nyilvántartásban számított éves szabadság szám alapján a kölcsönvétel időintervalluma alapján a program automatikusan kiszámolja, hogy ezen időszakra hány nap szabadság illeti meg a dolgozót. Az automatikusan számított szabadság szám, az Időarányos szabadság korrekció mezőben módosítható, ennek alapján kalkulálja a program az Időarányos szabadság összesen mező értékét. Ezt a kölcsönadási szerződés rögzítésekor ki is tudjuk választani, mint makró elem, így a szerződésben fel tudjuk tüntetni, hogy az adott intervallumra a dolgozót hány nap szabadság illeti meg.

Beállítható az is, hogy a kölcsönadó és a kölcsönvevő hogyan állapodott meg a rehabilitációs hozzájárulás összegének bevallása és megfizetése kapcsán. Ha a kölcsönbeadó vallja be és fizeti a kölcsönzött munkaerő után a rehabilitációs hozzájárulást, akkor a Rehab. jár. számításnál létsz. nem számító jelölő négyzetet nem szabad bepipálni. Ebben az esetben az Adatszolgáltatások/NAV felé/Rehabilitációs hozzájárulás elszámolása menüpont indításakor a program az átlagos állományi létszám felgyűjtésekor a kölcsönzött munkaerőt is számításba veszi.

Ha a kölcsönvevő vallja be és fizeti meg a rehabilitációs hozzájárulást, akkor be kell pipálni a Rehab. jár. számításnál létsz. nem számító jelölő négyzetet. Ebben az esetben az Adatszolgáltatások/NAV felé/Rehabilitációs hozzájárulás elszámolása menüpont indításakor a program az átlagos állományi létszám felgyűjtésekor a kölcsönzött munkaerőt nem veszi számításba.

Az Adatszolgáltatások/NAV felé menüpont kiegészítésre kerül a TMUNK adatszolgáltatással.

Az első Kulcs-Bér programmal történő adatszolgáltatás során a már korábban lejelentett dolgozókra vonatkozóan szükséges egy záró jelentést készíteni. A TMUNK adatszolgáltatás elindításakor megjelenik az alábbi képernyő, ahol meg kell adni azt a dátumot, ameddig a bejelentések már beküldésre kerültek:

TMUNK_technikai zárójelentés

A dátum beírásával a programba rögzített és dolgozóhoz rendelt partnerekre vonatkozóan automatikusan létrejön egy zárás:

TMUNK_új változásjelentés

Ezt követően az „Új változás jelentés” gombra kattintva új adatszolgáltatás készíthető.

A változás jelentés adatainak megadása felületen az alábbi adatok megadására van lehetőség:

TMUNK_változásjelentés adatok megadása

- Kölcsönvevő: Legördülő menüből választhatjuk ki a kölcsönvevő céget, ahová a kölcsönzött munkaerőt közvetítjük.

- Vállalati felosztás: Amennyiben a cégben foglalkoztatott dolgozók számának nagysága, valamint a cég szervezeti felépítésének bonyolultsága indokolja, a változásokat akár telephelyekre vagy szervezeti egységekre szűrve is fel tudjuk gyűjteni.

- Változás keresésének időszaka: Itt kell megadni a változás keresésének záró időpontját. A program a kezdő időpontot automatikusan generálja a megelőző változás jelentés záró dátumának megfelelően. Érdemes ezeket a keresési intervallumokat minél szűkebb időszakra szabni. Ha ugyanis ugyanarra az időszakra szeretnénk később újabb változást gyűjteni, akkor ezt az előzőleg már felgyűjtött változás jelentésbe fogja a program begöngyölni.

- A javításba bevonható ügyintéző: Itt meg tudjuk adni annak a személynek a nevét és elérhetőségét, akit a változásbejelentés kapcsán kapcsolattartónak szeretnénk megjelölni. Az adatot mentve a következő változásjelentés gyűjtésekor a program automatikusan tölteni fogja az adatot.

- Változás jelentés főlapjának adatai: Itt tudjuk megadni azokat az adatokat, amiket esetleg a TMUNK főlapján szeretnénk megjeleníteni:

• Az adóhatósági értesítés alapján javítani kívánt adatlap nyilvántartási száma

• Az adóhatósághoz bejelentett, a nyomtatvány aláírására jogosult állandó meghatalmazott

A szükséges adatok megadását követően az „OK” gomb megnyomásával automatikusan egy új adatszolgáltatási sor jelenik meg. A későbbiekben ez a felület lesz a TMUNK adatszolgáltatás nyitófelülete, ahol a korábbi adatszolgáltatásokat meg tudjuk tekinteni, indokolt esetben visszanyitni, módosítani vagy törölni tudjuk. Amennyiben új bejelentést akarunk készíteni a „Tovább” gombra kattintva tudunk tovább lépni:

TMUNK_lista

A következő képernyőn tudjuk ellenőrizni a benyújtani kívánt adatokat, valamint szükség esetén módosítani, hogy kik szerepeljenek az adatszolgáltatásban:

Amennyiben az adatokat rendben találjuk, ismét a „Tovább” gombra kattintva tudunk a következő képernyőre lépni, ahol az adatszolgáltatást el tudjuk végezni. A Kulcs-Bér program az átadott dokumentumot automatikusan megnyitja az ÁNYK-ban, amennyiben erre vonatkozó igényünket jelöljük az átadó felületen, illetve, ha az alábbi ikonra kattintva indítjuk el az importállomány elkészítését:

TMUNK_mentés

Az elkészült adatszolgáltatás automatikusan mentésre is kerül. Az alapértelmezetten felkínálásra kerülő mentési hely, ezen a felületen módosítható.


Hasznos volt az információ?
info

Miért nem volt hasznos az információ? Kérjük, írja le pár mondatban észrevételét!
Hasznos volt az információ?
info


Kapcsolódó bejegyzések